3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

©Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem die bier drinkt
©Sofie Vanrafelghem

Welke biertrends zie je in de eindejaarsperiode?
“Enerzijds zien we een opmars van de champagnebieren. Mensen willen graag uitpakken met iets nieuws en verrassen met bierbubbels. Anderzijds verhoogt de interesse voor houtgerijpte bieren. Dat zijn bieren die vier maanden tot een jaar rijpen in een eikenhouten whisky- of rode wijnvat.”

Krijgen we steeds meer ‘bier’ in plaats van bubbels?
“Ja en nee. De bierchampagnes krijgen steeds meer aandacht, maar het blijft helaas ondermaats. Mensen schamen zich nog te veel om bier aan te bieden, maar dat negatieve imago moet dringend opgepoetst worden. Bier is min-stens even feestelijk als champagne. Bovendien zijn de soorten bij ons zo talrijk aanwezig dat het zonde is dat wijn prominenter aanwezig is dan bier.”

Bier en kaas in plaats van wijn en kaas?
“Absoluut! Bier en kaas is gewoon een beter huwelijk. In wijn zitten veel te veel tanines en die botsen met het scherpe en zoute van kazen. Bier versterkt juist het palet aan smaken en is daarom meer aangewezen om te drinken met een goeie kaas. Bier verfrist je smaakpalet dankzij de koolstof-dioxide, bitterheid of zuurheid.”