gezond
Agri & Food

Gezond on the go

06.03.2019
door Evelien Jansen

In een jachtig bestaan heb je niet altijd de tijd om uitgebreid achter de potten en de pannen te kruipen. De verleiding van een kant-en-klare supermarkthap of afhaalmaaltijd loert dan voortdurend om de hoek. Het is niet de vriendelijkste keuze voor je lijn, dat behoeft weinig uitleg. Maar hoe kun je toch gezond eten, zonder te moeten inboeten aan carrière, hobby’s of relaties?

Leven we in een dikmakende maatschappij? De vele verleidingen zijn er in ieder geval, en soms is het wel heel erg moeilijk om eraan te weerstaan. Gelukkig zijn er een paar trucjes om dat mentale gevecht toch fair game te maken. Karolien Olaerts, biomedisch wetenschapper en blogster bij Karola’s Kitchen, begint met het concept van ‘nudging’. Dat is een methode om een bepaald gedrag – gezond eten in dit geval – te bevorderen, zonder evenwel de keuzevrijheid te beperken. “Haal niks in huis waarvan je weet dat je spijt krijgt. Maak snacken mogelijk, maar vul je ijskast dan met kerstomaatjes, mini-komkommers, bloemkoolroosjes, verse soep die je snel kunt opwarmen… Op die manier wordt de juiste keuze maken makkelijker dan de ongezonde.”

Gezond eten wil niet zeggen dat je honger moet lijden. Je mag heus snacken, maar dan wel bewust. Steffi Vertriest

Real food

Het is een advies waar ook health foodie, auteur en Njam!-chef Steffi Vertriest bij aansluit. Zij nam een aantal jaren geleden afscheid van haar ongezonde levensstijl. Als studente bestond haar ontbijt namelijk uit twee Bicky Burgers en energiedrank. Niet bepaald een evenwichtige, duurzame start van de dag. Die levensstijl gooide ze drastisch om en nu probeert ze zo puur mogelijk te eten. “Grijp niet (te veel) naar bewerkt eten, maar eet real food rechtstreeks van het land. Het vraagt wat planning en voorbereiding, maar de effecten op lange termijn zijn onbetaalbaar.” Denk maar aan gewichtsverlies, je krijgt meer energie, een stralende huid… Ze raadt dan ook aan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk verleidingen zijn. “Haal geen ongezonde dingen in huis. Zo heb ik bijvoorbeeld ook nooit zin in chips, gewoon omdat het er niet is.”

Op voorhand ‘rationeel nadenken’ is dus key, en als je doorheen de week geen tijd hebt om echt stil te staan bij je voedingskeuzes, maak dan optimaal gebruik van je weekend. “Je kunt je maaltijden gemakkelijk voorbereiden voor de week die volgt”, gaat Karolien verder. Niet iedereen heeft namelijk tijd om elke dag uitgebreid te koken. Maar als je éénmaal die oven ten volle benut in het weekend, heb je eten voor de rest van de week. “Zorg dat je het alleen maar op te warmen hebt, zodat je op die drukke weekdag toch snel maar ook gezond kunt eten.”

Voorbereiding

Dat geldt ook voor die helse drukke dagen die je voor de boeg hebt, waarbij je van de ene afspraak naar de andere moet spurten. Dan bestaat de kans dat je toegeeft aan die snelle, kleurrijke hap in het tankstation of de snackautomaat die op tijd en stond opdoemt op je route. Maar ook die dingen kun je links laten liggen mits enige voorbereiding. Neem simpelweg wat gezonde snacks mee, zoals Steffi doet. “In mijn tas zitten dingen die ik op voorhand heb gemaakt, zoals een quinoaslaatje, maar vaak ook gewoon een gekookt ei: perfect om je honger mee te stillen. Noten, zwarte chocolade of een stuk fruit zijn ook aanraders. Gezond eten wil dus niet zeggen dat je honger moet lijden. Je mag heus snacken, maar kies je snack bewust.”

We zijn verleerd te eten wanneer we honger hebben. Luister liever naar je buikgevoel. Karolien Olaerts

Je ochtendritueel speelt eveneens een belangrijke rol bij een gezonde levensstijl, dat evenwel samenhangt met de intensiteit van je job en hoe lang je voormiddag duurt. Karolien: “Als je bij het opstaan niet bepaald honger hebt, moet je ook niet tegen je zin ontbijten. Wacht liever een uurtje en eet dan op je werk. We zijn verleerd te eten wanneer we honger hebben, dus doen we dat gewoon op tijdstippen wanneer het van ons verwacht wordt. Dat is fout. Luister liever naar je buikgevoel.” Een gemakkelijk receptje voor zij die zonder ontbijtinspiratie zitten? “Het yoghurt-en-fruitontbijt blijft een topper. Koop besjes, dan hoef je je fruit niet eens in stukken te snijden. Combineer eventueel met wat noten en zaden. De ultieme ontbijttip: haverchiapap. De ene ochtend werk je af met noten, de andere dag met bessen of ander fruit.”

Klinkt wel goed allemaal, en je wilt bovendien je partner overtuigen om mee op die gezonde kar te springen? Dat kan, want mannen moeten zich namelijk niet anders wapenen tegen de ratrace dan vrouwen. “Ik probeer zo puur mogelijk te leven en zo veel mogelijk naar de natuur te kijken. Bij mijn weten heeft de natuur dan ook geen ander eten voorzien voor mannen dan voor vrouwen. Dat zegt genoeg”, besluit Steffi tenslotte.

Vorig artikel
Volgend artikel