Interview door Fokus-online.be

Jeroen Meus: ‘Tijd is het lekkerste ingrediënt ter wereld.’

Hou jij wel van een stevige portie winterkost? Al jaren verwarmt menig Belg zich aan de gerechten, en gemoedelijkheid, van Jeroen Meus. Nu sleurt hij ons ook door de koudste winterdagen met zijn kookboek Winterkost. Hij doet uit de doeken wat goede winterkost inhoudt en hoe we een winter lang heerlijk kunnen eten.

Hou jij wel van een stevige portie winterkost? Al jaren verwarmt menig Belg zich aan de gerechten, en gemoedelijkheid, van Jeroen Meus. Nu sleurt hij ons ook door de koudste winterdagen met zijn kookboek Winterkost. Hij doet uit de doeken wat goede winterkost inhoudt en hoe we een winter lang heerlijk kunnen eten.

Waar haalde je de inspiratie voor Winterkost?

“Het merendeel van de recepten komt uit Dagelijkse Kost, mijn programma op één. Deze recepten werden enige tijd geleden al door mij bedacht en nu in boekvorm gegoten. De inspiratie haal ik uit mijn dagelijks leven, uit mijn herinneringen… Uit alles eigenlijk. Ik ben mijn kookboeken. Ik adem die recepten en die manier van koken, de inspiratie komt dan ook automatisch.”

Is het een boek met gewoon een winterse sfeer of gaat het effectief over seizoensgebonden koken?

“Eerder het eerste. Ik ben een fervent moestuinier. Dus ik hecht dus enorm veel belang aan de seizoenen en vind het uiteraard belangrijk om zoveel mogelijk lokaal te kopen, maar ik overdrijf niet. Ik hou niet van het extreme, dus als een gerecht om een extra exotisch ingrediënt vraagt, dan doe ik dat gewoon. Dit keer focussen we op winterse kost – vandaar de titel – omdat de winter een heel andere sfeer uitstraalt dan de zomer. Er wordt anders gekookt tijdens de koudste maanden van het jaar. Sterker nog: er wordt weer effectief gekookt in de winter. En daar draait het in Winterkost om.”

Gekookt voedsel is iets heel anders dan ‘gelegd’ voedsel

Wat is het verschil dan precies?

“In de zomer heb je niet veel meer nodig dan wat tomaten, mozzarella, peper, zout en olijfolie. Maar dat maakt je nog niet tot een kok. In Winterkost zet ik mijn vak – het ambachtelijke van het koken – opnieuw in de kijker. Ik wil laten zien dat een maaltijd maken meer is dan zomaar wat voedsel naast elkaar ‘leggen’. Er is niks zo lekker wanneer losse ingrediënten tot een heerlijk gerecht samensmelten. Daar is vaak tijd voor nodig, maar ik pleit ervoor om die tijd weer te nemen.” 

Tijd is een kostbaar goed geworden.

“Maar tijd is wel het lekkerste ingrediënt ter wereld. Met hoe minder ingrediënten we vandaag een gerecht op tafel kunnen toveren, hoe beter. Ik begrijp dat. Het drukke werk- en gezinsleven vraagt nu eenmaal om een strakke organisatie. Toch wil ik hier een beetje rebels tegen ingaan. Laat het allemaal maar weer lekker sudderen op het vuur. Dan smaakt het eens zo goed. Steek je gebraad weer in de oven, maak ondertussen een lange wandeling met je gezin en kom thuis in een heerlijk geurend huis. Ik wil mensen inspireren om weer uitgebreid te koken. Ik wil ze weer zien bakken, braden, stoven en koken.” 

Maak je zelf nog uitgebreid tijd om te koken?

“Natuurlijk! Koken blijft mijn passie. Niks zo leuk als de tijd hebben – of nemen – om uitgebreid achter het fornuis te kruipen. Zo heb ik dit jaar enorm veel goesting om de kerstmaaltijd voor de hele familie klaar te maken. Winter betekent voor mij iedereen die ik graag zie rond de tafel zien genieten van lekker gekookt eten. Onze familie wordt alsmaar groter, dus het zal wat tijd vragen om lekkere dingen op tafel te toveren, maar laten we die tijd maken. Kerst, dat is een haas in de pot, appeltjes met gebakken witloof, spruiten met spekjes, enzoverder. Een stevige, robuuste maaltijd, maar daarvoor niet per se ongezond.” 

Krijgen vegetarische gerechten ook een plaats in Winterkost?

“Net zoals in Dagelijkse Kost, komen er ook in Winterkost vegetarische gerechten aan bod maar ze overheersen niet. Ik hou van het ambachtelijke en ik ben er voorstander van om de juiste ingrediënten naast elkaar te serveren. Als een goed stuk vlees ergens beter past dan een stuk seitan of tofoe, zal dat stuk vlees de voorkeur krijgen. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Let wel: als je besluit vlees te eten, zorg dan wel voor een kwalitatief stuk van een echt goeie slager. Dat klinkt snobistisch, maar dat is het niet hoor. Hou het simpel en varieer genoeg, dat is mijn motto. Mijn programma Dagelijkse Kost is volgens een vast stramien samengesteld. Een keer vlees, een keer vis, een dessert, iets vegetarisch en dan is er nog ruimte voor pasta, een maaltijdsoep of iets Aziatisch. Ook dat heb ik in Winterkost doorgetrokken.” 

Ik ben mijn kookboeken

Is er in Winterkost ook ruimte voor bijvoorbeeld fusion, moleculaire keuken, playfood, foodpairing of andere hypes?

“Ik doe niet graag mee aan hypes, ik gebruik mijn gezond verstand zonder de mensen iets op te leggen. Dat geldt zowel op het gebied van seizoensgebonden koken en lokaal kopen als op het vlak van gezondheid. Als ik de ene dag iets met exotische avocado’s maak, zorg ik ervoor dat er de volgende dag lokale prei en selder op het menu staat bijvoorbeeld. Als ik op zondag heb toegegeven aan frietjes met mayonaise en een goeie portie stoofvlees, maak ik op maandag een licht verteerbare maaltijdsoep. Dus als je je gezond verstand gebruikt, heb je geen trends nodig.”

“Met Winterkost wil ik vooral geen trend opleggen. Mijn enige boodschap deze winter luidt dat koken weer een avondactiviteit mag worden. Een deel van de winter bestaat immers uit eten maken. Je spendeert meer uren binnenshuis, neem dan je tijd om achter het fornuis te kruipen. Babbel met je familie, speel een gezelschapsspel en laat die potten ondertussen maar lekker pruttelen op het vuur. Het traditionele van de winter kan zo mooi zijn in al zijn eenvoud.” 

Dat klinkt haast romantisch!

“Ik ben nogal voor tradities. Trends schilderen tradities vaak negatief af en ik wil niet meedoen aan die verzuring. Als het te zuur smaakt, dan moet er wat suiker bij. Moeilijker dan dat is het niet. In Winterkost blijf ik mijn vertrouwde koers bevaren. Ik keer terug naar de roots en ben daar erg trots op. Het is, net als mijn andere kookboeken, een boek met eenvoudige en veelal budgetvriendelijke gerechten. Met die extra focus om je tijd weer te nemen. Zowel voor het koken als voor het eten. Niets werkt zo verbindend als samen van een maaltijd genieten.”

Beeld Bas Bogaerts

15.11.2018
door Fokus-online.be
Vorig artikel
Volgend artikel