datingapp
Cultuur

De beste date is een update

13.02.2020
door Maxene Willems

Of het nu voor Valentijn is, de eindejaarsperiode of die drie huwelijksfeesten deze zomer: voor bepaalde gelegenheden heb je nu eenmaal liever een +1 aan je zijde. Of je bent gewoon een romantische ziel op zoek naar de liefde. Hoe mensen dat doen tegenwoordig? Digitaal, natuurlijk. 

Iemand ontmoeten gebeurt in dit digitale tijdperk natuurlijk steeds vaker via online datingapps, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Het vinden van ‘de ware’ begint dan wellicht met het kiezen van de juiste app. Wij zetten er een aantal op een rijtje – mét de laatste updates.

De paniekknop van Tinder 

Veel koppels delen tegenwoordig waarschijnlijk hetzelfde verhaal: ‘Het begon allemaal met een swipe naar rechts…’. Een account hebben op Tinder is tegenwoordig al even gangbaar als een bankrekening hebben. Hoewel je er best een paar fijne dates, een lief of op zijn minst een aantal zéér entertainende verhalen aan overhoudt, is Tinder niet voor iedereen altijd even aangenaam.

Daarom lanceert de app, om haar gebruikers te beschermen, een ‘Panic Button’. Wanneer het nodig is, kun je dus tijdens een date aan de alarmbel trekken. Je locatie en informatie over de date kunnen zo doorgespeeld worden aan de nooddiensten. Een fijn initiatief van Tinder, die onlangs zichzelf nog moest indekken tegen beschuldigingen over een datalek.

Facebook dating

Facebook wil nog meer terrein winnen. Met Facebook Dating wil founder Mark Zuckerberg een plaats creëren waar ook romantische relaties kunnen ontstaan en groeien. Je hebt een datingprofiel die bestaat naast je gewone profiel. Bij het aanmelden krijg je suggesties van andere profielen, op basis van gemeenschappelijke voorkeuren, interesses en andere zaken waarmee je je bezighoudt op Facebook. Wanneer je iemand interessant vindt, kun je meteen op hun profiel commenten of op de ‘Vind ik leuk’-knop klikken. In onder andere Amerika, Suriname, Canada en Mexico is Facebook dating al sinds september actief.

Recent nieuws zegt echter dat de lancering van de dating-extensie in België nog niet voor gauw is, wegens privacymaatregelen. Het Europese hoofdkwartier van Facebook, dat gevestigd is in Ierland, kreeg de Ierse Data Protection Commission (DPC) over de vloer. Die privacywaakhond moet eerst nog een data- en veiligheidscheck uitvoeren alvorens de app gelanceerd kan worden. Ondertussen kun je wel al enkele veiligheidstips lezen bij het gebruik van Facebook Dating: drink niet te veel, regel je eigen vervoer en deel zeker niet je thuisadres.

Badoo-boom

Badoo is een Engelse sociaal netwerksite met meer dan 463 miljoen leden. Ze bieden zich aan als een gratis datingplatform, maar werken wél met credits. Veel gebruikers krijgen op het einde van de rit een flinke rekening. Maar voor wat hoort wat, deze credits geven je namelijk wel extra mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld harder wilt opvallen, kun je jezelf bovenaan de lijst zetten. Ook is het mogelijk jezelf vaker voorbij te laten komen in het ‘Kennismakingsspel’. Ten slotte proberen ze in te zetten op romantiek via de credits. Je kunt zo speciale likes en cadeautjes geven aan jouw oogappel.

Oh, hallo daar… 

De noorderburen hebben in 2016 een app op de markt gezet die er geen gras over laat groeien: Ohello. Is er iemand in je buurt? Hebben jullie een klik? Hoppa, dan kun je meteen afspreken. De app kiest een gezellig plekje uit, ongeveer in het midden van jullie locaties, voor een onderonsje. Een afspraakje duurt standaard 45 minuten, maar je kunt het uiteraard altijd langer laten duren.

De makers van de app, Brian de Hond en Daniel Malkin, definiëren het zelf niet per se als een datingapp, maar wat het dan wel precies is, is ook niet meteen duidelijk. De bedoeling van Ohello is om op een spontane en ongedwongen manier nieuwe mensen te ontmoeten, een laagdrempelige manier van daten, die begint met een simpele ‘hallo’. Zo hoef je niet wekenlang te chatten voordat je elkaar in het echt ziet.

Second love 

Mensen die al in relatie zitten, voelen misschien minder de nood om op datingapps rond te neuzen. Het is echter geen uitzondering dat dit wél gebeurt. Feeld is een datingapp opgericht in Engeland, waarop zowel singles als koppels actief zijn. Hun motto is om seksualiteit te normaliseren, voor alle soorten voorkeuren of relaties. Zelf geven ze aan meer dan een ‘trio-app’ te zijn, maar een plek waar iedereen zijn seksualiteit kan verkennen. Ook als je getrouwd bent, kun je je weg vinden naar de datingwereld. Door je aan te melden op Dateplaats bijvoorbeeld, die een speciale sectie bevat voor dating voor gehuwden. Zo is er voor ieder wat wils.

Ook het Nederlandse Second Love biedt een platform aan voor koppels die ‘hun huwelijk nieuw leven willen inblazen’, want ‘flirten is niet enkel voor singles’. Op hun blog vind je tal van reacties, van mensen wiens huwelijk volledig instortte dankzij de app, maar ook van koppels die effectief hun relatie een boost konden geven. De keuze is aan jou.

Vorig artikel
Volgend artikel