vrijheid
Zomer

De zomer van de herwonnen vrijheid

21.06.2021
door Fokus Online

Sinds maart 2020 zorgt de coronacrisis ervoor dat vrijheid en plezier een schaars gegeven werden en dat we ons allemaal enorm moesten aanpassen aan moeilijke omstandigheden. Met de heropening van de horeca en het heropstarten van de reis- en evenementensector is eindelijk het startschot gegeven voor de zomer van de vrijheid.

‘Het nieuwe normaal’

Al langer dan een jaar leven we in wat we schoorvoetend ‘het nieuwe normaal’ noemen. We moesten ons voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog aanpassen aan zo veel ingrijpende veranderingen. En we moesten leren leven met beperkingen van ons hoogste goed: onze vrijheid. Zo was de gezinsbubbel plots nagenoeg ons volledige sociale leven. Onze woonkamer werd omgetoverd tot ons kantoor of ons favoriete restaurant, in sommige gevallen zelfs een klaslokaal. En een wandeling was even spannend en verfrissend als een reis naar het buitenland in voorgaande tijden.

Reikhalzend keken we uit naar elke versoepeling en telkens planden we mentaal onze agenda opnieuw vol. Het gaf je perspectief om vooruit te kijken en vooral vol te houden. Maar voor het eerst sinds 450 dagen zorgt de aan kruissnelheid draaiende vaccinatiecampagne ervoor dat ons ‘oude normaal’ echt terug binnen handbereik ligt. Een lunchafspraak op woensdag om de week te breken, aperitieven op donderdag na een dagje niet thuiswerken, samen met je vrienden kijken hoe de Rode Duivels de tegenstander verpletteren. En misschien zelfs een festivalticket boeken om het einde van de zomer te vieren. Wat hebben we dit toch gemist, wat kijken we er allemaal opnieuw naar uit. Want genieten van het leven zit gewoonweg in ons bourgondisch DNA.

Genieten van het leven zit gewoonweg in ons bourgondisch DNA.

Historisch steunpakket

Meer dan 62.000 Belgische horecaondernemers staan te springen om iedereen terug gastvrij te ontvangen. Op een veilige manier, weliswaar nog met enkele beperkingen. Maar ook met de nodige ondersteuning om deze zomer door te komen. Daar hebben we met Horeca Vlaanderen zwaar voor gestreden. Zo hebben we een historisch steunpakket gerealiseerd om al onze ondernemers door deze donkere periode te helpen. Maar de beste steunmaatregel is en blijft een bezoekje van jullie. De tapkranen zijn afgestoft en de leidingen zijn grondig gereinigd. De chefs kruipen eindelijk terug achter hun potten en pannen om alle creativiteit die de laatste maanden opgeborgen bleef los te laten barsten op het bord. De bedden in de hotels zijn opgedekt en de ontbijtzaal staat te glanzen in afwachting van de binnen- en buitenlandse toeristen.

Na meer dan 450 dagen noodgedwongen te moeten leven in het nieuwe normaal is de enige juiste conclusie dat nieuw niet noodzakelijk beter is, integendeel. Niemand van ons wil nog langer wachten en we staan allemaal in de startblokken om de zomer te vieren die we stuk voor stuk zo hard verdiend hebben. Dus laten we klinken op de zomer van de herwonnen vrijheid!

Vorig artikel
Volgend artikel