zorgen
Gezondheid

Weer in je flow

29.07.2019
door Maxene Willems

De winter is niet het enige seizoen waarin je een dipje en zorgen kunt hebben. Soms zit je hoofd vol en is je energielevel lager dan je zou willen. Maak je geen zorgen, er zijn veel dingen die je kunt doen om jezelf terug te vinden.

1. Begin een nieuwe hobby

Je hersenen snoepen van nieuwe prikkels. Door iets nieuws te leren, schotel je je brein een uitdaging voor. Er worden allemaal frisse verbindingen gemaakt, waardoor verschillende delen uit je hersenen beter kunnen samenwerken. Daardoor kun je nieuwe informatie sneller verwerken. Wanneer je specifiek iets leert te maken, brengt dat nog meer voordelen met zich mee. Creëren, in welke zin dan ook, helpt negatieve gedachten te temperen en stress en angst te verminderen. 

2. Zeg vaker nee

Probeer uit je hoofd te zetten dat mensen boos of teleurgesteld zullen zijn wanneer je eens een keer ‘nee’ in plaats van ‘ja’ zegt. Geef voorrang aan zaken die je echt graag zelf wil doen. Door meer tijd te maken voor de dingen die je leuk vindt, werk je aan je karakter. Anderen zullen je zonder twijfel appreciëren voor wie je bent. Het kan ook gewoonweg fijn zijn om soms helemaal niks te doen, dat kan niemand je kwalijk nemen.

3. Geluk zit in de kleine dingen

Door zelf kleine positieve stapjes zetten, kun je je omgeving aanmoedigen en inspireren. Geef bijvoorbeeld je collega een complimentje of houd de deur voor een onbekende open. Als je slecht hebt geslapen, draag dan je favoriete onderbroek of zet je lievelingsnummer luid op tijdens het douchen. Ook een glimlach naar een willekeurig iemand op straat, kan wonderen doen.

4. Je bent je gedachten niet

Het is belangrijk dat je naar je gedachten luistert, maar besef ook dat ze niet je wereld vormen. Probeer de inhoud van je hoofd te aanschouwen, maar van op afstand. Besef dat emoties nou eenmaal horen bij de mens, maar dat je er niet in moet blijven hangen. Zorg ervoor dat je geen gevangene wordt van je gedachten.

5. Deel je leed

De moeilijkheden waar je momenteel mee zit, heeft iemand anders waarschijnlijk al eens meegemaakt. Richt je tot een ouder of hechte vriend om te horen wat zij/hij in die situatie heeft gedaan. Dat betekent niet dat je hen altijd moet volgen, maar een andere kijk kan verfrissend werken.

6. Let op wat je eet

Veel processen in het lichaam worden beïnvloed door voedingsstoffen, die dan weer hun werking hebben op de mentale gezondheid. Zink is bijvoorbeeld goed voor het geheugen en concentratievermogen. Het kan je hoofd dus helder houden als je een drukke periode ingaat. Zink zit in schaaldieren, noten of kaas. Vitamine B is dan weer een echte energiebooster. Het is onder andere te vinden in broccoli, eitjes en bruin brood. Ontdek op het vitamine-informatiebureau waar je de nodige vitaminen en mineralen in kunt vinden.

7. Gebruik gratis tools

Er zijn een aantal leuke apps en websites die je een duwtje in je rug kunnen geven. Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft Fit in je Hoofd gelanceerd voor volwassenen (Noknok tussen 12 en 16 en Zilverwijzer vanaf 60 jaar). What’s Up is een appje dat je kan helpen met angst of stress. Calm is een applicatie die je op een gebruiksvriendelijke manier kennis leert maken met mindfulness.

Vorig artikel
Volgend artikel