Home Lifestyle Gezocht: het perfecte kerstcadeau

Gezocht: het perfecte kerstcadeau

Een paar wollen sokken of toch maar een wijnpakket? Maak de beslissing niet te snel, want cadeautjes geven is meer dan de winkels afschuimen naar het duurste of grootste geschenk. “Een cadeau maakt duidelijk wat je van de ander vindt of hoe je zelf wilt overkomen.”

Geschenken

De gasten zijn gearriveerd, de hapjes uitgedeeld en de eerste slokken bubbels gaan al binnen. Tijd voor de cadeautjes. Tot je grote verrassing staat je lief als eerste recht en komt af met een enveloppe. Als je hem opent, begint je hart sneller te bonzen: een weekendje Parijs! Wauw, denk je, samen op reis. Hij zal me wel écht leuk vinden. Terwijl er in recordtempo een blos op je wangen verschijnt, speelt er zich aan de andere kant van de tafel een ander scenario af. Je moeder ontvangt een chique cadeau van die ene suikertante wiens naam je alweer vergeten bent, omdat je haar alleen bij Kerstmis ziet. ‘Een vintage fles Dom Pérignon’, glimlacht je moeder onzeker. De fles heeft ongetwijfeld een fortuin gekost. ‘Oh’, reageert je tante. ‘Ik had nog wat geld over, dus één flesje meer of minder maakt geen verschil.’

Geschenken uitdelen: het is niet zo onschuldig. Mensen hebben namelijk een heleboel verschillende redenen waarom ze net dat ene cadeautje hebben uitgekozen. Xavier Storms, marktonderzoeker bij Ipsos, kijkt door alle schijn heen. “Als er geschenken uitgedeeld worden, zegt dat altijd iets over de relatie tussen de gever en de ontvanger. Een cadeau kan duidelijk maken wat je van de ander vindt, of hoe je zelf wilt overkomen.” Het meisje dat van haar lief een reisje krijgt, mag oprecht gelukkig zijn, want haar vriendje wil hun relatie versterken door samen iets te doen. Maar de tante die een dure fles champagne uitkoos, gaf die niet om de andere op te vro-lijken. Storms: “Ze is er enkel op uit  om haar eigen status te bevestigen. ‘Jullie zien me niet vaak maar wees maar zeker dat ik geen arme luis ben’, zal ze gedacht hebben.”

Tegenwoordig bestaan er heel wat websites waar je een abonnement op eten kan kopen

Saskia de Laat

Emotionele en sociologische lading

Maar er zijn nog andere redenen om cadeautjes te geven. Je kan iets geven omdat je je verplicht voelt, bijvoorbeeld omdat je bij iemand uitgenodigd bent. Of je kan een enorme speurtocht inzetten naar iets unieks. Bijvoorbeeld, je mama lust graag chocolade en jij zoekt het hele land af naar een speciale praline die niemand al geproefd heeft. Dan wil je eigenlijk tonen dat je een slimmerik bent die de ontvanger wel erg goed kent. Of nog anders: je geeft iets ter compensatie, bijvoorbeeld omdat je met een schuldgevoel zit. “Eigenlijk hebben al die cadeaus twee verschillende ladingen: een emotionele en een sociologische”, weet Storms. “Dat betekent dat je ofwel een cadeau met veel gevoel kan geven, of dat het eerder een verplichting is. Aan de andere kant kan het cadeau uitdrukken dat je eerder iets over jezelf wil zeggen, of je de nadruk wil leggen op het wij-gevoel.”

Cadeautjes geven is dus een hele kunst, maar tegenwoordig hebben veel families daar een oplossing voor. Ze trekken lootjes zodat iedereen nog maar aan één iemand een pakje moet geven en spreken een budget af, vaak met bijhorende verlanglijstjes. Storms: “Jammer genoeg wordt het zo wel heel moeilijk om iets te geven dat een grote emotionele lading heeft of waarmee je kunt aantonen wat de relatie tussen jou en de ontvanger betekent.” En ben je toch nog zo’n traditioneel iemand die een cadeautje wil gaan kopen op maat? Dan sta je nu wellicht voor een enorme speurtocht.

