smart homes
Bouwen & Wonen

Technologische bakstenen

26.02.2020
door Tom Cassauwers

Van verbonden camera’s tot slimme speakers, technologie dringt steeds dieper door in onze huizen en maakt ze op die manier helemaal ‘smart’. Deze drie experten leggen alvast de fundamenten voor jouw smart home.

Dirk Gaudeus

Innovatiecoach bij Living Tomorrow

Wat zijn de belangrijkste smart home-trends voor 2020?

“Vroeger spraken we altijd over domotica, nu praten we over het Internet of Things. We schaffen dus meer en meer intelligente toestellen aan die met elkaar communiceren. Denk maar aan personal assistants zoals de Google Home of Alexa, die je bedient met je stem. Maar ook slimme camera’s die je met je smartphone bestuurt, of evengoed slimme brandalarmen. Een brandalarm is sinds dit jaar namelijk verplicht, dus een geconnecteerde versie met je smartphone zal ook populair blijken. Ik zie al mensen in mijn omgeving die een alarm krijgen op hun smartphone, en dan verifiëren met hun geconnecteerde camera’s of dat alarm geldig is.”

Wat zijn de uitdagingen bij het implementeren van dit soort smart home-technologie?

“Ik verwacht dat er steeds vaker beveiligingsproblemen zullen optreden. Heel wat van deze toestellen zijn namelijk niet (goed) beveiligd, maar wel verbonden met het internet. Er is dus een risico op hacking. We maken ons systeem zwak door die dingen te installeren alvorens er goed over na te denken. Gelinkt daaraan is er het privacyprobleem. Er was bijvoorbeeld een tijdje terug een probleem met de Google Home, waar werknemers van Google bleken mee te luisteren naar gesprekken. Van zodra je het triggerwoord zegt tegen zo’n Google Home, gaat al wat je zegt de cloud in. Je hebt dan geen zicht meer op wat er verder mee gebeurt. Als je dat een probleem vindt, dan zou ik zo’n toestel niet kopen.”

Hoe begin je eigenlijk aan een huis van de toekomst?

“Lees jezelf eerst zoveel mogelijk in. Als je de mogelijkheid hebt, contacteer dan iemand die expert ter zake is. Je kunt een heel aantal zaken zoals een Google Home of een Philips Hue-lamp vrij makkelijk aankopen en installeren. Het gaat dus allemaal erg snel. Maar je moet ook nadenken over hoe je het best omgaat met die technologie en hoe je ze goed beveiligt. Daarop bestaat veel minder een kant-en-klaar antwoord. Niettemin kun je wel kleine dingen doen. Kies bijvoorbeeld eerder voor gerenommeerde merken, in plaats van de goedkope versies. En vermijd ook dat je voor alle apparaten hetzelfde paswoord gebruikt.”


Paul De Vylder

Technisch expert bij Engie

Wat zijn de belangrijkste smart home-trends voor 2020?

“Een trend die zich zal doorzetten in 2020 is de slimme thermostaat, want die heeft een enorme impact op je energiefactuur. Bepaalde modellen laten je zo toe om veel minder te verbruiken. Zo’n thermostaat leert ten eerste je gewoontes kennen, en hoe je woning in elkaar zit. Als je bijvoorbeeld om zeven uur ‘s ochtends graag hebt dat het 21 graden is, dan zal het toestel je huistemperatuur exact daarop afstellen, de efficiëntie van je verwarming en de isolatie van je huis in gedachte houdend. Maar het zorgt er ook voor dat je geen grote verrassingen tegenkomt op je energierekening aan het einde van het jaar, want je weet exact wat je wanneer verbruikt.”

Wat zijn de uitdagingen bij het implementeren van dit soort smart home-technologie?

“Als je kijkt naar alle gadgets, dan is de sky natuurlijk de limit. Niettemin is er ook overal een prijs aan verbonden. Het is dus belangrijk om te kijken hoe een apparaat dat je aanschaft interageert met andere apparaten op de markt. Kan het bijvoorbeeld als hub dienen? Kan je thermostaat bijvoorbeeld ook waterverbruik in het oog houden? Of misschien kun je het ook verbinden met je slimme verlichting? Daarnaast kijk je best ook of een apparaat futureproof is. En of de fabrikant het in de toekomst up-to-date zal houden, want de wereld verandert snel, en je wilt ook over enkele jaren ondersteuning blijven krijgen.”

Hoe begin je eigenlijk aan een huis van de toekomst?

“Als je de stap wilt nemen, verbind dan eerst je woning en begin te meten, bijvoorbeeld door een sensor of een slimme thermostaat te installeren. Heel wat mensen hebben nu al een smartwatch waarmee ze hun lichaam meten, en zo doe je dat ook voor je eigen huis. De volgende stap is dan om naar je dagelijkse gewoonten te kijken. Je laat misschien je lichten te vaak branden of je televisietoestel te vaak aanstaan. Het kan evengoed zelfs over de ijslaag in je diepvries gaan; een laag van 1 millimeter verhoogt het energieverbruik van dat apparaat met maar liefst 5 procent. Je kunt dus zoveel meten als je wilt, uiteindelijk moet je actie ondernemen en anders leren omgaan met je energie.”


Stef Vande Meulebroucke

CEO bij SUMI Smart & Connected Buildings

Wat zijn de belangrijkste smart home-trends voor 2020?

“Slimme gebouwen verzamelen vandaag al een massa aan data, die we nu steeds vaker gebruiken om artificiële intelligentie te voeden. We zorgen er dus voor dat heel wat processen geoptimaliseerd worden op basis van voorgaande data. In een eenvoudige toepassing zou je bijvoorbeeld de verwarming van een gebouw automatisch kunnen aanpassen, op basis van voorgaande warmtedata, gecombineerd met weersgegevens. Waar voordien je verwarming misschien nog de hele dag opstond, schakelt ze zichzelf nu automatisch voor enkele uren uit, als dat mogelijk blijkt. Zo bespaar je heel wat kosten, zonder manueel aan de thermostaat te moeten sleutelen.”

Wat zijn de uitdagingen bij het implementeren van dit soort smart home-technologie?

“Slimme apparaten verbinden zich vandaag nog steeds niet zo goed met elkaar; daar ligt de sleutel voor hun toekomstige evolutie. Een slimme deur, een slimme thermostaat en een slimme verlichting zullen vaak van een andere fabrikant komen en moeilijk met elkaar kunnen praten. Een gedeelde standaard zal dus cruciaal blijken in de toekomst. Een goed, vernieuwend apparaat is één zaak, maar het moet ook in staat zijn samen te werken met andere toestellen. Dat organiseren blijft een van de grootste uitdagingen van deze technologie. We moeten dus meer en meer gaan kijken naar open systemen en open standaarden.”

Hoe begin je eigenlijk aan een huis van de toekomst?

“Je begint best met het meten van heel eenvoudige dingen. Weet je bijvoorbeeld hoe vaak het licht blijft branden? Of weet je wat de temperatuur is in elke kamer? Als je op zulke vragen moeilijk kunt antwoorden, dan is het belangrijk dat je daarop zicht krijgt. Je installeert dus systemen om dat soort data beter te meten. Maar eens die stap gezet is, mag dit niet beperkt blijven tot meten. Meten is natuurlijk weten, maar sturen is goud. De informatie moet bidirectioneel zijn, je moet de realiteit ook constant bijsturen en aanpassen aan de hand van de nieuwe informatie die je binnenkrijgt. Want als je energieverbruik meet, wil je natuurlijk ook het gebruikspatroon aanpassen.”

Vorig artikel
Volgend artikel