Home Lifestyle Bouwen & Wonen Een tuin voor het hele gezin

Een tuin voor het hele gezin

Jij een cocktail in de hand, je kinderen een waterpistool. Jij met je vingers in de moestuin, je kinderen met de bal aan de voeten. De tuin, dat is plezier voor het hele gezin. Drie bekende Vlamingen vertellen over hun bijzondere band met hun tuin.

Kathleen Aerts, zangeres (ex-K3) en reisorganisator in Zuid-Afrika

Hoe kom je tot rust in je tuin?
“In 2015 zijn we naar Zuid-Afrika verhuisd. Het mooie weer hier maakt dat we ontzettend veel tijd in de tuin kunnen doorbrengen. Eten bijvoorbeeld doen we zo goed als altijd buiten. Mijn man is ondertussen meester in het ‘braaien’, Zuid-Afrikaans voor barbecueën. We doen het minstens twee keer per week, op de Afrikaanse manier welteverstaan: met hout. Zo ben je toch enkele uren bezig voor je vlees gaar is. En ja, dat is rustgevend (lacht). Verder vind ik het puur genieten als de hond spontaan zijn kop op mijn schoot komt leggen wanneer ik in de tuin zit, terwijl de kinderen ravotten of in het zwembad spelen.”

Heb je een kindvriendelijke tuin?
“In België woonden we op een boerderij, met veel gras errond. Ideaal voor onze jongens om te voetballen. Toen we in Zuid-Afrika naar een huis begonnen te zoeken, was ‘veel gras’ een van de voorwaarden. Een zwembad hebben we hier ook. Daar maken ze zeker negen maanden per jaar gebruik van. Met de kinderen ben ik intussen een kruidentuin begonnen, waar ze zelf zorg voor dragen. Elke dag geven ze water en brengen ze mij de nodige kruiden voor bij het eten. Twee maanden geleden hebben we in onze tuin enkele citroen- en limoenbomen aangeplant. Uiteraard vinden de jongens het geweldig om die rechtstreeks van de boom te plukken.”

Wat is voor jou een geslaagd gezinsmoment in de tuin?
“Onze tuin grenst aan een meertje. Geregeld installeren we ons bij dat meertje voor een picknick. De kinderen vinden het heerlijk en ook wij genieten dan met volle teugen. Bijvoorbeeld met een glaasje wijn erbij. Nog gelukkiger word ik als ik op dat moment ook mijn mama zie lachen vanop het terras. Zij heeft jongdementie en is met ons mee naar Zuid-Afrika gekomen. Ze zit in haar eigen wereld, maar het doet deugd te zien dat ze plezier beleeft aan deze omgeving. Ook aan onze tuin in België houden we mooie herinneringen. Bijvoorbeeld toen we op een winterdag onze sleeën aan de tractor hingen en de kinderen door de sneeuw rondreden. Magisch!”


Davy Gilles, zanger bij De Romeo’s

Hoe kom je tot rust in je tuin?
“Ik ben heel graag buiten. Vanaf april, mei vind je mij eerder in de tuin dan in de living. Ook al is het slechts twee à drie graden, zodra de zon schijnt, drink ik mijn koffie op het terras. Ik zoek heel bewust de rust van de natuur op, wellicht omdat mijn leven voor de rest zo hectisch is. Het mag diep in de nacht zijn, als ik na een zwaar optreden thuis kom, ga ik nog even buiten zitten. Om weer tot mezelf te komen. Ook liedjes schrijven doe ik vaak in het groen. Dan pak ik mijn gitaar mee naar buiten en probeer ik wat nieuwe dingen uit, weg van het lawaai binnen. Veel liedjes van Sasha & Davy en De Romeo’s zijn in de tuin geboren. Groene vingers heb ik niet, al denk ik wel dat tuinieren iets voor mij zou zijn. Het lijkt me heerlijk ontspannend.”

Heb je een kindvriendelijke tuin?
“We hebben niet zo’n heel grote tuin, maar hebben hem wel goed ingedeeld, met onder andere een schommel en een speelhuisje voor de kinderen. Ik moet wel toegeven dat ze er intussen wat aan het uitgroeien zijn. Misschien dat de voetbalgoal binnenkort wat meer succes heeft? Dat zou ik zelf in elk geval leuk vinden (lacht). Verderop in onze wijk is een speeltuin met een zandbak en een voetbalveld. Ook daar fietsen onze kinderen regelmatig naartoe. Dieren hebben we niet, al had ik voor de kinderen wel graag een hondje willen kopen. Helaas zijn we te weinig thuis om er goed voor te kunnen zorgen.”

Wat is voor jou een geslaagd gezinsmoment in de tuin?
“Mijn geluk zit in kleine dingen. Ik vind het bijvoorbeeld al heel gezellig wanneer we in de zomer met het hele gezin samen buiten kunnen eten. Die ene zalige minuut dat iedereen stil aan tafel zit, die is goud waard. Waar ik ook erg van geniet, zijn de barbecue-avonden met de buren. Zonder al te veel op voorhand af te spreken, komen we in de tuin samen en gaan we tot in de late uurtjes door. Uiteraard sneuvelt er dan al eens een fles wijn of champagne.”


