winterblues
Gezondheid

Blijf niet sip tijdens de winterdip

15.10.2022
door Victor Peeters

Hoewel de koudere maanden vaak geassocieerd worden met gezelligheid, ervaart een groot deel van de bevolking eerder gevoelens van somberheid. Hoe pakken we deze winterblues aan? ‘Doe je jas aan en ga naar buiten.’

Opstaan! Kinderen wandelen slaperig naar school en de eerste files beginnen zich te vormen. Het is 2 graden buiten en een lichte motregen transformeert het landschap in een glimmende spiegel waar passanten haastig met donkere paraplu’s naar hun werk lopen. Op het einde van de dag vindt dit ritueel opnieuw plaats. Het is wel overdag, maar het zou evengoed nacht kunnen zijn. “Mensen ervaren door het gebrek aan daglicht een tekort aan energie. Dit heeft dan weer een rechtstreekse invloed op het humeur”, zegt Dominique Monami, ex-tennisster en mental health coach. De seizoenen kunnen we niet veranderen, onze ingesteldheid wel. 

Je voelt je misschien machteloos tegenover deze duistere seizoenswissel en de winterblues, maar dat is allerminst het geval. Tijdens moeilijke periodes is het net slim om even de focus op jezelf te leggen. “In plaats van onrealistische goede voornemens te verkondigen tijdens Nieuwjaar zou men deze traditie beter vervroegen naar september”, zegt Monami. “Het einde van de zomer is het ideale moment om te kijken hoe goed je leven op orde staat. Eet je gezond? Slaap je voldoende? En beweeg je regelmatig? Drie essentiële bouwstenen die, wanneer ze gebalanceerd worden toegepast, leiden tot interne rust.” Een solide routine zorgt ervoor dat kleine dagelijkse moeilijkheden en tegenslagen niet de hoofdrol krijgen, al is de ene routine al wat extremer dan de andere.

Elke ochtend voor ik begin te werken trek ik mijn loopschoenen aan. De moeilijkste meters zijn die naar de voordeur.

- Maarten Vangramberen, sportjournalist en sportieveling

“Elke ochtend voor ik begin te werken trek ik mijn loopschoenen aan voor mijn dagelijkse looptoertje. De moeilijkste meters zijn die naar de voordeur”, zegt Maarten Vangramberen, sportjournalist en sportieveling in hart en nieren. “Mijn routine past perfect bij mij, en zo moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat er het beste bij hen past. Ik heb zelf tijdens de winter wat meer tijd om te herbronnen omdat de drukste periode voor mij – met de wielerklassiekers, de tour, EK’s of WK’s – zich in de zomer situeert. Toch heb ik een routine gecreëerd die ik heel het jaar kan blijven toepassen, en dat is net het belangrijkste. Wanneer we bepaalde zaken zoals sporten, eten en slapen heel het jaar dezelfde focus geven, zullen we niet zo snel uit ons lood geslagen worden tijdens overheersende gebeurtenissen zoals de winterblues”, legt Vangramberen uit. Toch hebben sommige mensen nog die extra push nodig.

“Een sportbuddy”, zegt Monami enthousiast. “Het is niet voor iedereen even makkelijk om elke dag voldoende motivatie te vinden om actief te zijn. Een compagnon vinden om bijvoorbeeld samen te gaan lopen, te gaan dansen of zumba te doen is de ideale oplossing om elkaar te blijven motiveren en uit te dagen.” Niet enkel ga je zelf meer in actie schieten, ook wordt je energieniveau naar boven getild door voldoende sociaal contact. Een avondje Netflix kan zeker ontspannend zijn, maar niet elke dag. “Doe je jas aan en ga naar buiten”, zegt Monami. “Je omringen met warme mensen werkt positief voor iedereen. Tijdens de winter lijken dagen misschien wel op nachten, maar dat belet je niet om na je werk enkele lichtpuntjes in te plannen.” Een droevige motregendag wordt met deze ingesteldheid omgetoverd tot een gezellige café- of cinema-avond. 

De oplossing ligt minder ver dan we misschien dachten. Focussen op voldoende slaap, gezonde voeding, beweging en sociaal contact geeft ons zowel rust als energie. Voel je je tijdens de donkere wintermaanden toch eens een dagje uitgeblust, onthou dan dat de kracht net zit in het blijven uitvoeren van goede gewoontes. Met deze instelling verdwijnt de winterblues als sneeuw voor de zon. 

Vorig artikel
Volgend artikel