vrouwen
Lifestyle

Wat vrouwen willen

11.07.2019
door Laura Borremans

Mannen, ze blijven een fascinerend fenomeen voor heel wat vrouwen – en een favoriet onderwerp tijdens menig vriendinnenavond. Maar hoe kijken dames echt naar de man anno 2019?

Sofie Engelen
Presentatrice en redactrice voor o.a. Studio Brussel, DJ bij Goe Vur In Den Otto en mama van Storm.

De ‘ideale man’ anno 2019: hoe ziet die er voor jou uit?

“Het klinkt cheesy, maar de ideale man woont bij mij in huis. Mijn wederhelft is 100 procent mijn droomman. Opmerkelijk is wel dat mijn ideaalbeeld sterk geëvolueerd is sinds ik mama ben. Zo waardeer ik iemands zorgende kant nu veel meer dan vroeger. Mijn hart smelt dan ook wanneer ik mijn geliefde voor onze baby zie zorgen. Mijn man valt trouwens onder de categorie ‘nieuwe man’: hij staat op voor de baby, plooit de was… Ik mag mijn voeten zelfs onder tafel schuiven zoals een ‘echte vent’. Hoewel het voor mij een evidentie is dat een man evenveel doet in het huishouden, hoor ik geregeld dat het klassieke rollenpatroon bij veel koppels nog in stand wordt gehouden. Ik prijs mezelf dus gelukkig.”

Hoe kan een man jou op-en-top vrouw laten voelen?

“Wat mij een fijn gevoel geeft, is wanneer een man zich als een gentleman gedraagt. Ik ben een stoere en zelfstandige vrouw, maar af en toe is het leuk om verrast te worden met een kleine attentie. Zo had ik een tijdje geleden laten vallen dat ik graag bloemen krijg, en nu komt mijn geliefde af en toe thuis met een boeketje. Het feit dat iemand die kleine dingen oppikt, laat mij echt ‘vrouw’ voelen. Hetzelfde geldt voor wanneer mijn man voor mij zorgt, initiatief neemt, mij iets uit handen neemt… Op zulke momenten voel ik me geborgen en kan ik al eens genieten van die typische rollen voor mannen en vrouwen.”

Welke eigenschap zie je liever verdwijnen bij de gemiddelde man?

“Dat is een gemakkelijke: ego. Een beetje zelftrots is allesbehalve slecht, maar ik heb vaak het gevoel dat mannen zichzelf boycotten met hun ego. Zeker in de muziekwereld durf ik al eens te denken ‘mannekes… really?’ Laat je ego achterwege en gun elkaar het succes. Ik merk dat ik als vrouw bijvoorbeeld veel sneller een andere vrouw zal complimenteren. Wanneer een presentatrice er goed uitziet en sterk is in haar job, dan zeg ik dat ook. Al heeft dat uiteraard wat tijd gekost. Als twintiger was het groene monster mij niet altijd vreemd, maar vandaag kan ik oprecht blij zijn voor het succes van andere vrouwen. En dat voelt goed. Het wordt dus hoog tijd dat het andere geslacht dat ook durft te doen.”

Karen François
Content creator en het gezicht achter koaren.be

De ‘ideale man’ anno 2019: hoe ziet die er voor jou uit?

“Ik heb eerlijk gezegd niet meteen een pasklare droomman in mijn hoofd. Is ‘ideaal’ ook niet een beetje beangstigend? Het is misschien wat basic en cliché, maar humor en charisma zijn belangrijk voor mij. Net als dat ‘Mister Perfect’ zichzelf kan relativeren. Zelfrelativering is bij nader inzien gewoon dé karaktereigenschap voor mijn ideale man, en niet alleen in 2019. Iedereen neemt zichzelf zo serieus, kijk maar naar hoe hard we ons best proberen te doen op sociale media. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik dat soms al dan niet bewust ook wel doe… Conclusie: een man die met zichzelf kan lachen, en waar ik ook een beetje mee mag lachen, mag gerust eens passeren.” 

