Home Lifestyle 3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

©Sofie Vanrafelghem

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Welke biertrends zie je in de eindejaarsperiode?
“Enerzijds zien we een opmars van de champagnebieren. Mensen willen graag uitpakken met iets nieuws en verrassen met bierbubbels. Anderzijds verhoogt de interesse voor houtgerijpte bieren. Dat zijn bieren die vier maanden tot een jaar rijpen in een eikenhouten whisky- of rode wijnvat.”

Krijgen we steeds meer ‘bier’ in plaats van bubbels?
“Ja en nee. De bierchampagnes krijgen steeds meer aandacht, maar het blijft helaas ondermaats. Mensen schamen zich nog te veel om bier aan te bieden, maar dat negatieve imago moet dringend opgepoetst worden. Bier is min-stens even feestelijk als champagne. Bovendien zijn de soorten bij ons zo talrijk aanwezig dat het zonde is dat wijn prominenter aanwezig is dan bier.”

Bier en kaas in plaats van wijn en kaas?
“Absoluut! Bier en kaas is gewoon een beter huwelijk. In wijn zitten veel te veel tanines en die botsen met het scherpe en zoute van kazen. Bier versterkt juist het palet aan smaken en is daarom meer aangewezen om te drinken met een goeie kaas. Bier verfrist je smaakpalet dankzij de koolstof-dioxide, bitterheid of zuurheid.”

MEER

Beter de vruchten plukken van diversiteit

Diversiteit De wereld is een dorp geworden en het dorp is een wereld. Op de werkvloer van organisaties, bedrijven en instellingen lopen dus almaar meer mensen rond met sterk verschillende achtergronden. AFS − die van de uitwisselingsprogramma’s, inderdaad − heeft een pakket trainingen uitgewerkt die kan helpen om daarmee om te gaan.

Het is weer pakjestijd!

Feestdagen Geen kerst zonder kerstboom. En geen kerstboom zonder cadeautjes! 3 bekende Vlamingen vertellen welk kerstcadeau hen steeds is bijgebleven en hoe het perfecte kerstgeschenk er voor hen uitziet.

Over automatisatie en de voordelen ervan

automatisatie De mens die plaats maakt voor een machine. Het is niet nieuw, maar het hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Integendeel, uit iedere innovatie worden nieuwe kansen geboren. Ook wat de automatisatie van verpakkingen betreft.

België zet de toon voor R&D, de chemie voorop

Yves VerschuerenInnovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.

Koen Crucke: De zegen van het ouder worden

interviewIk heb mijn energie voelen stijgen na mijn vijftigste. Ik wou grotere en steeds belangrijkere uitdagingen aangaan voor ik die kaap bereikte. Mijn leven zag ik tussen mijn 18 en 50 als het ware voorbijflitsen. Ik rende van hot naar her en genoot van de jachtigheid die mijn leven beheerste.

Afval: Verpakkingen, een pak ellende?

We kopen steeds vaker online en verwachten ook dat onze bestelling gaaf en ongeschonden tot bij ons geraakt. Daar zorgt de verpakking voor. Tegelijk zijn we ons er allemaal van bewust dat verpakkingen de afvalberg alleen maar vergroten. Een heus dilemma.