Home Opinie Een zomer om gewoon te zijn

Een zomer om gewoon te zijn

In samenwerking metIngeborg Sergeant

‘Het leek hier wel Italië, geen wolkje aan de lucht, de zon ging ’s avonds even weg en kwam ’s morgens weer terug. Het leek hier wel op Griekenland, alleen de zee was minder blauw. De ene zwoele avond na de andere, alsof het eeuwig duren zou. Ik wou dat het eeuwen duren zou. Nooit was de zomer zo mooi…’

Met deze tekst van Stef Bos, voor mijn derde singeltje ‘Zomer’ dat uitkwam in de nazomer van 89, denk ik dertig jaar later: ja, dat is het soort eenvoud dat ik ons allen toewens deze zomer van 2020. Aan de mensen die een lief zoeken, dat ze de liefde dan ook mogen vinden, helemaal vanzelf desnoods. Maar evenzeer aan de mensen die boosheid of wrok met zich meedragen. Dat ze die mogen afspoelen met intens koud water. Je weet wel, dat het gewoon weg is en je enkel nog sereniteit kunt voelen en niets anders. 

Het absolute is er altijd, overal

Ik wens iedereen het allerhoogste toe, het absolute. De wijzen stellen ‘dat er geen pad naar het absolute is’. De hindoe zegt: ‘Omdat Brahman in ieder Zelf is, is het niet iets dat door die persoon bereikt kan worden.’ De boeddhist zegt ‘dat er niets te bereiken valt’. Eckhart, de christelijke mysticus, stelt: ‘Gij zult God kennen zonder beeld en zonder middelen en zonder pad.’ Krishnamurti, een moderne wijze, zegt: ‘Het ware is dichtbij, je hoeft er niet naar te zoeken.’ Hoe vaak ik tracht de nodige technieken aan te leren aan mensen tijdens de Dru yogalessen of tijdens de meditatieworkshops, even vaak ga ik tevergeefs op zoek naar woorden die het absolute weergeven. Want het is hier al, immer en altijd aanwezig. 

“Ik wens je een prachtige en heerlijk poepsimpele zomer.”

Onze uitdaging, zo lijkt het wel, is dat we van golf naar golf springen op zoek naar natheid. We staan helaas soms te weinig stil, ook al probeert het heersende coronavirus dat wel met onze conditie te doen… Door onze afleidingen, onze weerstanden en ‘het’ voortdurend ergens anders te zoeken, verwijderen we ons eigenlijk van het antwoord. 

In alle eenvoud zijn

Daarom wens ik je een prachtige en heerlijk poepsimpele zomer toe, waarin je niet hoeft te zoeken naar wat dan ook. In onze zaal ‘De evolutie’ staat in koeien van letters op de muur: – ik kijk er niet elke dag naar – ‘Geef je bestemming de kans zichzelf te vervullen’. Dat is precies wat ik je toewens. Dat je niet tevergeefs op zoek moet, dat je niet tevergeefs de wereld naar je hand hoeft te zetten. Een zomer in alle eenvoud zijn. Want het is het zoeken op zich, ons eigen verlangen, dat deze ontdekking verhindert. De ontdekking van alle liefde in jezelf. 

Hopelijk zien we elkaar hopelijk eens live in Brugge. We wonen in de Bisschopsdreef. We zijn gewoon thuis…

 

Ingeborg Sergeant

Zangeres/tv-presentatrice,
Nu: Docent meditatie en yoga

MEER

Bedrijfswagens: hefboom voor elektrische mobiliteit?

Elektrische mobiliteit De fiscaliteit voor bedrijfswagens veranderde recent nog, en er staan nog meer veranderingen op til om ons wagenpark te vergroenen. Maar is dit allemaal wel realistisch? En wat met de maatschappelijke gevolgen?

Hoe slimme infrastructuur hand in hand gaat met slimme...

smart cityDe wereld beweegt continu en gedragsveranderingen vragen om concrete oplossingen. Slimme mobiliteit draagt bij aan een prettige, veilige en duurzame samenleving. Binnen Smart Cities én daarbuiten is technologie de verbindende factor die zorgt dat slimme infrastructuur en slimme mobiliteit samengaan.

Liever hemelwater dan drinkwater

Elke dag verbruiken we in België zowat 130 liter zuiver drinkwater per persoon, niet alleen om te drinken, te douchen of te koken, maar ook om het toilet door te spoelen, de auto te poetsen en de tuin te besproeien. Voor dat soort van zaken hemelwater inzetten zou een gigantische besparing betekenen van drinkwater én geld.

Bewust op café met Tournée Minérale

Tournée Minerale Onze band met alcohol is een ongezonde relatie, getuigt Dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van de Stichting voor Kanker, die Tournée Minérale (TM) organiseert.

Zó kies je een goede uitvalsbasis voor je bedrijf

LOCATIEVoor wie in vastgoed investeert, is er één gouden regel: hoe beter de ligging, hoe hoger de prijs. Hetzelfde geldt voor ondernemers. Zij die er de juiste locatie weten uit te kiezen, plukken daar vroeg of laat de vruchten van. Waarmee moet je allemaal rekening houden?

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem We zien een opmars van de champagnebieren en ook meer en meer biercampagnes krijgen aandacht. Mensen schamen zich nog teveel om bier aan te bieden als cadeau en dat zou moeten veranderen.