Home Lifestyle Vrouwen Motivatie voor échte communicatie

Kaat Bollen

Motivatie voor échte communicatie

Nooit eerder waren er zoveel verschillende communicatiemogelijkheden; we kunnen niet enkel bellen met elkaar, maar ook appen, facetimen, snapchatten… Communiceren met elkaar lijkt gemakkelijker dan ooit, maar niets is minder waar.

Quasi de helft van de problemen van de koppels die ik over de vloer krijg in mijn praktijk zijn, rechtstreeks of onrechtstreeks, te wijten aan de technologische vooruitgang. We vinden een voormalig lief terug via Facebook en plots bloeit de liefde terug op. Alleen jammer dat beide reeds getrouwd zijn. We kijken gretig naar porno die ons aanstaat. Alleen jammer dat de doorsnee huis-tuin-en-keukenseks daartegenover een stuk minder opwindend wordt.

Het beste dieet

We vergapen ons op Instagram aan indrukwekkende foto’s van celebrity’s. Alleen jammer dat we ons als vrouw daardoor slechter in ons eigen, normale, ongefilterde vel voelen. Ik ben immers nog geen enkele vrouw tegengekomen die zich door sociale media zelfverzekerder en mooier voelt – integendeel zelfs. Het beste dieet dat je kunt volgen is dan ook een social media-dieet.

‘Wanneer was jij écht nog eens enkel met jezelf bezig?’

Alle aandacht

Nog nooit waren we zo sociaal naar kameraden en vage kennissen toe, en tegelijkertijd zo asociaal tegenover de mensen die er echt toe doen: onszelf, onze partner en onze beste vriendinnen.

Dat alles heeft logischerwijze veel impact, bijvoorbeeld op de emotionele intimiteit. Daar waar onze partner vroeger degene was die alles, of toch veel, van ons wist, is deze plaats nu vaak ingenomen door digitale contacten. We weten van quasi de hele wereld hoe hun dag was, maar wat onze partner bezighoudt, dat weten we vaak niet meer. Daarom pleit ik voor een vaste schermloze avond per week, waarop je de schermpjes laat voor wat ze zijn. Geen smartphone, geen laptop, geen tablet, geen tv… niets dat de aandacht afleidt. Even opnieuw focussen op de essentie, met gerichte aandacht voor elkaar en niet voor de rest van de bevolking. Even stilstaan.

Emotioneel en fysiek

Mijn cliënten reageren hier steeds heftig op: veel van de koppels zouden liever verplicht de Kamasutra afwerken, zolang ze hun geliefde smartphone maar niet moeten afgeven. Dat is afkicken, maar wel noodzakelijk. Want daar waar de emotionele intimiteit verloren gaat, schiet er vaak maar weinig over van fysieke intimiteit. En dat terwijl beide zo belangrijk én broodnodig zijn.

Even noodzakelijk is écht tijd doorbrengen met andere mensen die belangrijk zijn. Je vriendinnen dus niet enkel via WhatsApp spreken, maar lekker ouderwets uit eten of op café gaan. Gesprekken met een wijntje erbij gaan sneller over dingen die je echt bezighouden, waar digitale communicatie toch vaak praktisch en snel-snel even tussendoor is. Terwijl je vriendinnen beter verdienen dan dat, net als je partner. En niet te vergeten: ook jijzelf!

Afschakelen

Wanneer is de laatste keer dat jij nog eens écht ‘afgeschakeld’ was, niet bereikbaar voor eender wie, maar enkel bezig met me, myself and I? Het blijf cliché, maar de belangrijkste relatie die je in je leven hebt, is niet die met je partner of godbetert je smartphone, maar met jezelf. Zet dat ding dus maar snel op vliegtuigmodus…

MEER

Bol van zelfvertrouwen

zwanger Zwangerschap is meer dan de bijhorende kwaaltjes alleen. Er zijn tal van manieren om jezelf toch aantrekkelijk te voelen. Het draait om de mindset.

‘Bedrijven, mis de trein van Industrie 4.0 niet’

Dirk TorfsDe snelheid van innovatie is belangrijk voor de competitiviteit van onze Vlaamse bedrijven. Enkel zo maken we het verschil. De kennis die we daarvoor nodig hebben, kunnen we alleen maar vergaren als we samenwerken. Industrie, kennisinstellingen en overheid hebben elk een belangrijke rol te spelen om onze bedrijven te helpen accelereren en excelleren.

R&D als motor van innovatie, en omgekeerd

R&DAls kmo is R&D nog steeds de rode draad. Voor de toepasbaarheid van onderzoek moet nagedacht worden over disruptieve ideeën, game-changers en vernieuwing.

Draag circulair, consumeer fair

Altijd jezelf al meer vragen gesteld over je kledij, behalve ‘lijkt mijn gat niet te dik in deze rok?’ of ‘past dat zwart op dit zwart?’. Dan kun je dit weekend afzakken naar De Studio in Antwerpen, waar het MOOI Festival plaatsvindt. Twee dagen lang wordt er dieper ingegaan op de samenwerking tussen mode en technologie, innovatie of duurzaamheid. Een must voor iedereen die zich wil inzetten om meer circulariteit in de mode-industrie te brengen.

Vervangt een lamp binnenkort je wifi?

LiFi Internet via een lichtstraal. Het klinkt bijna als science-fiction, maar dat is het al lang niet meer. De technologie heet LiFi, een woordspeling op WiFi, en komt in een sneltempo op ons af. Weg dus met een slecht WiFi-signaal of storing van de buren, want elke lamp verandert in een modem.

Tips voor een winterklare woning

Vermijden dat je huis straks kreunt onder de winterprik en je energiekosten de pan uit swingen? Met deze tips maak je jouw woning nog snel winterproof.