Hoe kan een man jou op-en-top vrouw laten voelen?

“Het eerste dat in mijn hoofd springt bij het horen van deze vraag? ‘Ik heb helemaal geen man nodig om mij vrouw te voelen. Ik kan dat zelf wel!’ Toch even op de barricades springen, weet je wel. Me op-en-top vrouw voelen heeft dus blijkbaar vooral te maken met eigenliefde. Al is dat ook een moeilijk concept. Want wat is eigenliefde echt? Als het dan toch over de mannen moet gaan, kan ik zeggen dat een intense blik me wel warm kan maken. Iemand die oogcontact maakt en waarmee ik een klik voel, dat zorgt voor een speciaal gevoel. In deze tijden geloof ik dan ook dat je in de eerste plaats jezelf maar beter de moeite waard vindt. En wanneer iemand anders dat ook doet, is dat een leuke bonus.”

Welke eigenschap zie je liever verdwijnen bij de gemiddelde man?

Ghosting, shimmering en al die andere ‘hippe’ termen zou ik het liefst in de vuilbak kieperen. Natuurlijk doen niet alleen mannen dat, en gelukkig komt het niet al té vaak voor. Maar zo moeilijk is het toch niet om respectvol te zijn tegenover de persoon met wie je datet? Wees gewoon eerlijk, dat duurt altijd het langst. Daarnaast zijn slechte openingszinnen ook een beetje passé. Of maak ze dan héél lachwekkend, zo zorgen ze achteraf nog voor een goed verhaal.”

Zoe Bizoe
Comédienne en burlesque-artiest

De ‘ideale man’ anno 2019: hoe ziet die er voor jou uit?

“Om te beginnen: niemand is ideaal. Al vind ik het een pluspunt wanneer een man open is over zijn gevoelens. Ik vind het essentieel dat iemand zijn kwetsbare kant durft te tonen. Daarnaast apprecieer ik het dat een man een goed gevoel voor humor heeft en zichzelf zeker niet te serieus neemt. Nu ik dan toch op dreef ben… mijn ideale man is ook eerlijk, geeft graag massages én gelooft niet in een strikte verdeling van het huishouden. Geen situaties als: ‘Ik zet de vuilbakken buiten, jij doet de was’. Nee, een moderne man kan elke taak aan. En als het even kan, pikt hij ook graag een chickflick mee. Of ben ik nu te hard aan het dromen?”

Hoe kan een man jou op-en-top vrouw laten voelen?

“Het is niet aan een man om mij vrouwelijk te laten voelen. Ik geloof dat vrouwelijkheid van binnenuit komt. Als vrouw moet je zelf je vrouwelijkheid cultiveren. Al zijn er natuurlijk wel enkele zaken die je extra vrouwelijk kunnen laten voelen. Ik denk dan aan oldschool hoffelijkheid. Een man die de deur van de wagen openhoudt, je zijn jas aanreikt wanneer het koud is of eens voorstelt om te betalen op restaurant al is dat zeker geen must. Zulke verrassingen brengen de charme van weleer weer in onze relaties. En hoewel ze stereotiep en misschien wat van voor onze tijd zijn, kan een galant gebaar echt het verschil maken.”

Welke eigenschap zie je liever verdwijnen bij de gemiddelde man?

“De uitspraak ‘grow some balls’. Het impliceert dat een man niet gevoelig mag zijn, niet zou mogen huilen of zijn emoties niet zou mogen uiten. Dat is een manier van denken die voor mij echt niet meer door de beugel kan. Een man die kwetsbaar is en zijn gevoelens toont, staat net sterker in zijn schoenen. Machogedrag zie ik daarom graag verdwijnen. Mannen, maar ook vrouwen, zijn op dat vlak nog te vaak te hard voor elkaar. Wanneer we gelijkheid willen tussen de geslachten, vind ik dat we mannen geen schaamte mogen aanpraten over hun emoties. Integendeel, laat iedereen maar volledig zichzelf zijn.”

Vorig artikel
Volgend artikel