duurzame materialen
Bouwen & Wonen

Spullen-hulp:
 kiezen voor duurzame materialen

07.08.2019
door Hilde Van Raemdonck

Weg uit de wegwerpmaatschappij? Daarvoor hoef je niet per se te ‘ontspullen’, maar kun je evengoed herspullen. Mooie en tegelijk duurzame materialen kunnen al heel wat meer diepgang aan je interieur geven… en zo dus ook aan je leven.

In feite kun je twee kanten op als je een duurzamere look du maison wil. Optie één: je bekijkt je bezittingen met een kritische blik en geeft je spullen een nieuw leven. Of, je kiest van meet af aan voor kwalitatieve en duurzame materialen. Het grote voordeel is dat die vaker een lang(er) leven beschoren zijn, onderhoudsvriendelijk zijn en niet per se meer hoeven te kosten. Trouwens, je komt duurder uit met goedkope spullen die je om de zoveel tijd moet vervangen, dan met degelijke dingen die een langere levenscyclus hebben. Als je er daarnaast ook nog eens in slaagt om voor mooie materialen te kiezen die qua stijl en tinten helemaal op jouw lijf geschreven zijn, dan wordt je huis in no-time een thuis.

Rond en marmer

Maar over welke mooie, duurzame materialen gaat het dan precies? Anky Jans, binnenhuisarchitecte en medeverantwoordelijke aankoop bij Interieur Plus Design, was met haar collega Sven Mertens recent nog op de grootste interieurbeurs van Milaan. “Wat ons meteen opgevallen was, is de retour van ronde tafels en de heropleving van marmer”, vertelt Jans. “Marmer doet het vandaag erg goed voor eettafels, salontafels, bijzettafels… En niet per se voor een klassiek interieur, het komt even goed tot zijn recht in een strakke omgeving. De minimalistische inrichting van een paar jaar terug is hoe dan ook passé.”

Ook keramiek blijkt bijzonder populair. En om dat niet te zwaar te maken, zie je nu eerder kleinere bijzettafeltjes dan grote salonblokken. Die zijn modulair inzetbaar. “Messing is een andere opvallende topper, voor pootjes, handgrepen, accessoires, tot zelfs bestek toe”, weet Jans nog. Hoogwaardige materialen hoeven niet per se duurder te zijn. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de toepassingen waarbij massief eiken van een tafelblad bijvoorbeeld vervangen worden door een dikke soort fineer van het authentieke hout. Zelfde look maar minder materiaal, minder zwaar en dus ook een lagere prijs.

“Bouw vooraf al doorgroeimogelijkheden in.”
Klaas Froyen, Froyen-Zeitler


Wat beide ontwerpers ook opmerkten, zijn groene tinten, veel planten, bladprints en natuurlijke kleuren. Denk aardetinten en cognac. Behang doet het nog steeds erg goed, voor een accentmuur of een volledige ruimte. Jans: “Prints zijn doorgaans extremer en dus ook sneller verdwenen. Eerder een rage of een blikvanger in een winkelpunt. Want de meeste mensen willen echt geen jaren tegen flamingo’s of toekans aankijken.” Veel minder aanwezig, tenslotte, is leder. Mensen eten minder vlees, er zijn minder dierenhuiden en het kleinere aanbod duwt de prijzen dan ook aanzienlijk de hoogte in.

Kwaliteit en duurzaamheid zijn ook voor Klaas Froyen van Interieurbureau Froyen-Zeitler essentieel, maar voor hem begint alles met een goed ontwerp. “Eerst praten we uitvoerig met de mensen. We luisteren naar hun wensen en bekijken vooral het totaalplaatje”, legt Froyen uit. “Dat wil zeggen dat we ook toekomstige scenario’s voorzien, want we willen vermijden dat mensen kort na hun verbouwingen door een gewijzigde gezinssituatie – de kinderen die het huis uit zijn, bijvoorbeeld – helemaal opnieuw moeten beginnen. Wij bouwen dus vooraf al doorgroeimogelijkheden in.”

Investeer in het onzichtbare

Mensen hebben wel eens de neiging eerder geld te spenderen aan wat zichtbaar is, en dat is een fout waar Froyen mensen voor wil behoeden. “Wij overtuigen onze klanten bijvoorbeeld om te isoleren. Je ziet daar misschien niets van, maar je wint er wel bij. Je spaart er energiekosten mee uit en verhoogt je comfort. Niet onbelangrijk dus.” Een ander voorbeeld. Een nieuwe open haard is mooi, natuurlijk, maar misschien vervang je beter eerst je oude verwarmingsketel. “Dat soort advies helpt mensen om hun budget zo efficiënt mogelijk te besteden.”

Dan volgt het opmeten en de plannen uittekenen. Alles wordt tot in de details uitgewerkt en er worden zelfs 3D-tekeningen toegevoegd. “Die tonen perspectief en bieden een betere kijk op verhoudingen.” Pas dan volgt het eigenlijke ‘inrichten’, het kiezen van kleuren en stijlen. Zo vermijd je typische foutjes in je interieur of een weinig elegante mix van stijlen.

Vorig artikel
Volgend artikel