Home Lifestyle Bouwen & Wonen Slow living, snel­groeiend in je interieur

Slow living, snel­groeiend in je interieur

Komende winter zullen we meer dan ooit thuis doorbrengen. Met onze neus op de meubels gedrukt, groeit het besef dat interieur niet alleen esthetisch maar ook rustgevend en comfortabel moet zijn. Dat heet dan slow living

Toen de drukke consumptiemaatschappij in maart abrupt tot stilstand kwam, ervaarden veel mensen een onverwachte opluchting. Volle agenda’s werden historische artefacten, yogamatjes daarentegen lustig bezweet.

Een clean start in huis

Eigenlijk gingen we massaal aan de slow living. Deze levensstijl predikt bewust versimpelen en vertragen, met aandacht voor kwaliteit en authenticiteit. “Thuiswerken, thuisblijven en in kleinere groepen verblijven om jezelf sociaal te vermaken, is het nieuwe nu. Dat dit gepaard gaat met een ‘clean start’ in huis is logisch”, zegt de Nederlandse trendwatcher, journalist en interieurexpert Monique van der Reijden van Trend Compass. Ook in ons interieur willen we het gevoel van welzijn verhogen. “Interieur heeft een directe invloed op hoe je je voelt. Omring jezelf met voldoende ruimte, daglicht en rustgevende kleuren. Zo neemt de stress af en kun je makkelijker ontspannen.”

Bij het Antwerpse PUUR Interieurarchitecten merken ze de trend ook op. “De badkamer wordt een wellnesszone en de keuken moet steeds beter uitgerust zijn. Mensen hebben meer tijd en willen in alle comfort kokerellen. Daarbij moet er ruimte zijn voor gasten, om samen te kunnen genieten van een babbel en een drankje. Er wordt eventueel een buitenkeuken aan gekoppeld. Beleving staat vandaag echt centraal,” zegt Jan Geysen, hoofdontwerper bij PUUR.

Kiezen voor natuurlijke materialen

Wie zijn interieur wil aanpassen volgens de slow livingwoontrend, kiest best voor materialen zoals bamboe, linnen en leder. “Meer dan ooit hechten we waarde aan natuurlijke materialen die zo onbewerkt mogelijk zijn,” zegt van der Reijden. “Daarnaast zien we lichte kleuren, zoals wit, crème, zand en kiezeltonen. Ook organische vormen doen het goed. Bijvoorbeeld een kast waarbij het lijkt alsof de nisjes uit een stuk natuursteen zijn gehouwen. Pluimgrassen, zeegras en gedroogde palmbladeren zijn fijne decoraties die lang meegaan.”

“De badkamer wordt een wellnesszone en de keuken moet steeds beter uitgerust zijn. Mensen hebben meer tijd en willen in alle comfort kokerellen.”Jan Gheysen, PUUR

Duurzaam én functioneel wonen

Trends komen en gaan, maar het doel van slow living is net duurzaamheid. “Slow living heeft oog voor hergebruik en gerecycleerde materialen. In plaats van consumeren gaan we consuminderen”, aldus van der Reijden. Minder uitgeven, dat betekent geld sparen dat je vervolgens kunt besteden aan zaken die er écht toe doen. Opnieuw een gedachtegoed dat past binnen de slow livingtrend. Jan Geysen verduidelijkt: “Een slim grondplan is essentieel. Een woning moet duurzaam én functioneel zijn op de lange termijn. Wie overal dezelfde vloer legt, kan later probleemloos de indeling van zijn woning aanpassen. Een futureproof interieur moet je na tien jaar niet volledig renoveren.” Geen hip flamingobehang dus, wel een tijdloos en ecologisch alternatief.

Na een koude winterdag stampvoetend binnenkomen in een heerlijk verwarmd nest, het doet je vingers tintelen en maakt je hoofd leeg. Wie kiest voor de juiste materialen en creatieve ingrepen, kan zo ook geld uitsparen. “Buitenzonwering houdt de zon honderd procent tegen. Gordijnen aan de binnenkant van je ramen daarentegen amper tien procent. Een stenen vloer werkt dan weer beter bij vloerverwarming dan een houten exemplaar”, vertelt Geysen. Tapijten op de grond en kaarsen creëren evenzeer een gevoel van warmte in huis, zonder dat je daarvoor de verwarming moet verhogen.

“Slow living gaat om een state- of-mind waarin we meer tevreden zijn met de simpele dingen van het leven zoals een warm en gezellig huis, gezond eten, een veilige en schone leefomgeving”, zegt van der Reijden. Geysen bevestigt dit: “Ga voor een slim interieur met rijke materialen. Een baksteen kan ook uit België komen.”

MEER

Axel Daeseleire: ‘Antwerpen is mijn lief, mijn moeder én...

Axel Daeseleire De Marnixplaats is niet zomaar gekozen door Axel Daeseleire. De acteur, dj en kunstenaar wijst ons bij het binnenkomen vrijwel onmiddellijk op het feit dat ginds, achter het standbeeld voor de Vrijmaking der Schelde, zijn ouderlijk huis staat.

All-round circulair: het energienetwerk van morgen

Circulair leven Volledige community’s en wijken die gezamenlijk water en energie hergebruiken in één omloop: het klinkt futuristisch, maar toch bestaat het al. De stad van de niet zo verre toekomst is circulair in alle opzichten, maar wat houdt dat juist in?

Broodje gezond van bakker robot

automatisatieEen broodje laten beleggen en inpakken door een robot. Het klinkt als sciencefiction maar is het verre van. Zo bestaan er nu al technieken om pakweg salami te herkennen en tomaten te grijpen. Welkom in de verpakkingsfabriek van de toekomst, of liever: van nu.

Maximaliseer je mini-tuin

Een grote tuin is niet iedereen gegund. De meesten stellen het met slechts een klein tuintje. Maar daarom heeft het geen schijnbaar giga-potentieel.

Sharing is (not) daring het succes van...

Deeleconomie Bedrijven beginnen steeds meer te delen, om zo bijvoorbeeld de kosten van de energiefactuur te managen. Wat is er op dat vlak eigenlijk mogelijk?

De strafste Belgen van 2018 (deel 2) ...

Straffe BelgenHet jaar komt stilaan op z’n einde, we doen de laatste inkopen voor de eindeloze resem diners, hollen nog om enkele kerstcadeaus en strijken voor de verandering onze outfit eens! Klaar om het jaar in schoonheid te eindigen. 2018 was een straf jaar, ook voor onze creatieve Belgen.