zomer
Lifestyle

Buiten-gewoon amusement tijdens de zomer

20.06.2019
door Maxene Willems

De zomer zet het land in brand. Figuurlijk, natuurlijk. Hoe die brandjes blussen? Misschien met een lekker drankje en een paar opzichtige dansmoves? Enkele van onze grootsteden zorgen in ieder geval voor de nodige plekken waar je de zomerdagen vol genot én in openlucht kunt vieren. 

Culinair én cultureel 

Cirque Plus @ Tuin Grootseminarie, Brugge 
vr 12, za 13 en zo 14 juli van 13.30 tot 22.00 uur

Eén keer per jaar zwaaien de poorten van het Grootseminarie open voor Cirque Plus, een gratis* circusfestival, doorspekt met humor, acrobatie, spektakel, emotie en heel veel sfeer. Binnen– en buitenlandse artiesten palmen drie dagen lang de meest gastvrije tuin van Brugge in en brengen circus van de bovenste plank. Op het gezellige zomerterras kun je terecht voor verfrissende drankjes en een deugddoende hap!
* Enkel de avondvoorstelling ‘Les Dodos’ van Le P’tit Cirk is betalend.

Kookeet @ Stationsplein Brugge, kant Sint-Michiels
za 28, zo 29 en ma 30 september van 11.00 tot 21.00 uur

Kookeet is dé culinaire ontmoetingsplek voor fijnproevers en gastronomen. Tijdens dit feest voor de smaakpapillen kunnen de jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers kiezen uit een rijke waaier aan delicieuze gerechten en stellen zo zelf hun menu samen. 31 Brugse topchefs en de Zeeuwse gastchef Jannis Brevet (Inter Scaldes***), samen goed voor 9 Michelinsterren, serveren drie dagen lang gerechten van topniveau. Genieten, proeven van culinaire ontdekkingen, elkaar ontmoeten in een stijlvol kader… Kookeet is een topevent voor alle zintuigen.
Gratis toegang.

Zomerbars

Gewoon op café gaan na het werk? Ja, heerlijk! Maar het kan ook iets minder ‘gewoon’ deze zomer. In talloze steden vind je enkele eigenwijze zomerbars terug, en die hebben toch net dat streepje voor op de doorsnee terrasjes. Een prominente presentie van muziek, doordachte drankjes en een levendige doch ontspannen sfeer sieren de volgende seizoensbars:

Café Le Tour @ Antwerpen
juni-september

Als je niet zo voor de drukte van de iets grotere zomerbars zoals Bocadero bent, kun je je draai misschien wel vinden in Bar le Tour. Daar hangt een bescheiden zuiderse sfeer en kun je heel wat zelfgemaakte limonades benuttigen. De bar is eigenlijk een boomhut, omringd door een fenomenale treurwilg en een rustgevende waterplas, die je zonder twijfel niet maar één keer zal bezoeken deze zomer. Het openingsfeest vindt plaats op 28 juni. Haal je dansschoenen dus al maar uit de kast (maar let op dat je niet in het water sukkelt). 

Bar Bricolage @ Gent
juni-september

Geüpcycelde Bar Bricolage biedt ruimte om te relaxen in een hangmat of om juist een actief spel zoals Kubb te spelen. De bar is een behendig in elkaar geknutseld paradepaardje van cultuurorganisatie TOTUM. Daarnaast zijn ze in Gent — of eigenlijk iets daarbuiten —  ook zeker niet vies van een fors feestje.

Maurice, Gisèle, Henri, en Fabiola @ Brussel
mei-september

Brussel is een drukke grootstad, maar mag trots zijn op haar legio aan parken. Zo kun je ook de ruimte vinden om te ademen in onze hoofdstad. In vier van de grote stadsparken kun je les guingettes vinden. Guingettes vinden hun oorsprong in de voorsteden van Parijs, waar ze vernoemd zijn naar een lokale soort wijn die je er kon drinken in de achttiende eeuw. In de Brusselse bars staan biologische en lokale producten centraal, zodat je bewust kunt genieten.

Muziek

De zomer zou grotendeels zorgeloos moeten zijn. Maar als het dan op festivals aankomt, heb je zoiets als ticketstress – gaat het uitverkocht zijn of niet? Gelukkig zijn er een aantal alternatieven die ervoor zorgen dat je alvast geen enkele leuke avond moet missen of honderden euro’s moet neertellen om een paar muzikaal memorabele momenten mee te maken. Ook deze zomer zijn er heel wat plekken waar je gratis je dansbenen kunt tentoonstellen: 

Parkpop @ Mechelen
juli-augustus

In Mechelen klinkt er elke donderdagavond gratis muziek in de Kruidtuin, zodat je je oren kunt verwennen te midden van het groen. Met je voetjes in het gras en (enkele) drankjes in de hand, kun je je helemaal laten meeslepen door de sfeer en de schoonheid van de botanique

Muziek in de Wijk @ Antwerpen
juli-augustus 

Een ideale mix van sightseeing en leute: De Zomer van Antwerpen geeft je met Muziek in de Wijk de kans om de verschillende buurten van Antwerpen te verkennen. Negen pleinen in de stad stellen zich kandidaat als gastheer voor multiculturele evenementen, die bijna dagelijks plaatsvinden.

Hot Club @ Gent
het hele jaar door

Je zou er in eerste instantie misschien voorbijlopen, maar het is zeker de moeite om in dat geval meteen rechtsomkeert en de Hot Club binnen te gaan. Het is geen erotisch getinte nachtclub, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar wel een warme muziekhaard. Bijna elke dag kun je een portie jazz, blues of swingoptredens meepikken, gelegen in het centrum van Gent.

Openluchtcinema

Niets zo romantisch als onder de sterrenhemel een filmpje meepikken, toch? Neem gerust een dekentje mee en schuif aan bij deze buitengewoon cosy cinema’s in de openlucht:

Fayard @ Brugge
juni-september

Een kwartiertje buiten het centrum van Brugge vind je pop-upbar en openluchtcinema Fayard. Klassiekers zoals ‘The Big Lebowski’, ‘Pulp Fiction’ of ‘Jurassic Park’ zullen het grote scherm laten oplichten en je zomeravond helemaal af maken. 

Zomerfilms @ Leuven
juli-augustus

Op acht verschillende locaties worden dankzij Leuven en de alternatieve Cinema ZED  enkele prachtige filmvoorstellingen getoond. Aanschouw cinemaparels zoals ‘A Ghost Story’, ‘Tel Aviv on Fire’ of luister – én kijk –  naar een livetrackvoorstelling van filmgedicht ‘Songs from the Second Floor’.

Terrasfilms @ Limburg
juli-augustus

Doorheen het uitgestrekte Limburg vindt de inmiddels 16de editie van Terrasfilms plaats. In buurthuizen, parken en op terrasjes natuurlijk, kan de cinemaliefhebber zich uitleven. ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Green Book’ en ‘Dunkirk’ worden onder andere verspreid over de Limburgse provincie vertoond.

Bruxelles fait son cinéma @ Brussel
juli

In en rond Brussel kan de cinefiel terecht voor enkele fantastische Franse films. ‘La Finale’, ‘L’homme qui tua Don Quichotte’, ‘Caparnaüm’ en nog zo’n dertiental andere films worden geprojecteerd bij het vallen van de nacht. Met één oog op de zonsondergang en het ander op het scherm of op de lippen van je vlam, misschien? 

Vorig artikel
Volgend artikel