tafelen
Lifestyle

Een zomer vol smaak

20.06.2019
door Fokus Online

Daar is ze dan, de zon! Terug meer tijd voor familie en vrienden, om te genieten van elkaar en samen te klinken op die mooie zomerdagen. Tijdens de vakantie hebben we veel in te halen. Er gaat niks boven een zomeravond waar je lekker lang kunt tafelen. En daarvoor hoef je je niets te ontzeggen.

Mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn de plekken waar de zon schijnt en waar je ’s avonds buiten kunt dineren. Puur genieten, niks te ingewikkeld. Die warme zomeravonden nodigen niet uit tot sudderen, pruttelen en stoven. Het moet vooral snel en lekker zijn, en de barbecue halen we ook graag boven. Ik hoor het je al denken: ‘Zo een vleesfestijn.’ Maar dat hoef je er echt niet van te maken. Fruit en groenten zijn voor mij bijvoorbeeld ook echt een must. Vervang de traditionele biefstuk eens door een heerlijk stukje vis, zoals rode poon, of heerlijk gemarineerde kippenspiesjes. Kies voor verrassende bijgerechten: denk verder dan de klassieke sla, tomaat en pastasalade.

Flink kauwen

Lang tafelen hoeft trouwens niet te betekenen dat je overmatig moet eten. Eet rustig en kauw vooral goed, zo voel je je sneller verzadigd. Je hoeft echt niet alles op te eten, zodat je toch maar flink je bordje leegeet. We moeten die vastgeroeste Vlaamse gedachtegang echt proberen te bannen uit onze opvoeding.

Als je bewust en gezond geniet, hoef je jezelf eigenlijk niks te ontzeggen.

Elke dag een gezonde en evenwichtige, homemade lunch eten is bij zwoele temperaturen eveneens 100 procent genieten. Doe dan aan meal prepping, met de restjes van de barbecue bijvoorbeeld. Snijd de gegrilde groentjes fijn, het kippenboutje of het rundsvlees in reepjes en kook er wat quinoa bij. Voeg wat olijfolie, verse kruiden, enkele druppels citroensap toe en voilà! Geen verspilling en in no time een heerlijke lunch. Investeer eventueel in een toffe lunchbox of brooddoos waarin je je werklunch makkelijk kunt transporteren, en je bent er ook nog eens ecologisch verantwoord mee. Wedden dat je tijdens je middagpauze blij zal zijn dat je de moeite nam om een pure, smaakvolle lunch voor te bereiden?

Vers is onmisbaar

De natuur is een schatkist aan voedingsmiddelen boordevol smaak, kleuren en geuren. Zeker in de zomer is het aanbod aan verse vruchten niet te evenaren. Gezonde tussendoortjes zijn onmisbaar voor een evenwichtige levensstijl. Las dagelijks gemiddeld vijf eetmomenten in. Naast de drie hoofdmaaltijden zijn twee gezonde tussendoortjes een goed gemiddelde.

Geniet traag!

Voor mij persoonlijk is tafelen zonder ijsjes zo goed als ondenkbaar. Gelukkig kunnen mijn gezonde varianten elke ijsliefhebber bekoren. Mango-kokosijsjes, granité van zomers fruit, frozen yoghurt met chocolade, braambessen en pistache… Zalig! Als je bewust en gezond geniet, hoef je jezelf eigenlijk niks te ontzeggen. Snack dus zonder schuldgevoel en smul van dat zomerse ijsje, die muffin of dat stukje chocolade. Maak er tijd voor, eet traag en… geniet! Dolce far niente.

Vorig artikel
Volgend artikel