plant
Bouwen & Wonen

De juiste plant op de juiste plaats

26.02.2020
door Tom Cassauwers

Een mooie tuin die aansluit bij je interieur, weinig onderhoud vergt en daarbovenop nog eens ecologisch is. Klinkt als een utopie, niet? Met de juiste interventies is zo’n ideale lentetuin helemaal niet zo ver weg.

De lente komt eraan. Dat betekent meer tuinfeestjes, barbecues en andere buitenactiviteiten. Het ideale moment dus om eens na te denken over de toekomst van je tuin. “Je ziet een duidelijke trend naar meer onderhoudsvriendelijke en tegelijk groenblijvende tuinen”, vertelt Bert Daenekindt, tuin- en landschapsarchitect, recent nog verkozen tot tuinaannemer van het jaar. “Je wilt meer bloeiende planten in je tuin, die tegelijk onderhoudsvriendelijke zones worden. En dat kun je doen zonder je tuin saai te maken.”

Eens iets anders

Om dat te doen, zijn er verschillende opties. “De juiste plant moet op de juiste plaats komen”, stelt Daenekindt. “Je kunt bijvoorbeeld planten plaatsen die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Zo zie je altijd een mooie afwisseling in je tuin.” Ook de connectie tussen de tuin en je interieur kun je benadrukken, bijvoorbeeld door binnenin je huis met natuurlijke materialen en veel planten te werken, en dat door te trekken naar tuinmeubilair dat matcht. Of zeg misschien eens gedag tegen het traditionele terras.

Seizoensplanning

“Heel wat mensen leggen hun terras direct tegen de woning aan”, vertelt Daenekindt. “Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook beginnen met groen, zo kijk je het hele jaar uit op planten en niet op stenen.” En omdat België nu eenmaal een koud klimaat kent, waarbij we vooral binnen leven, hoort er rekening te worden gehouden met wanneer je exact je tuin heraanlegt. “Een mooi wintersilhouet is erg belangrijk in ons land”, stelt Daenekindt. “Je wil dus ook planten aanleggen die in de winter groen zijn. Want zo geniet je het hele jaar door van je tuin.”

Plaats planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Zo zie je altijd een mooie afwisseling in je tuin.

— Bert Daenekindt, tuinaannemer van het jaar

In 2020 zien we ook meer en meer een ecologische tuin verschijnen. “Je vindt vandaag bijvoorbeeld makkelijk tegels met open voegen, die het water gewoon doorlaten. Dat is beter voor het grondwater en is tegelijk makkelijker te onderhouden”, besluit Daenekindt.

Bloemen en bijtjes

En één ecologische actie wordt misschien wel dé tuintrend: bloemen als gazon. “Ik ben imker als hobby”, steekt Sofie Rombouts van wal, expert in ecologische tuinen. “Daardoor kwam ik te weten dat er niet noodzakelijk te weinig bijen zijn, maar wel te weinig bloemen. Want heel wat tuinen bestaan uit een gazon met daarrond hagen, en voor veel insecten valt daar bitter weinig te halen.” Problematisch als je weet dat bijen een cruciale rol vervullen in onze natuurlijke ecosystemen, maar dat hun populaties wel dalende zijn.

Akker en zaaien

Gelukkig kun je dat tegengaan dankzij een leuke tuininrichting. Daarvoor maak je best gebruik van een grote, onderbenutte oppervlakte in je tuin: het gazon. Zo zijn er twee opties voor een bloemengazon. Ten eerste is er de bloemenakker. Daarbij woel je de bodem van een stukje van je tuin om, die je dan vervolgens inzaait met eenjarige bloemen. In het najaar maai je eenmaal de bloemenakker om en verstoor je opnieuw de bodem. De zaden van die gemaaide bloemen doen de volgende generatie opnieuw oprijzen.

Minder werk

Bloemenweides daarentegen zijn een combinatie van grasland en meerjarige bloemen. Die creëer je op twee manieren: bijvoorbeeld door de bodem te bezaaien met meerjarige bloemen. “Maar je kunt simpelweg ook het maaien van een stukje van je gazon beperken tot tweemaal per jaar”, lacht Rombouts. “Dat is een erg eenvoudige manier om tot een bloemenweide te komen en betekent ook veel minder werk. Je vervangt er je traditionele gazon dus mee.”

Zaden ruilen

“Een ander nuttig element zijn bloembollen, zeker in de lente”, stelt Rombouts. “Belangrijk hier is wel om biologische bollen te gebruiken, omdat gewone versies vaak behandeld zijn met pesticiden, waardoor de bijen makkelijk sterven.” En dat soort bollen vinden, hoeft helemaal niet zo moeilijk of duur te zijn. “VELT doet vaak goedkope samenaankopen van zaden en er zijn ook zadenruilbeurzen. En zo geef je in het voorjaar op betaalbare wijze kleur aan je tuin.”

Vorig artikel
Volgend artikel