Home Maatschappij Milieu Martijn Peters: Winter is... going

Martijn Peters: Winter is… going

Voor zij die bij krakend vriesweer onverschillig blijven wanneer prachtige ijsbloemen ontluiken en de lippen stijf op elkaar houden om een spoor van vluchtige wolkjes te voorkomen, is de komst van een zachtere winter wellicht iets om naar uit te kijken…

Of de klimaatverstoring in die zachtere winters een zekere rol speelt, laat hen ongetwijfeld koud. Zeker als tijdverlies door ruiten krabben, of gevaarlijk gladde wegen en verwarmingskosten, ook nog eens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het gras mag voor deze personen misschien wel groener lijken aan de overkant, in realiteit zal het eerder bruin en dor zijn. Want als de thermometer het noorden kwijt is in de maanden rond de jaarwisseling, dan is dat zeker niet zonder gevolgen.

De échte winters van morgen

Voor zij die wel euforisch worden van een winterwonderland, lijkt de toekomst die het vierde jaargetij beschoren is meer weg te hebben van een dystopie dan utopie. Machteloos moeten zij toekijken hoe de witte kerst, die al zeldzaam was in ons land, definitief uitsterft en wordt vervangen door de uitheemse groene variant. Een exotische soort die al snel zal beginnen woekeren, totdat het gracieuze Europese sneeuwtapijt uiteindelijk zo dun is dat er op vele plaatsen enkel nog een modderige pap overblijft.

Toekomstige generaties zullen zich dan verwonderd afvragen waarom ‘Let it snow’ door de boxen van kerstmarkten schalt, want “in de winter regent het toch enkel?”. Om nog maar te zwijgen van de warme glühwein en erwtensoep die ingewisseld moeten worden voor een frisse riesling en koude gazpacho.

“Zoals een rollende sneeuwbal steeds groter en groter wordt, zo worden de effecten van de klimaatverandering steeds duidelijker. Geniet van de winter, nu het nog kan.”

Enkele graden hoger

Door de klimaatverandering worden al deze scenario’s, die ooit als ‘onrealistisch’ bestempeld werden, stilaan werkelijkheid. Vaak ligt de focus op de extreme hitte die de klimaatactivist niet alleen figuurlijk van woede doet koken, maar ook letterlijk, samen met de rest van de bevolking.

Echter is de wetenschappelijke literatuur die ik dagelijks voor mijn werk afschuim, overduidelijk: degene die de thermostaat heeft bediend de afgelopen eeuw had het duidelijk wat fris tijdens de winter en heeft het enkele graden hoger gezet. Want van alle seizoenen is het de winter die het snelst opwarmt. Het aantal dagen met extreme hitte is inderdaad verdrievoudigd sinds de jaren 50.

Recordverbrekende stijgingen

Maar die dagen van extreme koude zijn met dezelfde factor de omgekeerde richting gelanglauft. Dagen onder de 0°C worden schaarser en de sneeuwlaag krimpt met meer dan 10 procent per decennium. En als de temperatuurstijging over de 2°C zou gaan, dan zal bijna de helft van de après-skibars omgedoopt moeten worden tot après-nordic walking bars.

Zoals een rollende sneeuwbal steeds groter en groter wordt, zo worden de effecten van de klimaatverandering steeds duidelijker. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Records worden steeds vlugger gebroken dan modellen ze hadden voorspeld. Dus geniet van de winter, nu het nog kan. Want het is niet meer ‘winter is coming’, maar ‘winter is going’.

MEER

Mijn kind, ziek kind

Een kind in goede gezondheid? Als ouder wil je ongetwijfeld niets liever. Vandaar dat bij ongewone signalen ouders wel eens in paniek durven raken.

‘Vandaag moet de landbouwer ook dataspecialist zijn’

Landbouw Eerlijk, gezond en groen. Europa gaat voor een duurzame voedselketen tegen 2030. “Innovatie en samenwerking zijn daarbij cruciaal”, stelt Patricia De Clercq, die als secretarisgeneraal bij het Departement Landbouw en Visserij onze landbouwers richting toekomst leidt.

De juiste aannemer, de enige garantie voor een geslaagd...

de perfecte aannemerDe zoektocht naar the right man for the job verdient je volle aandacht. Want een (ver)bouwproject is niet alleen een serieuze investering, er moet ook een match zijn met de bouwheer. Voor Marc Jacobs was het vinden van een duurzame aannemer een essentiële voorwaarde om zijn ecologisch bouwproject te doen slagen.

Een huis vol verhalen

HyggeHygge. Het woord is ons nieuw, maar het gevoel zelf – een gezellige geborgenheid – is iets wat we allang kennen en waar we allemaal wel naar verlangen. Zeker in eigen huis, waar we het merendeel van onze tijd doorbrengen, zoeken we dat gevoel op. Interieur is dus hot tegenwoordig, en we liken met z’n allen prikbordjes vol inspiratie op Instagram en Pinterest. Maar wat maakt een huis precies tot een thuis?

Langer thuis wonen wordt de toekomst

Ouderenzorg Het stijgend aantal senioren zal de ouderenzorg het komende decennia sterk beïnvloeden. “Langer thuis wonen wordt de enige praktisch haalbare optie. Maar ook de beste”, verzekeren Johan De Muynck, directeur Zorgbedrijf Antwerpen en Jean Paul Lefebvre, zaakvoerder van Blijf Actief. 

‘Gezond koken in no time’

Sandra BekkariVaak hoor ik mensen zeggen dat ze ‘het karakter niet hebben’ om gezond te koken en te leven. Wat ze ervaren, is echter helemaal geen zwakte of gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is simpelweg een trucje van hun brein.