beauty
Lifestyle

Zelfbereide zelfzorg: Beauty on a budget

24.01.2023
door Rosalie Van Hoof

DIY-beauty maakt een opmars. Aan de slag gaan met huis-tuin-en-keukenproducten is toegankelijk, goed voor de portemonnee, ontspannend en lekker ecologisch op de koop toe. Maar waar let je best op tijdens het eigenhandig prepareren van beautyproducten?

Aloë vera is vooral bekend als ingrediënt in shampoos, conditioners, bodylotions en gezichtsmaskers. Het ruikt heerlijk fris en heeft een kalmerend effect op de huid. Aloë vera wordt niet voor niets ‘de wonderplant’ genoemd. “Mensen gebruiken het sap van de plant graag voor de huid, en terecht”, vertelt Annelies Avermaete, dermatoloog en oprichter van Skindr.com, een app voor online dermatologie-raadplegingen. “Het heeft een rustgevend effect, maar we zien ook dat mensen er soms heel sterk allergisch op reageren.”

Een gezwollen gezicht is doorgaans niet het gewenste effect van een gezichtscrème of -masker. Voor doe-het-zelvers heeft Avermaete dan ook één vuistregel: test op voorhand voorzichtig uit wat je nadien rijkelijk zult smeren. “Dat kan heel eenvoudig door een aantal dagen na elkaar in de holte van de elleboog een kleine hoeveelheid van het ingrediënt of product aan te brengen. Merk je na drie à vier dagen geen huidirritatie? Dan kun je vaststellen dat je niet allergisch bent.” Het is ook opletten geblazen met het toevoegen van parfums. “In de praktijk zien we de meeste irritatie door toegevoegde geurtjes. Wie zelf zijn producten maakt kan daarop letten, dat is een voordeel.” 

Een tweede gouden regel bij DIY-beauty is nadenken over het doel dat je wilt bereiken. “Gezichtsmaskers bijvoorbeeld dienen doorgaans twee doelen: de huid reinigen en zuiveren, ofwel de huid hydrateren”, legt ze uit. Om het eerste te bereiken zijn andere ingrediënten nodig dan voor het tweede doel. “Een reinigend masker wordt gebruikt voor een vette huid. Een hydraterend beauty masker gebruikt men eerder voor een droge huid.” Wie slim is, denkt na vooraleer hij of zij smeert. Hetzelfde geldt trouwens bij het maken van shampoo of conditioner – het haartype bepaalt de ingrediënten die nodig zijn. “Reinigende maskers worden veelal op basis van honing gemaakt omdat dit een zuiverend enzym bevat. Ook klei en modder zijn typische ingrediënten.”

De doorsneekeuken bevat heel wat beauty-ingrediënten. Van havermout en honing tot yoghurt, koffiegruis, komkommer, papaja, groene thee, pompoen enzovoort. “Fruitextracten van bijvoorbeeld citrusvruchten worden in scrubs vaak gebruikt omwille van het peelend effect”, vertelt Avermaete. Het meest onderschatte product volgens haar? Vaseline. Deze stof is bijzonder neutraal, hydraterend, en kost een fluitje van een cent. Ideaal voor een voedend gezichtsmasker.

Tot slot wil de dermatoloog meegeven dat een beautyproduct geen wondermiddel is. “Een gezichtsmasker zal je kortstondig een gladde en zachte huid bezorgen. Na een reinigend masker lijken de poriën kleiner, maar dat is tijdelijk.” Het feelgoodeffect van zelfgemaakte beauty is daarentegen wél langdurig. 

beautyRozemarijn-zeezout body scrub 

 • 125 milliliter virgin kokosolie
 • 250 gram grof zeezout 
 • 10 druppels rozemarijn essentiële olie

Voor deze scrub heb je kokosolie nodig in een zachte maar niet vloeibare consistentie. Is de kokosolie hard, dan smelt je deze best au bain-marie. Is hij vloeibaar, voeg dan op het einde meer zout toe. Hoe dan ook, meng eerst de rozemarijn met de kokosolie.Voeg daarna pas het zout toe. Geef het geheel wat tijd om te absorberen. Gebruik na de scrub een voedende crème. Tip: geen zout in huis? Dat is problematisch voor je volgende maaltijd, maar niet voor deze scrub. Met suiker gaat het ook. 

zelfzorgBanaan-avocado gezichtsmasker

 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1/2 rijpe banaan
 • 1/4 rijpe avocado

Dit masker mag niet vloeibaar zijn, want dan druipt het van je gezicht af. Daarom is het best te werken met een zachte maar niet lopende kokosolie. Zorg er verder voor dat de banaan en avocado goed rijp zijn. Prak de drie ingrediënten et voilà, je hebt een voedend gezichtsmasker, ideaal voor een droge huid. Laat het 20 tot 30 minuten inwerken. Het masker zal niet opdrogen, dus in de zetel liggen met de benen omhoog is aangeraden. Tip: houd een handdoek bij de hand indien je kleding niet vies mag worden.

zelfzorg

Conditioner met ei en azijn

 • 3 eieren
 • 200 milliliter olijfolie
 • 3 eetlepels honing
 • 100 milliliter azijn
 • citroensap

Appelciderazijn is goed voor de pH van de hoofdhuid. Het zorgt ervoor dat haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigd raakt. Daarnaast zorgt het voor glanzende lokken. Het is dus een goede basis voor een conditioner. Scheid de eidooiers van het eiwit en klop deze goed. Voeg vervolgens 100 milliliter azijn en een scheutje citroensap toe. Meng alles met 200 milliliter olijfolie en 3 eetlepels honing. Zorg dat het een goed smeerbare pasta wordt. Let wel: dit is een stevig voedende conditioner. Achteraf goed uitspoelen is de boodschap.

beautyBodybutter met amandelolie

 • 4 eetlepels sheaboter
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel amandelolie

Hoewel deze ingrediënten ietwat exotischer klinken, hebben heel wat mensen ze in huis liggen. Het recept is simpel: meng 4 eetlepels sheaboter met 2 eetlepels kokosolie en 1 eetlepel amandelolie in een blender of met een mixer, tot je een smeuïge emulsie krijgt. Is het resultaat iets te lopend? Zet het dan een tijdje in de koelkast zodat het wat kan ‘stijven’. De bodybutter ruikt heerlijk en is bijzonder hydraterend. Je wintervel zal je dankbaar zijn. 

Vorig artikel
Volgend artikel