festivals
Cultuur

Festivalzomer, dan toch nog!

21.06.2021
door Fokus Online

Nadat de tijd meer dan een jaar lang stilstond op vijf voor en vervolgens op vijf na twaalf, trekt de mist langzaam op. Meer nog, de zon breekt zowaar door en de zomer is in zicht. Eentje met festivals én met Pukkelpop! Is this really happening?!

‘Een zomerplan’, ‘het rijk der vrijheid’, ‘perspectief ’, ‘nog even geduld’, ‘er is licht aan het einde van de tunnel’, ‘hou vol’… Er rolde het afgelopen jaar meermaals een tsunami van clichés over de Belgische festivals. Maar de kalme zee, die bleef voornamelijk uit. De hele Belgische cultuur- en evenementensector kreeg het zwaar te verduren. Tot nu, want de heropstart is voorzichtig ingezet en er is zelfs – jawel – perspectief voor grotere evenementen. In binnen- en buitenland golft het dagelijkse leven langzaam maar zeker terug richting back to normal. Maar euh, hoeveel tijd hebben we nog voor die festivalzomer nu echt van start gaat?

Nog drie maanden welgeteld, en dat is een organisatorisch huzarenstuk. Je beseft pas hoe groots de omvang van het woord is als je ervoor staat. Uiteraard zijn we ontzettend dankbaar en blij. Blij dat we eindelijk terug mogen doen wat we graag en goed doen. Dankbaar omdat we ook de kans krijgen om het te bewijzen. Maar na de dankbaarheid en de opluchting volgt ook de druk. Veiligheid en volksgezondheid voorop, vaneigens. Het is onze grootste ambitie en uitdaging om van Pukkelpop de veiligste plaats voor onze festivalgangers te maken. Alles wordt in het werk gesteld: expertise, knowhow, maximaal meesterschap. Vastberaden vooruit, in onzekere tijden is er geen plaats voor twijfel.

Veiligheid en volksgezondheid voorop, vaneigens.

Loopt alles dan van een leien dakje voor de festivals? Tuurlijk niet. Het is net als een viroloog in een safehouse, een politicus met een sputterende powerpointpresentatie of een antivaxer die een wereldreis plant. Postcorona een event organiseren lijkt plots op een nieuwe olympische discipline. En ook hier worden de prijzen pas aan de finish uitgedeeld. En dus worstelen we ons verder door vaccinatiecampagnes en prikbereidheid. Geen onbekend terrein; hier hebben we de afgelopen maanden al het een en ander over opgestoken in de organisatie en de coördinatie van het vaccinatiecentrum in Hasselt en omgeving. Dat dit jaar vaccinatie of een test noodzakelijk zijn om een festival te bezoeken is gewoon niet anders, er is even geen alternatief. We moeten hier samen door, en de bereidheid is groot in ons land. Good vibes! Yes we can!

We schakelen een tandje hoger, full force en focus richting augustus. Pukkelpop 2021, it’s on! Festivalpintjes. Friet met stoofvlees of een vegetarische loempia. Friends en fun. Dansen. En bovenal de hoofdingrediënten die van Pukkelpop maken wat het is: massa’s ambiance en de allerbeste muziek.

Vorig artikel
Volgend artikel