Home Lifestyle Tuin Feesten in de tuin… waar anders?

Feesten in de tuin… waar anders?

Gekleurde lampionnen in de bomen, heerlijk geurende lavendel en worsten die lekker op de barbecue liggen te pruttelen. Er bestaat geen twijfel over: een feest in je eigen tuin is nog altijd het gezelligst. Maar hoe begin je eraan?

Het was een tuinfeest voor een papa die 65 werd. Zijn dochter woonde in dezelfde straat en nodigde alle familie en buren uit, bijna 200 man. Hij hield van varen en de zee, dus dat werd het thema. Cadeaus waren geen goed idee, want na het feest vertrok hij meteen met zijn boot op reis. Daarom kreeg iedereen de opdracht om een goudvis mee te nemen. De goudvissen werden vrijgelaten in de vijver van de dochter. In totaal goed voor 300 vissen die nadien naar papa’s eigen vijver verhuisden. De hele tuin was in het oranje versierd, er hingen boeien en er stond een grote tent.

En toen kwam vader eraan. Verassing! “Maandenlang waren we ermee bezig, maar hij wist van niets. Het werd een schitterend tuinfeest.” Nadine Winten van Feriatus is al vijftien jaar feestdesigner en weddingplanner. Het tuinfeest dat ze voor de 65-jarige papa organiseerde, zal ze nooit vergeten.

Maar hoe groot of klein je het ook maakt, een tuinfeest is altijd speciaal. En je kan het volgens Winten op korte tijd organiseren. “Zelfs als je een chic trouwfeest in de tuin wil, kan je eigenlijk in drie maanden alles klaar krijgen.” Maar wel alleen als je goed weet wat je nodig hebt. Ga maar na: “Er is alleen de tuin, dus je moet altijd van nul beginnen. Naast drankjes en eten, heb je extra stoelen en tafels nodig en een leuk thema met aangepaste decoratie. Met veel genodigden, volstaat één toilet ook niet.”

Omdat je nog voor alles moet zorgen, zijn tuinfeesten niet altijd goedkoper. Gelukkig kan je veel zelf doen. Het internet staat vol knutseltips en wat er op de tafel komt, haal je toch gewoon uit je eigen moestuin? En dat hoeven niet altijd wortels met cocktailsaus te zijn. Groenjournalist Angelo Dorny verzon samen met Els de Schepper leuke receptjes voor in de tuin, die hij binnenkort publiceert in zijn nieuw boek De Hofhelden in de moestuin. Dorny: “Wat denk je van een spread van erwten met munt op een gegrild broodje, of een koud komkommersoepje?” Ook een voltreffer zijn radijsjes in de oven. “We eten radijsjes altijd rauw. Maar leg ze eens in de oven, gekruid met peper, zeezout, tijm en wat olijfolie. Na twintig minuten zijn ze warm en hebben ze een lekkere, aparte smaak. Op een satéstokje of op een broodje met wat kruidenkaas: om van te smullen.”

Zelfs als je een chic trouwfeest in de tuin wil, kan je eigenlijk in drie maanden alles klaar krijgen

Nadine Winten

Maar niet alleen de hapjes, alles wat je serveert, kan uit eigen tuin komen. Een kleurrijk gerechtje van Dorny is de gevulde zoete aardappel, die je zelf kan kweken in potten. Je bakt ze eerst in de oven met olijfolie. Vervolgens vul je ze met zelfgemaakte tzatziki en knoflook. Je werkt af met rauwe blokjes koolrabi en lente-uitjes of rode bietscheutjes. Geen aardappels, maar wel snijbiet in de tuin? Maak er dan flensjes van. “Blancheer je snijbiet en meng ’m met gekookte quinoa, bloem, fetakaas, een eitje en peper en zout”, aldus Dorny. “Van die massa kan je koekjes of flensjes vormen. Ik serveer ze met zalm en dille, maar je kan eindeloos combineren. Zelfs vegetariërs kunnen er hun ding mee doen.”

Als kers op de taart laat je je gasten zelf mojito maken van je muntplant. Of schenk zelfgemaakte ijsthee gemaakt van je citroenverbena, gekleurd met wat vlierbessensiroop. Eén ding is dan zeker: de gasten zullen je tuinfeest niet snel vergeten. Zeker niet als de zon schijnt. Maar o wee, we leven in België, het land van de regen. We kunnen er niet omheen, feesten in openlucht is hier altijd een risico. Winten: “Een tent is een must have. Een partytent kan je overal vinden, maar je moet ze op tijd reserveren. En spijtig genoeg zijn ze prijzig.” Dan toch maar een aantal gasten schrappen en hopen dat iedereen onder de tuinparasol past? Think again. Want wat je meer betaalt voor de tent, bespaar je op eten en drinken. Meer bestellen betekent immers veel korting. En valt er dan toch eens een maartse bui of aprilse gril, kan je die stress achterwege laten.

MEER

Een ketting naar de toekomst

BlockchainDe voorstanders spreken van een onwaarschijnlijke revolutie die de manier waarop we zakendoen helemaal op zijn kop zal zetten. De criticasters gewagen van een hype die even snel zal verdwijnen als ze de kop opstak. Maar wat is de blockchain nu eigenlijk? En hoe gaan we er mee te maken krijgen?

Globale trends in packaging en technologie

Dick de KoningTechnologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen zijn een enorm interessant terrein voor verpakkingsprofessionals die waarde kunnen toevoegen aan de complete supply chain.

(Klimaat)spel zonder grenzen

Bogdan Vanden BergheVan het +2°C scenario naar -2°C. Bogdan Vanden Berghe ziet veel redenen om niet alleen bij ons, maar wereldwijd in te zetten op een energierevolutie. “Toch blijven we ons gedragen alsof het een zaak is van individuele inspanningen.”

Summertime and the livin’ is easy

Anouk TaeymansDe zomer is in het land. Hoog tijd om dat zomers optimisme in huis te halen en met enkele kleine ingrepen je interieur én buitenruimtes in vakantiemodus te brengen. Dus… zet die fles maar alvast koud.

“Ik ben een echte people manager: je zal mij...

Michèle SioenAl 13 jaar lang CEO van Sioen Industries, werd eind 2017 door Knack uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Ze was reeds voor de derde keer genomineerd en won het van zo’n 60 andere kandidaten. Vooral haar drive en ondernemingszin in een sector die het moeilijk heeft – textiel – werd geroemd.

3 vragen aan: Lien Willaert

Lien Willaert Gezonde voeding: wat hoort daar juist bij en wat niet? Daar kan Lien Willaert alles over vertellen. “Er zijn veel manieren om gezond te koken. Sauzen zijn in principe een boosdoener."