België

Gezocht en gevonden: summer bliss

20.07.2021
door Elise Coppens

Dat vakantie in eigen land ook plezant kan zijn, dat weten we ondertussen wel. Genieten en een ultiem zomer- of vakantiegevoel zijn nooit veraf. Het zomergeluk? Dat zit in de kleine dingen. Een momentje voor jezelf, met je gezin of met je vrienden. Hoe uit zich dat dan zoal?

uitstapJelle Beeckman

Foodblogger en kookboekenauteur
Leerlingenbegeleider The Messy Chef

Welke activiteit die je alleen doet, geeft jou een ultiem zomergevoel?

“Het ultieme zomergevoel vind ik helemaal terug in sporten. Ik vind het echt heerlijk om in de zomer na 8 uur ’s avonds, wanneer de kinderen in hun bed liggen, mijn loopschoenen aan te trekken en met de overburen te gaan lopen. Zalig als die warmte al wat is gaan liggen, de lucht die heerlijk rood kleurt wanneer de zon zakt en je voelt een goede dosis adrenaline en dopamine door je lichaam tijdens het lopen zelf. Ik woon vlak bij het water en er zijn hier prachtige looproutes doorheen de velden. Daar ben je even weg van de drukte en achteraf heb je een echte runner’s high. Die blus ik bij terugkomst het liefst met een heerlijk fris pintje in de tuin. Dat is zomer voor mij.”

Waar ga je het liefst naartoe op uitstap met het gezin?

“Met twee jonge kindjes heb je hier en daar wel wat beperkingen om op uitstap te gaan. Met mijn kinderen ga ik het liefst naar de kust. We hebben dit jaar bijvoorbeeld een kleine strandcabine in De Haan geboekt. Zo’n strandcabine maakt een daguitstap al veel minder sleur- en draagwerk, dat is wel een voordeel. Mijn dochter Fauve is echt verzot op het strand. Ze leeft helemaal op wanneer ze aan het water kan spelen. Als de kindjes genieten en zich amuseren, dan hebben wij ook meer rust en kunnen wij ook meer genieten van de uitstap. Een boek lezen aan het strand zit er dan weer niet in. Daarvoor moet ik te veel emmers water uit de zee gaan halen, putten maken of achter de ijskar lopen (lacht).”

Wat is de vaste zomerplek of zomeruitstap voor jou en je vrienden?

“Ik vind het zalig om bijvoorbeeld bij goed weer gewoon last minute te beslissen om met de tent ergens op uitstap te gaan. Liefst zonder al te veel bagage. Hoe minder, hoe liever op zo’n uitstap. In de buurt gaan we dan op zoek naar wat lekkernijen op marktjes die we tegenkomen. Later op de middag spelen we een balletje petanque en aperitieven we gezellig met het lekkers van de markt. ’s Avonds kun je dan ergens in het midden van de natuur een kleine barbecue aansteken met verse zeevruchten gegaard in zeewier die je ervoor zelf bent gaan plukken. Een pintje in de hand, lekker eten en blijven zitten tot de zon weg is. Genieten van de stilte. Meer moet dat niet zijn voor mij.”

zomerLori Vandyck

Storyteller op Instagram
Medewerker bij Familiezorg WVL

Welke activiteit die je alleen doet, geeft jou een ultiem zomergevoel?

“Met gezin is elk momentje dat je af en toe voor jezelf hebt een beetje vakantie. In de zomer vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om een avond waarop het zalig warm weer is buiten in onze tuin te spenderen. De kinderen liggen dan al in bed en die uren erna heb je even tijd om te ontladen en stil te staan bij dingen. De zon die aan het ondergaan is en de avond die op zo’n zomerdag nog oneindig lang lijkt door de warmte; dat is zomer voor mij. Gewoon daar zitten en rustig genieten van de warmte en van de late zonsondergang, genieten van alles rond mij én van onze moestuin die in volle bloei staat. Nog even dat rustige moment om de dag af te sluiten, terwijl de zon je toch nog energie geeft. Heerlijk.”

Waar ga je het liefst naartoe op uitstap met het gezin?

