kids
Gezin

Zo verloopt je vakantie met de kids op rolletjes

25.06.2022
door Heleen Driesen

Een te ambitieus reisprogramma of juist te weinig omhanden voor de kids? De gemiddelde jonge ouder heeft er zich op vakantie gegarandeerd al aan mispakt. Gevolg: jengelende kinderen en prikkelbare ouders op wat een ontspannen trip met het gezin had moeten zijn. Volgende reisformules scoren ongetwijfeld wél bij je kroost. Als je tenminste een paar voorbereidende regels in acht neemt.

Camping en glamping – Allcamps

De kracht van kamperen zit hem precies in de vele do’s en weinige don’ts. Je hoeft er echt niet op uit met een gammele tent en eigen toiletrol. De Europese campings zijn vaak zo goed als vakantiedorpen. Luxueuze stacaravans of (safari)tenten zijn uitgerust met airco en vaatwasser. Bed- en badlinnen zijn te huur, buggy’s of bolderkarren vaak ook. Een eigen supermarkt is vlak in de buurt. Kies allereerst een park met toffe faciliteiten en veel vrijheid voor kinderen. Waterpret scoort altijd goed, net als een natuurlijke omgeving (denk: meertje, strand, bos) of een kidsclub met uitgebreide animatie. In een beschermd domein kun je als ouder op je twee oren slapen terwijl de kids ravotten met nieuwe vriendjes. 

Gezinsvakantie kortbij – Liesbets Reiscenter

Het aanbod aan gezinsaccommodaties in onze buurlanden is enorm. Helemaal gesetteld ben je in een kindvriendelijk vakantiehuis(je) met gescheiden slaapkamers en een (aparte) speelruimte. Een extra plus zijn faciliteiten als een kinderboerderij, speeltuin of zwemparadijs. Kijk wat er in de omgeving te doen is en check de ligging van het huisje (bv. wel of net niet aan het water). Wees niet te overmoedig in de rijafstand en voorzie de nodige tijd voor plas- en eetpauzes. Vertrek je liever niet met een auto vol spullen? Maak dan volop gebruik van handdoekenservice, babypakket (bedje, badje, kinderstoel) en traiteursopties. Reserveer op voorhand in het restaurant en maak het jezelf gemakkelijk door ook de eindschoonmaak uit te besteden. Tip: vergeet het favoriete speelgoed van de kinderen niet.

Verre rondreis – KiddoTravel  

Avontuurlijke reizen naar verre landen zijn perfect doenbaar met kinderen vanaf (idealiter) het eerste leerjaar. De sleutel zit hem in een slimme voorbereiding. Plan je reis niet te hectisch, kinderen worden niet graag meegesleurd van het ene monument naar het andere. Halve dag uitstap, halve dag ontspanning aan het zwembad is een prima evenwicht. Laat je kinderen echt iets beleven: een stad verkennen met de tuktuk scoort beter dan een gegidste wandeling. Doe iets met dieren: ga picknicken met de ezeltjes of zwemmen met dolfijnen. Praktisch? Neem flexibele valiezen mee, sorteer je kleding in aparte zakjes om chaos in je koffer te vermijden, voorzie een muggenspray en kleding met lange mouwen en pijpen. Belangrijk: reis met een organisatie die in elk land 24u op 24u bereikbaar is. Je weet tenslotte maar nooit. 

kids

Onbezorgd op kamp – The Outsider Club

De kids op kamp, dat betekent voor jou als ouder ook een beetje vakantie. Maar dan wil je natuurlijk wél dat ze het er naar hun zin hebben. Een no-brainer: kies een kamp naar de interesses van je kind. Communiceer vervolgens goed over wat jouw kind allemaal gaat doen op kamp. Vertel waar het gaat slapen, hoe het gaat eten, wie er meegaat. Een foto of knuffel is altijd fijn om mee te hebben als je kind thuis even mist. Begeleiders kunnen deze items ook gebruiken als aanknopingspunt voor een gesprekje. Gsm, iPod of iPad zijn in principe niet nodig op kamp. Als iedereen ze thuislaat, voelt niemand zich buitengesloten. Zorg dat alle kledij genaamtekend is. Dan keert die valies even vol terug als je ’m hebt ingepakt.

Heerlijke zonvakantie – reisroutes.be 

Naar de zon met het hele gezin? Ideaal. Maar wees een beetje realistisch in je bestemming: een trektocht door Andalusië met de baby in hartje zomer is een minder goed idee. Koop genoeg zonbescherming in, denk aan visa en vaccinaties, en boek je vlucht. Je zitplaats in het vliegtuig bepaalt mee het comfort van je reis. Achteraan val je minder mensen lastig, voorin heb je meer been- en speelruimte. Laat de grote kinderwagen thuis en neem een kleine opvouwbare buggy mee. Voorzie voor iedereen een extra set kleren in de handbagage voor het geval er iets kwijt (of ondergespuugd) raakt. De hele speelgoedkoffer hoeft niet mee op reis. Met een boek, wat kleurpotloden en een tablet houden de kinderen zich vast zoet. Straks doen zon, zee en strand de rest.

Avontuurlijke backpacking – caersbart.be 

Proeven van de natuur en het avontuur: backpacken is een aanrader voor elke leeftijd. Een vuistregel: pas elk onderdeel van je reis aan op kindermaat. Naar de bergen trekken kan perfect, maar leg de focus vooral op de beleving, minder op de kilometers of de moeilijkheidsgraad. Steek elementen in je tocht als een meertje, riviertje of speeltuin. Geef je kind een schatkaart mee, zodat het niet meer bezig is met enkel de wandeling zelf. Een eigen rugzak hoort erbij, maar maak die niet te zwaar. Een derde van het lichaamsgewicht is de maatstaf. Zorg dat je kinderen altijd comfortabel zijn. Niets is dodelijker voor de sfeer dan honger of dorst onderweg. Voorzie dus een extra regenjasje en warme kleren, verse pasta en een worst voor boven het kampvuur.

Vorig artikel
Volgend artikel