overnachten
België

6 droomplekken in eigen land

20.07.2021
door Sophie Lodewijks

Niel (35) gaat al tien jaar lang als Tjoolaard door het leven. Als een moderne troubadour trekt hij de wereld rond, op zoek naar verhalen, inspiratie en straffe ontmoetingen. Reizen, maar dan anders. Geen toeristische hotspots, maar op zijn blog en Instagram probeert hij anderen warm te maken voor originele plekken. Hij hoopt dat we overdonderd raken door al het moois wat onze planeet te bieden heeft en dat we er zo dan ook beter voor gaan zorgen. Dus ook voor ons mooi stukje België.

Pipowagen in Poppel

“Boomhutten en tipi’s zijn in, maar heb je ooit al in een zigeunerwagen geslapen? In Poppel staat er eentje, knal in het hart van de Antwerpse Kempen. De ideale startplek voor heel wat wondermooie hikes waarna je kunt uitblazen in de privésauna en -hottub. Reken trouwens maar op een fantastisch ontvangst door gastheer- en vrouw en hou een plekje vrij voor het heerlijke ontbijt in een indrukwekkend retro-interieur. De pipowagen staat in een wei, naast de paarden,
er zijn een vuurkorf en een pingpongtafel. Ideaal dus met de kinderen. Zelf ging ik er even solo tussenuit, ver van alle drukte en herrie. Rustig aan mijn tafeltje wat schrijven, terwijl de paarden op hun gemak graasden, daar teken ik met veel plezier opnieuw voor.”

Vlotkamperen in De Wissen

“Fan van dobberen? Ga dan eens vlotkamperen. Je krijgt een kano inclusief kampeergerief en gasbrandertje mee, waarna je zelf naar een drijvend vlot kunt peddelen. Daar wacht een basic, maar gezellig, houten hutje op je waar je kan overnachten. Geniet van de ondergaande zon boven het water, kook een potje en luister naar de natuur. De volgende dag kun je wat rondvaren of een fiets huren en zo de prachtige streek ontdekken. Pintje? Hapje? Dat kan in de lokale brasserie! Zelf trok ik er met een maat naartoe; na wat ronddobberen en eendjes pesten, speelden we naast een gaslampje een hele avond lang Carcassonne. Gezelligheid troef. En de dag erop een koffietje uit de French Press, met de voetjes in het water.”

Boomhut in de Ardennen

“De boomhutten spruiten als paddenstoelen uit de grond, de ene al luxueuzer dan de andere. Maar voor de échte avonturiers kan ik Moulin de Lisogne bij Dinant aanraden. Een loopbrug hoog in de boomtoppen, een terras op een paar meter hoog en een hutje dat de naam boomhut nog waardig is, inclusief trapladders! Het dak is mooi afgewerkt met mos en de woonst integreert perfect in het landschap. Ergens voelt de plek wat aan als het legendarische Neverland uit Peter Pan, al hebben we Tinkerbell helaas niet kunnen spotten. Los van de fantastische slaapplek, heeft de regio schone wandelingen, vriendelijke mensen en fantastische kleine restaurantjes in petto. Laat die bosmens in je maar eens gaan.”

overnachten

De kust

“Wie aan de kust als een ‘royal’ wil overnachten, moet wel in Thermae Palace overnachten. Je waant je er zo in de belle époque, een deel van de kamers kijkt uit op de zee en sommige heb- ben zelfs een heerlijk zonneterras met luxueuze ligzetels. Tip van de dag? Heel vroeg opstaan en doorsoezen met je dons op dat terras. De kamers zijn retro-chic; je voelt er de grandeur van weleer. In de inkomhal staat een pronte vleugelpiano en hangt indrukwekkende kunst aan de muren. En voor wie wil plonzen is er een zwembad next door. De steak en visgerechten van het restaurant op het gelijkvloers zijn trouwens fenomenaal. Mag het wat zotter? Slapen op het strand, ah ja!”

Hostel

“Goesting om eens in een caravan te overnachten, maar dan in het hartje van Gent? Treck Hostel is de place to be, want het hostel is eigenlijk een overdekte camping. Je kunt er je tentje zetten, in een van de dorms slapen of een caravan huren dus. Laat je innerlijke Hollander maar eens goed genieten. Die typische gezelligheid van een hostel (bar, restaurant, chill- ruimtes…) vind je er alleszins ook, naast fantastische hosts
en goed eten. Ik woon zelf in Gent maar hing met veel plezier even de toerist uit in dit hostel. Een ideale plek trouwens om nieuwe mensen te leren kennen en inspiratie op te doen voor andere reizen. Wil je de populairste van de hoop zijn? Neem mignonettes mee, daar zijn toeristen zot van.”

Slapen tussen de dieren

“Slapen met een teddybeer is al lang zo bijzonder niet meer, maar ging je ooit al naar bed met een bruine of ijsbeer? In Pairi Daiza kun je overnachten met zicht op heel wat dieren in het park. Onderwaterzicht op walrussen en pinguïns, een tête-à-tête met wolven en tijgers of gezellig boven de ijsberen en zeeleeuwen je ontbijtje naar binnen werken. Je kiest tussen The Last Frontier, gebaseerd op Brits-Columbia, of The Land of the Cold, het land dat de polen aan bod laat komen. Slapen kan in een boomhut, prachtige lodges, een soort Hobbit-huis- je of een kamer in de antarctische kleuren. Precies of je op een ijsbed slaapt. Onvergetelijke momenten voor jong en oud. Trouwens, je kunt midden in de nacht nog een wandelingetje gaan doen. Zie je de dieren ook ’s nachts eens aan het werk.”

Vorig artikel
Volgend artikel