Een cadeau kan duidelijk maken wat je van de ander vindt, of hoe je zelf wilt overkomen

Xavier Storms

Trends

Als je het écht niet meer weet, volg dan gewoon de trends. Kans is groot dat je daar sowieso mee scoort. Alles wat met elektronica en entertainment te maken heeft, is hip. Winkeliers voorspellen dat er deze eindejaarsperiode weer heel wat tablets, spelconsoles, kookboeken en dvd’s gekocht zullen worden. Maar het kan ook origineler. Saskia de Laat is blogster van Christmaholic.be en helemaal verzot op Kerstmis. Op haar blog vind je het hele jaar door leuke ideetjes. Zoek je misschien tips voor een Bourgondiër? De Laat: “Er zijn de traditionele geschenkenpakketten waarbij je een mand vol lekkers geeft.

In Nederland steken ze er vooral zware producten in, zodat de mand meer weegt en de ontvanger precies meer krijgt.” Of ga voor een cadeau dat langer duurt. “Tegenwoordig bestaan er heel wat websites waar je een abonnement kan kopen op eten. Stel, je mama lust graag chocolade. Dan kan je een abonnement kopen waarmee ze bijvoorbeeld een half jaar lang, elke maand een portie chocolade opgestuurd krijgt.” Je kan ook verder inspelen op foodtrends, zoals die van gezonde voeding. “Koop in plaats van een gewoon kookboek, een gezonde. Of stop die voedingsmand vol met quinoa of een smoothiemaker.”

Zelfgemaakte cadeautjes

Is je budget eigenlijk niet zo breed, dan hoef je nog niet te panikeren. Zelfgemaakte cadeautjes kunnen ook erg leuk zijn. Koop bijvoorbeeld een mooie bokaal en stop er alle ingrediënten in om zelf koekjes te bakken. De Laat: “Of veel eenvoudiger nog: knutsel een mooie cadeaubon ineen waarbij je belooft om eens een avondje op de kinderen te passen, de garage op te ruimen of te helpen in de tuin.” En om je cadeautje nog wat extra franjes te geven, pak je het extra mooi in. Flans er niet zomaar een papiertje rond, maar ga op zoek naar iets unieks. De Laat: “Op Pinterest vind je veel voorbeelden van prachtige cadeautjes. Er zijn ook veel websites waar je gratis labels kan afprinten.” Zo voeg je een stukje belevenis toe aan het uitpakken én de persoon die het krijgt, voelt zich speciaal, want jij hebt er extra veel moeite in gestoken. Ideaal, toch?

MEER

‘It takes a village to raise a child…’

Evi HanssenDit oude gezegde is mijn mantra wanneer ik mijn framily – vrienden die zo close zijn geworden dat ze familie zijn – om hulp vraag bij de opvoeding van mijn kinderen. De mantra helpt me om mijn schuldgevoel binnen de perken te houden. Schuldgevoel, daar hebben de meeste ouders sowieso last van, en zéker de single exemplaren die hun kind de helft van de tijd zien.

“Helemaal gegaan voor mijn eigen stijl”

RenovatieErika ruilde Knokke in voor het noorden van het land. Ze belandde in Hoogstraten, waar ze een woning huurde. Maar dan wilde ze een huis die aan haar comforteisen voldeed, een echte thuis. En die vond ze. Ze werd niet verliefd op de inrichting, wel op het uitgestrekte landschap achter de woning. Intussen liet ze haar woning door een architect en bouwonderneming Dego bvba helemaal naar eigen smaak renoveren.

6 redenen waarom je een jacuzzi moet hebben

JacuzziDe tijd dat een jacuzzi was weggelegd voor de happy few, is voorgoed voorbij. Me-time na een drukke werkdag, een romantische avond met z’n tweetjes of een spetterende afsluiter van een zomers tuinfeest? In de jacuzzi!

3 soorten van brouwerijbezoek voor de bierliefhebber

BrouwerijbezoekDe Belgische biercultuur boomt: in eigen land en wereldwijd. Eind november 2016 erkende Unesco de Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed. En grote en kleine brouwerijen zetten hun deuren open. Tijd voor een ontdekkingstocht.

De grenze(n)loze ondernemer

internationaal ondernemen De stap naar het buitenland is voor veel ondernemers aanlokkelijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Wat met de risico’s, administratieve rompslomp, lokale arbeidscontracten en financiering? Is zo’n buitenlands avontuur dus eigenlijk wel de moeite waard, en waarom dan (niet)?

Toegepaste digitaalkunde voor de toekomst

DigitaalkundeDe digitalisering is niets nieuws. Bedrijven werken al langer aan het inbrengen van technologie in hun visie. Het digitaal verhaal is er dan ook niet een voor het slapengaan, maar wel een opwindend ‘verhaal zonder eind’ om mee op te staan, en om in je toekomstplan te brengen.