Home Lifestyle Voor mij een dubbele detox, graag

Voor mij een dubbele detox, graag

Ha, de feestdagen: een periode vol familie, vriendschap, liefde en warmte. In een knusse omgeving vertel je over je hoopvolle toekomstplannen, kijk je terug op de levenslessen die je het voorbije jaar hebt geleerd en… prop je je hoegenaamd helemaal vol. En dat propfestijn? Daar deel je ongetwijfeld wel iets van op je sociale media.

Maar wat als je die clichés van overdadig eten en drinken en digitaal dumpen een keertje achterwege liet dit jaar? Want het kan, je hoeft de week na Sinterklaas niet vol met puisten te staan door de enorme hoeveelheid chocolade die je achter de kiezen hebt, en de periode tussen kerst en oudjaar moet je niet per se rondwaggelen met een opgeblazen gevoel. Van de feestvreugde kun je bovendien ook offline optimaal genieten. Dus wat dacht je van een dubbele detox alvorens je aan het nieuwe jaar begint?

Indigestie is geen maaltijdgang
Niet dat je niet mag genieten van een goeie maaltijd met meerdere gangen en een glaasje alcohol hier en daar. Maar misselijkheid, maagzuur en buikpijn zijn niet bepaald de cadeaus waarop je ligt te wachten terwijl je dat royale bord vol spijs naar binnen werkt. Misschien kun je daarom dit jaar jezelf subtieler verwijderen van de sociale druk die zo eigen is aan de feestdagen en de bijbehorende overdaad aan eten en drinken. Je hoeft helemaal geen dessert te nemen of een vijfde glas wijn, simpelweg omdat de mensen rondom je dat doen. Luisteren naar je lichaam is een goede start, als je niet met een gemene indigestie wilt rondlopen nadien.

Opgeblazen en slaperig
Als je tijdens het eten de indigestie om de hoek voelt loeren, stop dan direct met eten en doe geen onnodige inspanningen. Je maag heeft namelijk alle tijd nodig om dat teveel aan eten –dat je te snel naar binnen hebt gewerkt –te verteren. Voor sommige mensen helpt het om een korte wandeling te doen in de frisse lucht. Drink wel enkel water als je dat doet – als je je er niet nog meer opgeblazen door voelt. Bovendien is de kans ook groot dat je slaperig wordt van al dat eten. Dat is omdat je een soort van brandstofboost krijg, als gevolg van een verhoogde bloedsuikerspiegel vanwege de koolhydraten die als glucose in het bloed terechtkomen. Er wordt tijdelijk meer insuline aangemaakt dat aminozuren opneemt in de spieren, waarvan er enkele in het bloed blijven plakken en zo serotonine produceert. Dat is een heleboel wetenschappelijke uitleg om te zeggen dat je daarom slaperig wordt. En eerlijk, je wil The Sound Of Music toch niet missen op tv?

Het vereist enige discipline om de overdaad achterwege te laten en letterlijk te schrappen wat niet past, maar het is zeker niet onhaalbaar

Detox van verwachtingen
Die smeuïge kaasfondue aan de kant schuiven of dat shotje jenever laten staan, is natuurlijk niet altijd zo evident. Het zal bij de meeste mensen zo zijn – en dan zeker bij de bescheiden Vlaming – dat je meedoet met het eten-tot-je-broek-losspringt uit beleefdheid en/of groepsdruk. Het vereist dan ook enige discipline om de overdaad achterwege te laten en letterlijk te schrappen wat niet past, maar het is zeker niet onhaalbaar. Natuurlijk is een indigestie hebben niet zo schadelijk voor het lichaam, maar zo ook is iets laten staan evenmin schadelijk voor je reputatie. Waarom dus niet eens voor een detox van verwachtingen gaan, in plaats van eentje bestaande uit maagzuurremmers en yoghurt eten?