Gene Thomas, zanger

Hoe kom je tot rust in je tuin?
“Ik hou van onze tuin, maar zit er minder in dan ik zou willen. Gelukkig kijkt onze leefruimte erop uit, zodat we toch altijd een beetje een buitengevoel hebben. De seizoenen zien passeren, daar ligt voor mij het grootste genot van een tuin. Zelfs de winter heeft voor mij zijn charme. Vroeger vond ik niets leukers dan in stormweer te gaan wandelen. Werken in de tuin doe ik zelden, alleen nu en dan het gras afrijden. Dan zet ik muziek op en zing ik uit volle borst mee. Leuk voor de buren (lacht). In ons tuinhuis heb ik een ‘schildersatelier’ ingericht, waar ik af en toe enkele uren aan de slag ga. Puur als ontspanning.”

Heb je een kindvriendelijke tuin?
“We hebben een strakke maar gezellige tuin met een kleine vijver. Toen onze twee kinderen jonger waren, hadden we een speelgoedhuisje met een korte glijbaan. Niks spectaculairs. Eigenlijk heb ik het niet zo voor trampolines en dergelijke. Meestal kijken kinderen daar meer naar dan dat ze erop spelen. Ondertussen zijn onze meisjes tieners geworden en zijn ze vooral binnen bezig, al vinden ze het nog altijd tof om de appelen en de peren die op de grond gevallen zijn, op te rapen en naar de paarden verderop in de straat te brengen. Dieren hebben we zelf niet, maar als ze met de hond willen ravotten, kunnen ze altijd bij opa en oma terecht.”

Wat is voor jou een geslaagd gezinsmoment in de tuin?
“Ik vind het geweldig gezellig om ’s avonds in het donker met het hele gezin rond de vuurkorf te zitten. Het lukt ons niet zo dikwijls, maar misschien net daarom dat het altijd zo’n fijne momenten zijn. Ik heb duidelijk iets met vuur. Als er vuur is, voel ik me geprikkeld om daarmee bezig te zijn. Dat ik graag aan de barbecue sta, zal daar ook wel iets mee te maken hebben. Ik ben zeker niet de beste kok, maar heb ondertussen wel wat trucjes gevonden. Verder haal ik veel plezier uit simpele dingen, zoals de kinderen rondom je hebben en zien dat ze zich amuseren. Meer moet het eigenlijk niet zijn.”

MEER

De SDGs als leidraad voor duurzaam ondernemen

MVODe Verenigde Naties vertaalden de grootste maatschappelijke uitdagingen naar 17 duurzaamheidsdoelstellingen. De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn een hoeksteen, om de wereld tegen 2030 weer op een duurzaam spoor te zetten. Ook voor bedrijven openen ze heel wat mogelijkheden.

Sixty is the new forty

Walter GrootaersJe zou het hem niet nageven, maar Walter Grootaers van De Kreuners is 63 jaar. Hoe kijkt hij aan tegen ouder worden? Wat zijn de mijlpalen in zijn leven? En waarom verliet hij ooit ietwat depressief het podium van Rock Werchter? “Toen De Kreuners begonnen, dacht ik: dit duurt een jaar of vijf.”

Mijn stad, schone stad

Belgische stedenHet hoeft niet altijd Milaan, Parijs of New York te zijn. België heeft tal van mooie steden waar heel wat te beleven valt. Drie locals verklappen een geheim plekje dat het bezoeken waard is en vertellen waarom zij fier zijn op hun stad.

‘Een droom van een stad’

Nic BalthazarEen stad is als een huis. Met hoe meer je erin woont, hoe properder je het moet zien te houden. Nu al leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, en tegen 2050 zou dat bijna drie vierde zijn. Het lijkt duidelijk dat we de boel dan maar beter tijdig op orde krijgen.

Christian Reinaudo, Afga-Gevaert: Innovatie houdt statige oude dame jong

INTERVIEW Actief in verschillende sectoren, meer dan 10.000 werknemers en ruim twee miljard euro omzet. Agfa-Gevaert is een van de laatste puur Belgische multinationals die we nog hebben in dit land. De laatste jaren waren niet de beste van het bedrijf, geeft CEO Christian Reinaudo toe. Maar wat de toekomst betreft, is het glas halfvol.

Een rem op de schermtijd

SchermtijdTienermeisjes lopen een groter risico op depressies door sociale media en ook het slaappatroon van jongeren wordt door de smartphone verstoord. Dat is de uitkomst van een grote studie onder 11.000 jongeren in Groot-Brittannië. Gelukkig zijn er wel wat manieren om als ouder de schermtijd van kinderen onder controle te houden.