sporten
Lifestyle

In of rond je kot: beweeg meer!

23.09.2020
door Fokus Online

Sporten en bewegen is nog nooit zo hip of zo hard gepromoot geweest als de afgelopen maanden. En laat mensen in beweging krijgen nu net mijn business zijn. Het kan al eens meezitten, ook in coronatijden.

Het was niets nieuws, het advies dat we te horen kregen tijdens de eerste lockdown: ‘Bewegen is gezond.’ Een doordrongen feit dat je ongetwijfeld nog al hoorde. Wél nieuw voor velen was dat we plots meer vrije tijd hadden. Dat kregen we in combinatie met de duidelijke boodschap van experts dat bewegen en in de natuur zijn heilzaam is voor ons, zowel op fysiek als mentaal vlak. Iets dat al jaar en dag wordt verkondigd door experts op het ‘bewegingsvlak’, maar dat een viroloog uiteindelijk een bevolking in beweging zou krijgen, had zelfs Evy Gruyaert niet zien aankomen. We kunnen stellen dat het hebben van een ‘coronapodium’ helpt om je boodschap kracht bij te zetten. Er is slechts één ding dat we moeten onthouden: de warme oproep om meer te bewegen. En voor het eerst gingen we er ook mee aan de slag. 

Gezondheid is meer dan ooit het hoogste goed.

We gingen dus massaal sporten in of rond ons kot, een eerste lichtpunt in het hele coronaverhaal. De bol.com’s van deze wereld konden de vraag van klein fitnessmateriaal niet meer aan. Op een week tijd was de status van al het huis-tuin-en-keukenfitnessmateriaal veranderd naar ‘niet op voorraad’. De zetel werd aan de kant geschoven en er kwam een fitnessmatje in de plaats. Goede voornemens 2.0. Ik geef je in dat kader nog graag deze gouden tip mee: tegen het einde van het jaar zal klein fitnessmateriaal, helaas, in groten getale terug te vinden zijn op tweedehandswebsites. Doe er je voordeel mee. 

Als ik zelf sport/beweeg dan kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik word er zelfs gelukkig van, en de spreekwoordelijke emmer die op sommige vlakken bijna overloopt, is weer gehalveerd na een uurtje sporten. Helaas beheers ik de kunst van het poëtisch beschrijven van de effecten van een work-out op mijn lichaam niet. Maar wat ik wel kan, en al veelvuldig heb gedaan in mijn leven, is sport ervaren. Simpelweg je sportkledij aandoen en beginnen stappen of lopen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. 

Er valt veel te lezen over de effecten van bewegen en sporten op lichaam en geest, en die zijn 100 procent positief – enkele uitzonderlijke fysieke aandoeningen en een slechte trainingsopbouw achterwege gelaten. Bewegen is het beste medicijn. Ik wou dat ik die laatste zin zelf had verzonnen. Dan werd het de slagzin van mijn eigen zaak. 

In deze tijden beseffen we meer dan ooit dat gezondheid het hoogste goed is. Waarom dan toch de zoveelste oproep om te blijven sporten? Wel, mensen vergeten snel en zijn van nature lui. De remedie is dus blijven herhalen en blijven bewegen. Blokkeer een beweegmomentje in je agenda. Dit is je constante reminder aan een lichaam dat fantastische dingen kan en je geest die terug even gereset wordt. The proof of the pudding is in the eating. Ik ben een echte Adidas-man, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen: JUST DO IT. Ook al komt het van een ander sportmerk, het is toch straf gevonden. 

Gezien de beste slagzinnen reeds bezet zijn, sluit ik graag af met de handtekening van mijn mail: ‘Best kun je een half uur per dag sporten, behalve als je ’t druk hebt, dan volstaat een uur.’

Vorig artikel
Volgend artikel