groen
Lifestyle

Zet je hoofd op stil

19.07.2019
door Maxene Willems

In drukke en informatie oververzadigde tijden kun je soms best even een digitale detoxkuur volgen. Dat doe je door gewoon een paar stevige stappen in de (groene) wereld te zetten. Je hoeft daarvoor niet ver te gaan; België huist immers talloze natuurgebieden en parken. Wij geven je alvast enkele plekken mee die ervoor zorgen dat je jezelf even in pauzemodus kunt zetten. 

Ninglinspo

Een parel van een wandeling langs een kolkende bergrivier. Denk watervallen, uitgehouwen rotsen en degelijke hoogteverschillen. De route is van een gemiddeld niveau en je doet anderhalf uur over een goede 6 kilometer. Als het weer meezit, kun je in plaats van de wandelbruggen te gebruiken, ook het water te voet doorwaden. Voor een fraai panorama ben je ook op de juiste plek voor het uitkijkpunt Drouet. Zonder twijfel een van de meest betoverende wandelroutes van de Ardennen. Wil je de tocht verlengen, dan kan dat tot een lengte van meer dan 14 kilometer, als je de Chefnarivier erbij neemt.

Hobokense Polder

Niet ver van de stad Antwerpen ligt een prachtig stukje groen verscholen. In feite zelfs het grootste groene gebied van Antwerpen: de Hobokense Polder. Het is een van de mooiste plekjes van de diamantstad om te wandelen. Neem een moment voor jezelf en zink in de natuur van de Scheldebocht. Er is voor ieder wat wils. Je kunt kiezen voor een korte route van iets meer dan 1 kilometer tot een kleine 8 kilometer. Het is een weinig bezochte plek, dus je kunt de omgeving helemaal in je opnemen. Dierenliefhebbers kunnen zich hier zeker uitleven. Zeldzame vogels, Galloway-koeien of de alpenwatersalamander hebben hier bijvoorbeeld hun habitat.

Nationaal Park Hoge Kempen – Toegangspoort Lieteberg 

Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft zes toegangspoorten, met elke poort zijn eigen troef: gaande van een oude burcht tot een planetarium. De keuze voor de Lieteberg in Zutendaal is te wijten aan enkele bijzondere bezigheden. Insectenvrienden kunnen zich hier prima amuseren. Ten eerste kun je in het bijenmuseum alles leren over deze beestjes die van levensbelang zijn. Daarnaast is het mogelijk de microkosmos van insecten te ontdekken in ‘Entomopolis’. Als kers op de taart kun je het blotevoetenpad trotseren. Letterlijk met beide voeten op de grond, of doorheen het water.

Raspaillebos 

Op de flanken van de Bosberg, gevangen in de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos. Het landschap verenigt de steile hellingen van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. Het bos vormt een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen, in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Wandelen in het Raspaillebos biedt voor elk wat wils. Of je nu 2 kilometer of 13 kilometer wil wandelen. Overal in de hellingknikken sijpelt kalkrijk water uit de bodem en ontstaan er vele beken. Het hakhoutbeheer vormt een ideaal milieu voor zeldzame bosvlinders zoals de iepenpage, eikenpage en kleine ijsvogelvlinder. Daarnaast kun je, als het regent, in de bronbeken ook de vuursalamander spotten.

Vorig artikel
Volgend artikel