Digitale detox
En van verwachtingen gesproken: niemand zit te wachten op tonnen foto’s van je kerstmaaltijd of wil unboxingvideo’s zien van hoe jij je cadeaus uitpakt. Wel, toch niet iedereeniedereen. Aangezien de feestdagen symbool staan voor een tijd van samenzijn, voornamelijk met vrienden en familie, kan het ook de uitgelezen moment zijn voor een beetje zelfreflectie. Daar hoort het gebruik van je smartphone onderhand ook bij. Een ontwenningskuur van je apparatus kan je de mogelijkheid geven te reflecteren over het gebruik ervan, en je bewuster doen beslissen wanneer je wel of niet online gaat. Dat is een digitale detox.

Bewust online gaan
Niet dat je het ding hele weken in je achterzak moet steken, want daarvoor is het nog net iets te handig om Whatsapp-groepen op te zetten waarin je kunt bespreken wie wat bereidt als maaltijd, of om last minutecadeaus te bestellen online. Bovendien krijgt de gemiddelde mens de nodige dosis endorfine binnen –het gelukhormoon –bij het gebruiken van de smartphone. Niet gemakkelijk dus om dat volledig achterwege te laten. Maar ook hier lukt het om niet elke gang van je maaltijd te posten, met een beetje zelfdiscipline. Probeer voor jezelf uit te maken wanneer je smartphone te gebruiken, bijvoorbeeld enkel wanneer je het écht nodig hebt. In plaats daarvan kun je misschien eens goed lachen met de zatte nonkel-verhalen of valt het je eens te meer op hoe snel je neefjes groot worden.

Tweegangenmenu van reflectie en discipline
Het menu voor het einde van dit jaar? Een beetje zelfreflectie en zelfdiscipline, dus. Natuurlijk moeten die twee dingen niet in de weg staan van je plezier, en de feestdagen zijn uiteindelijk nog altijd het uitgelezen moment om je een beetje te laten gaan. De vraag is gewoon wat je zélf wil doen, en niet wat je denkt dat je moet doen op zulke feestelijke bijeenkomsten. Bovendien kan het voor heel wat mensen sowieso geen kwaad om je lichaam, geest en smartphone-verlamde duimen even rust te gunnen. Opgaan in de warmte en liefde van je omgeving is eens zo bevredigend.

MEER

Antwerpen staat op de kaart

Antwerpen Duurzaamheid. Het lijkt wel het toverwoord van de laatste jaren. En terecht, in theorie toch, want in de praktijk moeten alle aspecten eerst nog ‘duurzaam’ met elkaar verweven worden. Het doel dat we voor ogen moeten hebben, blijft echter simpel: in welk soort provincie moeten onze kinderen opgroeien?

Grenzen verleggen of verdwijnen?

Danny Van AsscheOndernemen in een open economie als de Belgische is per definitie internationaal. Ons land is een deur op de wereld. Met heel wat kansen, maar ook uitdagingen. Onze ondernemers zijn plantrekkers. Maar ook de overheid moet haar rol spelen.

Regenwater gebruiken, een kleinere rekening later

De droogte voorbij: dat is oktober, de maand waarin de nasleep van de zomer duidelijk wordt. Regenwater hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Meer nog: het biedt tal van voordelen.

Ook marketeers houden van data

DataverhaalBig Data is lang niet meer het exclusieve domein van IT, ook marketeers stappen gretig in het dataverhaal mee. Her en der zijn er zelfs al bedrijven die er hun corebusiness van hebben gemaakt. Hoe pakken ze het aan? En op welke manier maken ze het verschil?

De arbeidsmarkt: een studie op zich

Solliciteren Diploma behaald? Top! Wat nu? Nu is het tijd om zo snel mogelijk werk te gaan zoeken, een loon te krijgen en het huis uit te gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan net zoals je studie, is ook solliciteren iets waarvoor je best de nodige kennis opdoet.

Level up met je start-up

Start-upsJe bent jonge ondernemer en je wilt wat. En dan toch liefst een succesvol idee dat ontspruit in een booming business. Je wil met andere woorden van een start-up naar een scale-up gaan. Mooi in theorie, maar hoe zet je dat om in de praktijk?