“Samen met het gezin op uitstap gaan doen we sowieso graag. Of het nu zomer is of niet. In de zomer kiezen we graag voor een plaats in eigen land waar de kindjes kunnen afkoelen in het water en waar ze rustig kunnen spelen. Meestal kiezen we voor het Boudewijnpark in Brugge of ergens aan de zee. Dat zijn klassieke plekken die we elke zomer meermaals met veel plezier bezoeken. Zeebrugge of Oostende zitten bij de vaste plekken. Als je eenmaal weet dat de kinderen het er tof vinden, is het makkelijk om te kiezen. Uiteindelijk heb je niet veel nodig wanneer je met het gezin op uitstap gaat, hè. Dat ze zich amuseren is het allerbelangrijkste. Zolang er ergens water is, zijn ze altijd meer dan tevreden.”

Wat is de vaste zomerplek of zomeruitstap voor jou en je vrienden?

“Ook met vrienden passeer ik heel graag in Zeebrugge. In de zomer tonen ze bijvoorbeeld elk jaar films op het strand. De FAYARD pop-upcinema en zomerbar aan een kasteeltje in Brugge is een van onze vaste afspraakplekjes. Zalig zomerweer, een goede film, een drankje en tof gezelschap: meer heeft een mens niet nodig om een vakantiegevoel in een doodnormale werkweek op te roepen. Verder vind ik het vuurwerkspektakel in Knokke altijd een topper! Ik merk dat ik in het algemeen graag de zee opzoek, ongeacht of dat nu met familie of vrienden is. De kust in eigen land is een mooi cadeau om snel te ontspannen en eventjes weg te waaien tussen alle drukte door. Een fris briesje, een zonsondergang: puur zomer.”

uitstapLieve Vandenweghe

Mom influencer
Marketing officer bij Torfs

Welke activiteit die je alleen doet, geeft jou een ultiem zomergevoel?

“Wat ik het liefst doe om mijn dag mee te beginnen, is meteen wat mij een ultiem zomergevoel geeft: lopen op het strand met zonsopgang of gaan surfen. Ik heb twee zoontjes, dus ik probeer altijd vroeg op te staan om een moment te hebben voor mezelf. In de zomer lukt dat net iets beter. Als ik dat op het strand kan doen, kan mijn dag niet meer stuk. Surfen geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Geef mij maar de zon en de zee en ik ben gelukkig. Daarna maak ik het liefste een smoothie en een ontbijt met vers fruit, want dat verse fruit maakt het zomerse gevoel compleet. Zolang ik maar buiten kan zijn met goed weer. Die zomerse ochtenden brengen mij voldoende energie voor de rest van de dag.”

Waar ga je het liefst naartoe op uitstap met het gezin?

“Wanneer we in België zijn zoeken we het liefst samen het strand op. Meestal op zondag, omdat dit de enige dag is dat we samen thuis zijn. Wij houden allemaal van de zee. De kindjes kunnen er uren samen spelen door zandkastelen te bouwen of gewoon rond te springen in het water. Mijn man en ik surfen allebei graag dus dan wisselen we elkaar wat af door om de beurt zelf het water in te gaan. Een lekkere picknick om mee te nemen naar het strand kan nooit ontbreken. Bananenpannenkoeken, fruitsla, pistolets en salades: ons zomermenu op uitstap. Een ijsje kan natuurlijk ook niet ontbreken. ’s Avonds dan helemaal uitgeteld naar huis rijden met het zand in ons haar, dat is puur geluk met het gezin.”

Wat is de vaste zomerplek of zomeruitstap voor jou en je vrienden?

“Met vrienden kiezen we bijna altijd voor een mooie locatie in de natuur. Het liefst eentje in de zon waar we een mooie wandeling of hike in eigen land kunnen doen. Eten komt ook hier terug bij kijken (lacht). Na die wandelingen belonen we onszelf graag met cocktails, mocktails en lekker eten. We zijn alle drie sportieve types en hebben meestal meer dan genoeg om over te babbelen. Ideaal voor tijdens een wandeling of gewoon om onze eigen stad te verkennen en nieuwe eetadresjes te testen. Samen met vrienden babbelen en lachen tot in de late uurtjes, om het even waar in de buurt, dat is zomer voor mij. Het is al even geleden dat we dat hebben gedaan, ik kijk er alweer naar uit.”

Vorig artikel
Volgend artikel