groen
Bouwen & Wonen

Groene vrienden onder ons dak

24.02.2017
door Frederic Petitjean

Heb je absoluut een reusachtige buitentuin nodig om van groen te genieten? Nee hoor, ook binnen in huis of op een appartement kun je perfect planten houden. Met water en meststoffen, een streepje licht en veel liefde, kom je al een heel eind.

Het aantal blogs, Instagram-accounts, Pinterest-boards en Facebook-groepen over kamerplanten is al lang niet meer op de vingers van één hand te tellen. De kamerplant is hot, zoveel is duidelijk. Magali Elali, een van de drijvende krachten achter de Coffeeklatch-blog, voelt de trend dan ook goed aan. Zij schreef een boek over creatieve mensen en hun planten: Greenterior. Ook Judith de Graaff belijdt graag haar liefde voor kamerplanten in boeken, zoals Urban Jungle, living and styling with plants en online, als mede-oprichtster van de Urban Jungle Bloggers. Het bijhorende Instagram-account heeft nu liefst 240.000 volgers. “Het onderwerp planten leeft echt ongelooflijk tegenwoordig”, vertelt ze. “Zeker online. Je hebt ondertussen zelfs al typische bloggersplanten, zoals Pilea peperomioides, ofwel de pannenkoekenplant.”

De exacte redenen waarom (kamer-)planten en groen nu plots zo immens populair zijn, zijn niet eenvoudig op te sommen. De Graaff vermoedt dat het komt omdat we met z’n allen almaar kleiner gaan wonen en meer in de stad. “De planten zijn zo stilaan ons laatste direct contact met de natuur”, zegt ze. Bovendien vertoont deze plantentrend veel gelijkenissen met de kookhype. Elali: “Ook dat is er altijd al geweest, maar pas de laatste jaren is de populariteit ervan geëxplodeerd. Het was er wel, maar er werd vroeger gewoon niet veel over gesproken.”

Beginnende plant-o-fielen zitten ongetwijfeld met vragen, want waar moet je op letten wanneer je voor het eerst groen in huis wil halen? “Waar je de plant gaat zetten, is al een belangrijke vraag”, zegt Elali. “In volle licht of eerder in de schaduw? En geef je de plant wel voldoende plaats? Sommige kamerplanten kunnen verrassend groot worden. En natuurlijk: zoek eerst even op hoe de volwassen plant er uitziet. Als je hem lelijk vindt, kun je je de moeite besparen (lacht).”

De luchtkwaliteit in een huis met planten is stukken beter dan in een huis zonder planten

– Judith de Graaff

De Graaff wijst daarnaast ook op de levensstijl van de huisbewoners. “Ben je veel thuis of altijd op reis? En heb je een beetje tijd voor je planten? Ik zou in elk geval met ‘gemakkelijke’ planten beginnen, zoals de Aloë vera, spider plant (graslelie) of Sanseveria’s. Die overleven prima in ruimtes met minder licht.” Daarnaast kun je ook opteren voor andere goede beginnersplanten, zoals, de ZZ-plant en de Monstera. “Die laatste heeft niet veel water nodig om te overleven en kan tot twee meter hoog worden”, aldus Elila. “Het is een van mijn favoriete planten, samen met de begonia en de Strelitzia.”

Wie al iets meer beslagen is in het houden van planten, kan zich voorzichtig wagen aan de Marantaceae. Die hebben wat meer onderhoud en aandacht nodig. Ook bijvoorbeeld de Calathea en klimopsoorten moet je goed verzorgen en regelmatig water geven. Voor al die inspanningen – en de bijhorende tijd die er inkruipt – krijg je gelukkig wel wat terug. “De luchtkwaliteit in een huis met planten is bijvoorbeeld stukken beter dan in een huis zonder planten”, zegt De Graaff. “En bovendien is planten verzorgen heel rustgevend, het helpt prima om te ontstressen.”

Nu zelfs interieurmagazines en damestijdschriften veel aandacht beginnen te besteden aan kamerplanten en groen, mag je waarschijnlijk stellen dat de plantenhype op zijn hoogtepunt is. Of dat gaat blijven duren? “Voor mij is het meer dan een voorbijgaande hype. Groen en planten zijn ondertussen een wezenlijk onderdeel van mijn leven geworden”, reageert de Graaff. “Of zelfs van hét leven, in het algemeen.”

Vorig artikel
Volgend artikel