Interview door Evelien Jansen

Sandra Bekkari

: ‘Ik kan niet genoeg benadrukken 
wat voeding met je doet’

Met haar eigen kookprogramma en populaire kookboekenreeksen is Sandra Bekkari ondertussen zowat de bekendste voedingsdeskundige van het land. Ze bewijst dat een gezond eetpatroon perfect kan samengaan met genieten van het leven. Ook in deze moeilijke tijden.

Sandra Bekkari ontwikkelde jaren geleden de Sana-methode: een eenvoudige manier om mensen stap voor stap te begeleiden naar een gezonder eetpatroon terwijl je toch volop kunt blijven genieten van lekker eten. Dat klinkt veelbelovend. Maar wij wilden vooral weten welke gewoontes ze nog zoal ontwikkelde voor een bewuste en gezonde levensstijl. 

Het leven staat al langer dan een jaar on hold. Wat doe jij om de moed erin te houden?

“Bewegen helpt me om de dingen steeds opnieuw in perspectief te plaatsen. We krijgen de laatste tijd heel wat voor de kiezen. Dan helpt het mij enorm om even naar buiten te gaan. Van binnen blijven zitten en kniezen over de onzekerheden en de beperkte mogelijkheden word ik niet gelukkig. Sporten helpt mij trouwens al veel langer dan vandaag. Ik ga geregeld een rondje joggen voor ik aan de werkdag begin. Dan pluk ik een hele dag lang de vruchten van het gevoel dat die sportinspanning me oplevert. Ik raad het iedereen aan. Ben je niet zo’n ochtendmens, klap dan af en toe tijdens de dag je laptop eens dicht voor een half uurtje bewegen in de buitenlucht. Dat half uurtje dat je niet werkt verdient zich later dubbel en dik terug.” legt Bekkari uit.

Wat moeten we vooral niet doen?

“Dat is natuurlijk erg persoonlijk, maar mij helpt het om het nieuws niet meer op de voet te volgen. De vele nieuwsberichten drukken me elke keer met de neus op de feiten over wat er allemaal niet kan en mag. Dat is geen fijn gevoel en het vreet energie. Ik zet mijn energie liever positief in.”

Op welke manieren dan zoal? 

“Je hebt niet altijd een keuze over wat er gebeurt in de wereld, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat. Ik probeer daarom te kijken naar wat er wel nog is en wat er wel nog kan. Bijna iedereen zit noodgedwongen thuis, maar in plaats van dat vervelend of saai te vinden kun je maar beter genieten van de  de kleine dingen. Niets zo mooi als de lente zien ontwaken. Uiteraard begrijp ik dat het niet evident is voor mensen die ziek zijn geworden, een dierbare moesten afgeven of al een tijd zonder job zitten. Ook ik heb zaken negatief zien veranderen, maar het helpt mij dan om stil te staan bij onze talrijke familiemomenten. Hoe vaak zal het immers nog voorkomen dat ik bijna elke dag met mijn gezin samen rond de tafel zit voor ontbijt, lunch én diner? Dat is zo uniek.” vertelt Bekkari.

“Neem nu de afgelopen nieuwjaarsperiode. Onze kinderen zijn 16, 21 en 24 jaar oud. Dat zijn leeftijden waarop je normaal gezien plezier met vrienden maakt. Maar op oudejaarsavond zaten zij net als iedereen gewoon thuis. Dat zal niet snel meer gebeuren, want van zodra het weer mag, gun ik het hen van harte om er weer met vrienden op uit te trekken. Maar nu zaten ze dus naast ons aan tafel en daar heb ik ontzettend hard van genoten. Ik hoop dat er nog mensen zijn die zulke kleine momenten – zaken waar we anders aan voorbijgaan of die we vaak vanzelfsprekend vinden – weer wat meer zullen appreciëren. Ook na deze coronacrisis. Geluk zit vaak in de kleine dingen. We zien het helaas niet altijd.” 

