Home Lifestyle Winter Voor U beloofd: rust in het hoofd

Voor U beloofd: rust in het hoofd

Een nieuwe lockdown en enkele strenge maatregelen later, loert nu ook nog eens de gevreesde winterdip om de hoek. Mensen hebben steeds vaker last van onrust, depressie en stress. Rust in hoofd en lijf dringt zich op. Gelukkig bestaan er eenvoudige manieren om daartoe te komen.

Iedereen weet ondertussen dat mediteren voor rust zorgt, maar het is slechts weinigen gegeven om minutenlang stil te zitten en je gedachten écht uit te schakelen. Maar goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat breien en haken hetzelfde effect zou hebben als mediteren. Het ritme en de repetitieve bewegingen zorgen ervoor dat je even met niks anders bezig bent dan de handeling zelf, en zo dus helemaal tot rust komt. Bovendien geeft het erg veel voldoening om je eigen trui of sjaal te breien. Handig met de koude maanden in het vooruitzicht.

Breien als therapie

Ellen Kegels van LNKnits beaamt het gunstige effect van breien en haken volledig. Ze was een van de eerste die handwerken weer trendy maakte en legde de bouwstenen van haar bedrijf al op haar vijftiende. Ellen haakte mutsen, de zogenaamde ‘beanies’, voor vrienden en familie. Die hobby liep al snel uit de hand en vandaag geeft ze eerlijk werk aan 350 Peruviaanse meisjes en vrouwen. Uiteraard haakt ze niet meer zelf, maar ze weet nog heel goed welk effect het aanvankelijk op haar had. “Rond mijn 20ste beleefde ik mijn eerste echte liefdesbreuk. Ik ben bij wijze van therapie als een gek mutsen beginnen haken. Dat werkte kalmerend. Na 600 mutsen was mijn liefdesverdriet eindelijk verwerkt”, lacht ze.

De baggy beanie, de bekende oversized muts van LNKnits, is toen ontstaan. “Ik was op een dag zo diep in gedachten verzonken en volledig gefocust op de handeling dat ik maar bleef haken. In feite heb ik mijn onderneming te danken aan het mediterende effect van haken”, knipoogt ze.

Laat eens een steek vallen

Af en toe neemt Ellen nog eens de tijd om zelf een muts te haken voor haar kinderen. En telkens opnieuw voelt ze zich overspoeld worden door die zalige rust. “Het zachte getik van die naalden, de repetitieve handeling en een mooi resultaat op het einde. Heerlijk toch.” Ellen is er steevast van overtuigd dat iedereen kan leren haken en breien. “Rust vinden is ook aanvaarden dat het niet meteen van de eerste keer lukt. Durf letterlijk en figuurlijk eens een steek laten vallen. Het resultaat komt uiteindelijk wel.”

home hobbies, cozy knitted sweaters with a ball of yarn in the living room on a wooden background

“Het is ongelooflijk hoeveel baat ons lichaam heeft bij frisse lucht tijdens een wandeling, beweging en het feit dat je even niet op een scherm moet turen.”Kristel Sieprath, Yoga Station

Rust in het woon-werkverkeer

Heb je liever iets meer lichaamsbeweging, dan kun je misschien eerder richting yoga kijken. Al kan die verplaatsing naar de sportclub na een vermoeiende werkdag nog vaak een al te hoge drempel zijn.

Maar daar heeft Kristel Sieprath aan gedacht én een oplossing voor gevonden. Zij richtte ongeveer een jaar geleden Yoga Station Antwerp op. In haar yogastudio, pal in het Centraal Station van Antwerpen, kun je net voor of na het werk, of tijdens de lunchpauze een ontspannende sessie meepikken. Op die manier brengt ze yoga op een laagdrempelige manier letterlijk tot bij de mensen. “Als ervaren treinpendelaar weet ik hoe moeilijk het is om tijd en energie te vinden voor een bezoek aan de sportclub. Daarom bracht ik mijn studio naar het woon-werkverkeer. Je hoeft geen extra verplaatsing meer te maken en de lestijden zijn afgestemd op de pendel- en werktijden.”

Laat je scherm voor wat het is

Kristel is naast yogalerares ook mindfulnesscoach. “Zorgen voor je lichaam hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ben je geen pendelaar of werk je nog steeds thuis, dan is het ook heel gezond om af en toe 10 minuutjes te gaan wandelen. Het is ongelooflijk hoeveel baat ons lichaam heeft bij die frisse lucht, de beweging en het feit dat je even niet op een scherm moet turen. We worden immers overladen met beeldschermen die voor stress en prikkels zorgen. Probeer die prikkels zeker vlak voor het slapengaan te vermijden. Kijk niet tot het allerlaatste moment naar de televisie en neem je smartphone in geen geval mee naar de slaapkamer. Enkel zo krijgen je hersenen de rust die ze nodig hebben”, besluit ze.

Met een ontspannen lichaam en wat rust in het hoofd ziet die winterdip er alweer een pak minder erg uit. Met deze tips kom je alvast een heel eind.

MEER

Machine Learning en AI democratiseren de bedrijfswereld

Machine Learning Wat is de heilige graal binnen IT? Voor sommigen is het kunstmatige intelligentie (AI), voor anderen is het Internet of Things (IoT). Nog anderen gaan er prat op dat AI een buzzword is, en Machine Learning eigenlijk de real deal blijkt. “Er worden grotere wonderen verwacht van AI dan het nu al kan, maar het is wel de motor van de vierde industriële revolutie.”

Economie in het slop? De beurs op!

BeleggenTerwijl de wereld in lockdown ging, was de beurs zowat het enige dat verder bleef draaien. Dat dreef heel wat mensen richting de aandelenmarkt. Een juiste begeleiding in de wereld van de beleggingen lijkt relevanter dan ooit.

Rekruteren bij aanbodschaarste op de ICT-markt

Op de schaarse ICT-markt is het niet alleen een kwestie van voldoende kandidaten vinden, maar ook diegene die uit het juiste hout gesneden zijn. De ingesteldheid is vandaag minstens zo belangrijk als het diploma. Dat vraagt om een creatieve rekrutering.

‘Bedrijven, mis de trein van Industrie 4.0 niet’

Dirk TorfsDe snelheid van innovatie is belangrijk voor de competitiviteit van onze Vlaamse bedrijven. Enkel zo maken we het verschil. De kennis die we daarvoor nodig hebben, kunnen we alleen maar vergaren als we samenwerken. Industrie, kennisinstellingen en overheid hebben elk een belangrijke rol te spelen om onze bedrijven te helpen accelereren en excelleren.

De elektrische motorfiets moet nog uit de startblokken schieten

technologie Ongeveer elke grote autoconstructeur de naam waardig is bezig met de ontwikkeling van elektrische modellen. Ook bij de motorfietsen beweegt wel een en ander, maar het tempo ligt er op het eerste zicht toch een stuk lager. Al probeert ook de Belgische wetgever de motor een stroomstoot te geven.

Wonen in de toekomst: klein en flexibel?

Wonen in de stad Vandaag leeft 55 procent van de wereldbevolking in steden. In 2050 zal dat 68 procent zijn. COO Thomas Vandenbergh van BESIX STAY, Koen Somers van Priva en Bert Haerynck van Havana architects vertellen welke slimme technologie- en bouwmethodes aan de noden van de toekomstige stedeling tegemoetkomen.