Home Lifestyle Singles' day. Wees eens verliefd op jezelf

Singles’ day.
Wees eens verliefd op jezelf

Niets vormt een mooier paar dan liefde en commerce. Valentijnsdag is een bundel vol clichés, bestaande uit chocolade, rozen en huwelijksaanzoeken die al dan niet met een sisser aflopen. Maar ook de zelfliefde wordt gevierd en krijgt een eigen dag toegewezen: 11 november, oftewel Singles’ Day.

Vrijgezellendag is ontstaan dankzij een hoopje studenten van de universiteit van Nanking, China. Het symboliseert een dag waarop singles de kans krijgen zichzelf eens goed te verwennen en de ongebreidelde vrijheid die je bij het single-zijn verkrijgt, te vieren.

Single in symbolen
De dag waarop Singles’ Day valt, 11 november, is niet willekeurig gekozen. Als je het in getallen uitdrukt, 11-11, krijg je vier enen. In China staat het getal één voor individualiteit. Waarom dan vier? Omdat het vier single studenten waren die de dag op de jaarlijkse agenda hebben gezet. Een andere theorie heeft dan weer een meer symbolieke uitleg: 1 staat voor het individu, het alleen-zijn. Tweemaal één zou staan voor twee mensen die elkaar vinden en samen aan dezelfde kant van de datum staan. Dat nog eens maal twee staat voor de viering van twee en meer verschillende duo’s die elkaar op deze speciale dag vinden.

Voordelig als vrijgezel
In China is Singles’ Day een ongelooflijk populaire feestdag geworden, met vrijgezellen die er trots op zijn zonder partner door het leven te gaan. Ondertussen is 11 november ook internationaal uitgegroeid tot een dag dat de vrijgezel aan extensieve selfcaredoet. Het achterliggende idee van Singles’ Day is natuurlijk heel mooi, maar ondertussen wordt het redelijk hard uitgenepen door de grote bedrijven. Ieder jaar worden hoge kortingen gegeven op 11 november, en steeds meer bedrijven springen mee op die single sales-kar. Singles Day is dus zelf een geduchte partner geworden van het roemruchte Black Friday, om maar even te vergelijken. Zo hard wordt er dus gewinkeld op die dag.

Echte zelfliefde
En hoewel platte commercie soms leuk kan zijn, en voor heel eventjes bepaalde noden kan bevredigen, gaat de self love waar Singles’ Day zo symbool voor staat veel dieper dan een nieuwe smart-tv of de aankoop van wasmiddel in bulk. Echt genieten van je vrijheid als vrijgezel doe je pas als je goed in je eigen vel zit. Los van partner en product dus. Want hoewel er al eens gelachen wordt met mensen (lees:influencers) die zelfzorg proberen verkopen, is jezelf graag zien wel degelijk belangrijk. En eigenlijk niet zo vanzelfsprekend.

Echt genieten van je vrijheid als vrijgezel doe je pas als je goed in je eigen vel zit. Los van partner en product

Leven in het moment
Hoe graag je jezelf ziet, bepaalt zo goed als alles: wie je kiest als partner, hoe je jezelf voorstelt op het werk en voornamelijk hoe je omgaat met mensen en bepaalde (negatieve) situaties in je leven. Maar heel wat mensen hebben moeite met zichzelf zaken te gunnen, zelfzeker te zijn of zichzelf naar waarde te schatten. Een eerste manier om jezelf wat meer liefde te geven, is je bewust te zijn van je sterktes en zwaktes: ken jezelf. Waarom doe of zeg je dit? Wat voel je erbij, of hoe zie je het graag anders? Bewust in het leven staan, is iets meer stilstaan bij bepaalde momenten. Toegegeven, die zijn niet altijd even spannend maar het oefenen en het vaker doen, leidt uiteindelijk naar automatischer leven in het moment.

Single zkt. grenzen
Ook belangrijk is het stellen van grenzen: zijn dit jouw emoties of die van een ander? Is dit jouw probleem of toch maar dat van je vriend of partner of familielid of onbekende die je pad even kruist? Zeg eens nee, als je je bijvoorbeeld ergens niet goed bij voelt. Of tegen iemand, want ook jezelf omringen met mensen die enkel positieve dingen toegeven aan je leven, is een aanrader voor het verhogen van self love. En lukt het je niet meteen om voor jezelf op te komen, dan is dat heus niet zo’n ramp. Vergeef jezelf, ook als je bijvoorbeeld (onopzettelijk) iemand kwetst of fouten maakt. Niemand kruipt foutloos doorheen het leven.

Vruchten plukken
Heb je aankomende 11 november dus de nood om jezelf te pamperen met een heleboel materiële dingen? Doe gerust, het is zeer oké om de financieel voordelige vruchten te plukken van deze Singles’ Day. Heb je echter deze zondag eindelijk eens een dag voor jezelf die zeer welkom is, ga in op wat je dan ook nodig hebt. Een bad, een boek, een beetje porno of een absurd samengestelde snack met rare ingrediënten. Wat dan ook: you do you!

MEER

Osteoporose: wat is het en hoe kun je het...

osteoporose Osteoporose is een van de meest voorkomende en onderschatte aandoeningen op latere leeftijd. Vooral vrouwen in de menopauze zijn er erg vatbaar voor. 

Bucketlist voor een warme winter

Warme winterDe temperaturen naderen het vriespunt, de nacht duurt langer dan de dag en iedereen begint koortsachtig voorraden kroketten en ovenhapjes in te slaan: het jaar loopt ten einde. En ik trek naar buiten, want zelfs in de winter valt daar zoveel te beleven.

‘Sinds ik begon, is de advocatuur onherkenbaar veranderd’

Dominique MatthysAls voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies heeft Dominique Matthys een unieke kijk op het justitiële landschap. Hoe heeft hij het beroep van advocaat zien evolueren? Alles digitaal? “In de rechtspraak zal er altijd een menselijke factor nodig zijn”.

‘Reis mee naar duurzaam ondernemen’

Nathalie BekxDe onderneming van de toekomst is per definitie duurzaam, anders blijft ze niet bestaan. Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak om te overleven in deze snel veranderende wereld. Meer nog: het gaat om ondernemen met respect voor de leefbaarheid van mens en planeet.

Intelligent recycleren wordt de toekomst

Alles wordt verpakt, maar de wereld moet properder. Veel properder. Maar de hamvraag blijft: hoe verbinden we die twee items met elkaar zodat zowel de industrie, de consument en moeder aarde tevreden zijn? Niet makkelijk, maar met moderne techniek en een gerichte aanpak moeten we op termijn perfecte alternatieven kunnen vinden.

Van de grond tot op het bord

Guy Claessens Vers eten is iets wat iedereen wilt, maar wat wordt nu bedoeld met vers voedsel? Voor vers voedsel is het belangrijk dat de logistiek haar werk doet.