Hoe vaak zal het nog voorkomen dat ik bijna elke dag met mijn gezin samen rond de tafel zit voor ontbijt, lunch én diner?

Welke kleine gewoontes maken nog een groot verschil? 

“Minder moeten en meer mogen van jezelf. Ik gun het mezelf steeds vaker om ongestoord in een goed boek of een spannende serie te duiken. Ik krijg echt energie van die gestolen momentjes me-time. Net zoals ik energie krijg van gezond en bewust eten. Ik kan niet genoeg benadrukken wat voeding met je doet. Nog al te vaak wordt gezonde voeding zomaar in ‘het dieethoekje’ geduwd of wordt er gedacht dat gezond eten enkel nodig is wanneer je met je gewicht worstelt. Dat is jammer, want gezonde voeding zorgt voor zoveel meer. Wanneer je bewuster eet en niet van suikerpiek naar suikerpiek leeft, ervaar je geen energiedipjes meer en voel je je op lange termijn energieker. En dat heeft een positief effect op alles. Maar, nogmaals, durf ook genieten. De boog kan niet altijd gespannen staan. Een stukje chocolade of een pak frieten moeten af en toe echt wel kunnen. Gun jezelf die lekkere extraatjes en eet ze met volle smaak. Het heeft geen zin jezelf in schuldgevoelens te wentelen. Af en toe iets ‘ongezonds’ eten wil niet zeggen dat je faalt of dat je niet goed bezig bent. Een nieuwe gewoonte creëren vraagt nu eenmaal tijd. Pak het stap voor stap en op eigen tempo aan. Trouwens, ik geniet af en toe ook van een lekker pak friet, hoor.” lacht Bekkari.

Waar kijk je straks het hardst naar uit? 

“Ook daar houd ik het klein en verlang ik niet meteen naar grote dingen. Ik snak niet per se naar een verre reis of een groot feest, al hoop ik toch dat ons geplande huwelijk dit jaar wel zal kunnen doorgaan. Ik kijk er ook wel enorm naar uit om mijn geliefden – mensen die nu buiten mijn bubbel vallen – weer te mogen knuffelen. Een van de moeilijkste zaken aan het voorbije jaar vind ik de afstandelijkheid waarin we moeten leven. Ik begrijp waarom dat is en ik houd mij aan de regels, maar ik zou zo graag mijn mama en schoonouders een dikke knuffel willen geven. Ik sus mij met de gedachte dat ik weet dat die kans er weer zal komen, dus ik bekijk het als iets leuks in de toekomst om naar uit te kijken, in plaats van iets dat nu niet kan.” legt Bekkari uit.

Ten slotte: Is er iemand naar wie jij opkijkt?

“Ik vind Michelle Obama een erg inspirerende vrouw. En niet omdat ze de vrouw van een voormalige president is. Haar boeken raken mij enorm. Ik heb mijn dochters bijna verplicht ze te lezen (lacht). Ik heb enorm veel respect voor het pad dat ze bewandelt als zwarte vrouw. Daarenboven zet ze zich enorm in voor het welzijn van de Amerikanen. Zo heeft ze van gezonde voeding in scholen een thema gemaakt in een land dat door fastfood gedomineerd wordt. Daar heb ik enorm veel respect voor. Mensen die oprecht in iets geloven en gericht actie ondernemen vind ik sowieso altijd inspirerend.” vertelt Bekkari.

Smart
fact

Als je geen voedingsdeskundige was geworden, dan was je nu …?

“Piloot. Het lijkt me zo ontzettend leuk om vrij en hoog boven alles en iedereen te kunnen vliegen. Het is nooit echt een concrete ambitie geweest, hoor. Maar het lijkt me zo tof. Hoewel ik soms wel bij mezelf denk: Sandra, waarom haal je niet gewoon je vliegbrevet voor een klein sportvliegtuigje? Ach, wie weet, ooit.”

06.05.2021
door Evelien Jansen
Vorig artikel
Volgend artikel