groen
Bouwen & Wonen

Verrassend groen

24.02.2017
door Hermien Vanoost

Geen betere manier om heerlijk te ontspannen dan een uitje in het groen. Hieronder vind je zes minder bekende parken en tuinen die beslist jouw bezoek verdienen. Met dank aan de tuinarchitecten van LAND en Studio Basta.

Een kathedraal van een tuin

Zelfs voor veel Antwerpenaren is de tuin van de Kathedraal een goed bewaard geheim. Hij is dan ook maar bij uitzondering – af en toe op Open Monumentendag – te bezoeken. Onder de kathedraaltuin, die 5 à 7 meter boven de begane grond ligt, bevinden zich de restanten van het Nieuwerck, het in de 16de eeuw geplande nieuwe deel van de kathedraal dat nooit is afgewerkt. Van in de tuin heb je een prachtig zicht op de kathedraal.

Een speeltuin voor kleine én grote kinderen

Speelnatuurpark De Warande aan de rand van Kortrijk (Heule) heeft de voorbije jaren een opmerkelijke metamorfose ondergaan. De oppervlakte verdubbelde tot 7,5 hectare, de speeltuigen werden avontuurlijker en minder voorspelbaar, met onder meer een trekvlot, boomhut en speelbeek, en er kwam een openbare moestuin en barbecuezone bij. Jeugdverenigingen vinden er hun ideale kampplek, want op het domein staan ook enkele slaappaviljoenen.

Brits tuindorp in Limburg

De Tuinwijk van Eisden (Maasmechelen) is een mooi voorbeeld van wat de Britten ‘garden city’-architectuur noemen. De mijnbazen bouwden in Eisden geen sombere beluikjes, maar lieflijke cottages, voorzien van grote tuinen en omringd door groene lanen, parken en pleinen. Deze tuinwijk is een van de grootste in Europa en heeft zich kandidaat gesteld voor erkenning door Unesco. Vlakbij vind je trouwens de hoofdingang van het Nationaal Park Hoge Kempen, waar je over de voormalige terrils kunt wandelen.

Watervogels spotten in Gentbrugge

Tussen de bebouwde zones van Gentbrugge en de brede Scheldebocht ligt één van de nieuwe groenpolen van Gent. Hoewel de Gentbrugse meersen nog in volle ontwikkeling zijn, kun je er nu al regelmatig aan themawandelingen deelnemen, bijvoorbeeld om er allerlei watervogels te spotten. Op het natuur- en recreatiedomein vind je ook een geboortebos, waar kersverse ouders uit Gent een boompje voor hun kind kunnen planten.

De spooktuin van Elzenveld

Aan de achterkant van het ziekenhuis Sint-Elisabeth in de Leopoldstraat, het oudste in Antwerpen, en vlak bij de Botanische tuin, vind je het hotel/congrescentrum Elzenveld. Wie door de grote poort binnenwandelt, ziet rechts de binnentuin van de voormalige kloostervertrekken. De tuin herbergt naast enkele eeuwenoude bomen twee ‘spoken’ van kunstenaar Albert Szukalski, genaamd De Kreupele en De Blinde.

De verborgen picknicktuin

Leuven telt een 70-tal parken en open tuinen, sommige nadrukkelijk aanwezig – denk aan het Sint-Donatuspark –, andere netjes tussen de huizen verstopt. Tuin De Walque, die tot 2010 privébezit was, behoort duidelijk tot die laatste categorie. De smalle toegang in de Arnould Nobelstraat, via de zogenaamde Straatjesgang, loop je zo voorbij. Heb je hem toch gevonden, dan wacht je een groene oase van rust, een basketpleintje en een petanquebaan. Ideaal voor een familiepicknick dus.

Vorig artikel
Volgend artikel