daten
Coronacrisis

We mogen het daten niet vergeten


10.04.2021
door Fokus Online

Het coronatijdperk leerde ons huidhonger kennen: de onvervulde behoefte aan lichamelijk contact. Als mens hebben we allemaal de nood om aangeraakt te worden en ons zo te verbinden met anderen. “Knuffelcontact” werd zelfs het woord van het jaar (2020).

Negatief effect

De dag van vandaag zien we, als gevolg van corona, een negatief effect op onze romantische relaties. De pandemie bracht heel wat stress en veranderingen met zich mee. Grenzen tussen werk, school en privé waren soms zelfs onbestaande. Daarnaast hadden veel koppels extra financiële moeilijkheden en hebben we nog nooit zoveel tijd samen “moeten” doorbrengen, zonder andere uitlaatkleppen. Hierdoor zaten we te dicht op elkaars lip. En als je twee zandkorrels dicht bij elkaar steekt, dan gaat dat nu eenmaal schuren. Dit alles kan zorgen voor relationele stress. Onderzoek van het Kinsey Instituut rapporteert onder andere dat ongeveer 40 procent van de koppels aangaf dat corona een negatieve impact had op hun seksleven. 

Videodating

Ook singles kennen zekere impact door de pandemie. Gezien er weinig alternatieven zijn is online daten nog meer in opmars, met ‘videodating’ als nieuwste trend. Het voordeel is dat je op deze manier non-verbale cues kunt zien, en als het tegenvalt kun je het makkelijker stopzetten. Een negatief gevolg van daten in tijden van corona is dat we ons evenwel nóg meer vragen stellen: Mag ik wel kussen, wil ik wel dat mijn date tot bij mij thuis komt, hoe volgzaam is de ander wat betreft de regels… Het zijn zaken die het daten bemoeilijken en waardoor die eerste kus misschien nog wat langer op zich laat wachten. 

Evenwaardig

Wanneer je kiest voor een videodate, zorg er dan voor dat je dit evenwaardig beschouwt als een face-to-facedate. Videodaten leuker maken kan door samen ‘apart’ te koken of hetzelfde afhaalmenu te bestellen. Je kunt online gezelschapsspelletjes spelen zoals Plato of Houseparty, of samen naar dezelfde film kijken via Rave. Je kunt eventueel ook een sportdate opzetten en elkaar uitdagen, of videowandelen en zo je omgeving tonen.

Het zijn moeilijke tijden voor koppels én de singles. Maar van elke crisis kun je een deugd maken.

Slow dating

Naast videodaten is er ook slow dating: méér tijd nemen om elkaar goed te leren kennen alvorens een volgende stap in het datingsproces te zetten en elkaar te vertrouwen. Aan de andere zijde van het datingspectrum vind je ‘apocalypsing’ terug: daten alsof het einde van de wereld nabij is. Dan gaat men net veel sneller vooruit, door bijvoorbeeld direct bij elkaar intrekken als er een lockdown dreigt. Je zal hierdoor mogelijks je ‘eisen’ ten aanzien van een toekomstige partner verlagen, want iemand is beter dan niemand. 

Het zijn in ieder geval moeilijke tijden voor koppels én de singles. Maar ik geloof dat we van elke crisis een deugd kunnen maken. In mijn DIY-boek En ze leefden nog lang en gelukkig vind je alvast enkele handvaten terug om je liefdesleven te verrijken. Ik hoop in ieder geval dat iedereen in de komende tijden milder kan zijn, ten aanzien van zichzelf én anderen. 

Vorig artikel
Volgend artikel