Home Maatschappij Agri & Food Zo combineer je het culinaire met het culturele

Zo combineer je het culinaire met het culturele

Zomer staat voor genieten van de warme zomerzon. Liefst op een terras, met een culinair hapje, een drankje en vrienden of familie erbij. In eigen land hebben we een mooi aanbod aan culinaire wandelingen en fietstochten die het beste van beide werelden combineren. Tijd om eens van dat smakelijke aanbod te proeven.

Waarom overvliegen naar Italië voor een warme, zuiderse sfeer als je in België met een stad zoals Brugge – het Venetië van het Noorden – verborgen culinaire tradities kunt ontdekken? En waarom naar de andere kant van de wereld reizen om een nieuwe stad te verkennen, wanneer er in eigen land zoveel plekken zijn die je nog niet eens deftig hebt bezocht? Deze zomer is thuisblijven in je eigen vaderlandse bubbel de reistrend bij uitstek.

Culinaire wandelingen met streekproducten

“België is qua oppervlakte misschien klein tegenover andere landen, het is even groot aan diversiteit en zit vol onverwachte troeven. Elke stad heeft zijn eigen typische streekproducten die de moeite waard zijn om te proeven.” Sylvie De Haes van Culinaire Wandelingen vzw licht vol enthousiasme hun wandelingen door de Koekenstad en door het mooie Brugge toe. Wandelingen die je doorheen de cultuur en culinaire tradities van de steden loodsen.

“Culinaire wandelingen zijn een mooie manier om zowel de locals als toeristen de stad door een culinaire bril te laten bekijken. Samen met een gids wandel je door de stad en leer je zo de typische streekproducten kennen, verrijkt door leuke anekdotes van de making of… van die lokale producten en heel wat culturele kennis. Een wandeltocht die indruk maakt op al je zintuigen, in het bijzonder op je smaakpapillen. Het is dé manier om spelenderwijs je eigen stad op een andere manier te ontmoeten of om nieuwe Belgische pareltjes te ontdekken.”

Happen en trappen

“Een wandeltocht die indruk maakt op je smaakpapillen: dé manier om spelenderwijs nieuwe Belgische pareltjes te ontdekken.”Sylvie De Haes, Culinaire Wandelingen VZW

Happen en trappen

Steeds meer steden kiezen voor dit type wandel- of fietsformules om binnenlands toerisme opnieuw te stimuleren. Zo werkte Rob Aarts van het Nederlandse Happen en trappen al een happen-en-trappenroute uit voor de Stad Hasselt en voor andere plaatsen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Belgisch-Limburg. “Vakantie in één dag in eigen land, dat is onze slogan. Op basis van een mooi uitgestippelde fiets- of wandelroute, sturen we deelnemers een hele dag lang op pad doorheen een zelf uitgekozen streek. Ze fietsen van het ene naar het andere punt, zodat ze bewonderenswaardige landschappen en culturele plekken passeren. Op elke tussenstop krijgen ze telkens een gerecht van een plaatselijke horecazaak. De ene keer is dat koffie met gebak, dan weer een voorgerecht, een soepje, een hoofdgerecht of dessert. Zo smullen ze telkens van de culinaire lokale tradities, terwijl ze de streek al fietsend op hun eigen tempo verkennen en wat cultuur opsnuiven.”

In dat hele aanbod van wandelingen en fietstochten is er voor ieder wat wils. Net zoals je op een citytrip in het buitenland heel wat activiteiten zou plannen om de buurt te leren kennen op basis van je eigen voorkeur, heb je in eigen land eveneens een enorm keuzeaanbod. “Van bier- en wijnproeverijen, tot chocoladewandelingen of Spaanse tapas en cultuur in de vorm van mode of lifestyle. Alles komt aan bod, en de verbindende factor in elke wandeling is dat culinaire. Lekker eten en ondertussen in de zon zitten, is voor veel mensen iets wat het ultieme zomergevoel oproept”, vertelt Sylvie. “Ondertussen ontdek je de hidden gems van een stad zoals Brugge met een gids, iets wat dat vakantiegevoel nog groter maakt.” 

Tocht met individuele culinaire accenten

“Naast de reguliere routes, zijn er themaroutes die sport, cultuur, of recreatie integreren”, klinkt het ook bij Rob. “Liefhebbers van kunst kunnen bijvoorbeeld een museum van Vincent Van Gogh bezoeken, of een themaroute over de Gouden Eeuw volgen. Ook bezoeken aan bierbrouwerijen zijn uiteraard heel populair, zeker in de zomer. Een biertje degusteren op een terras, dat schreeuwt zomer uit. Dat je individueel kunt bepalen welke tocht je doet met welke accenten, dat is wat het zo leuk maakt.”

Je hoeft het dus helemaal niet ver te zoeken om lekker van de zomer te kunnen genieten. Zoek uit welke stad in eigen land je het meest aanspreekt en ga even culinair cocoonen dit jaar. Laat je verrassen door een lokale waaier vol smakelijke en culturele indrukken. Staycations saai? No way, rosé. 

MEER

‘Sprakeloos tijdens De Warmste Week…’

Na vijf jaar, zal ik voor het eerst de Warmste Week niet presenteren. Dat voelt wat raar, maar tegelijk fantastisch. Want binnen een week organiseer ik, samen met al die andere duizenden mensen, mijn eigen actie voor het goede doel dat ik zelf koos…

Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse...

WetenschapAristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden –en vooral de correcte antwoorden vonden.

De verbinding met water, onszelf en elkaar herstellen

Terwijl de wereld schreeuwt om meer actie tegen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot, is onze watervoetafdruk net zo belangrijk. Water is voor de meesten onzichtbaar in alles wat we eten, dragen en gebruiken. Het zit in de teelt van gewassen, het delven van metalen, het verven van stof en de productielijnen die onze telefoons produceren. Zonder water houdt het algehele leven, zoals we dat kennen, op. 

Attitude verbouwen voor een moderne stad

Leo Van BroeckVlaams bouwmeester Leo Van Broeck had het over het versterken van de stads- en dorpskernen en over hoe woningen in verkavelingen gemakkelijk een tienvoud aan oppervlakte innemen in vergelijking met een gemiddelde stadwoning. Een bezorgde Vlaming reageerde hierop dat we toch niet allemaal in appartementen kunnen gaan wonen, men heeft graag wat groen en een tuintje rondom hun (t)huis. Voor ons kwam het een beetje als een donderslag bij heldere hemel, maar het bevestigt het gevoel waar we al even mee zitten.. . De Vlaming moet dringend zijn attitude (ver)bouwen.

Technologische bakstenen

Smart home Van verbonden camera’s tot slimme speakers, technologie dringt steeds dieper door in onze huizen en maakt ze op die manier helemaal ‘smart’. Deze drie experten leggen alvast de fundamenten voor jouw huis van de toekomst.

Over de toekomst van de rechtspraak gesproken…

De rechtspraak legt haar eigen historiek vast in vonnissen en arresten. Ze geeft daarmee ook deels haar toekomst vorm, al ziet niet iedereen de contouren daarvan nog even duidelijk als vroeger – ondanks of met dank aan de steeds complexere wet- en regelgeving.