opruimen
Bouwen & Wonen

Opgeruimd staat netjes, maar hoe begin je eraan?

15.12.2021
door Fokus Online

Een taakje dat we massaal graag blijven uitstellen tot het echt niet meer uitgesteld kan worden? Opruimen. Het is niet voor niets elk jaar op rij een van de meest gekozen goede voornemens om ordelijker te leven. Zo pak je het anders aan dit jaar.

Vaste plaats

Dat niemand opruimen leuk vindt, is een vaststaand feit. “Zelfs ik vind het niet leuk”, lacht professional organizer en opruimcoach Joke Himpens die actief is als Practical Joke. “Ik grijp het liefst al een stapje voor het opruimen in. Als je huis niet vol ligt en alles een duidelijke en vaste plaats krijgt, moet je niet voortdurend opruimen. Dan gaat het vanzelf. Mijn beste tip is: zorg dat alles wat in je huis binnenkomt een vaste plaats krijgt, en dat die vaste plaats duidelijk is voor heel het huishouden.”

Een basisprincipe dat ook professional organizer en opruimcoach Nele Colle haar klanten op het hart drukt. “Probeer voor jezelf alles te begrenzen. Hoeveel plaats mogen spullen innemen? Hoe veel plaats wil je aan spullen geven en waar wil je ze verzamelen? Alles afbakenen en opbergen in een doos, een kast, of op een plank zorgt dat je een overzicht hebt over wat waar terechtkomt. Dat creëert al een stuk rust in je hoofd, wat het makkelijker maakt in één oogopslag alles terug te vinden. Label elke doos met spullen, zodat je een geheugensteuntje hebt bij het zoeken. Dat werkt efficiënter voor iedereen. Niemand kan alles onthouden.”

Alles afbakenen en opbergen in een doos, een kast, of op een plank zorgt dat je een overzicht hebt over wat waar terechtkomt.

Keuzestress

De eindejaarsperiode is daarentegen moeilijker om het huis opgeruimd te houden, zeker met alle nieuwe spullen die binnenkomen in de vorm van cadeaus. “Tijdens de eindejaarsperiode staat alles meer onder druk”, vertelt Joke. “De hele maand december en januari krijgen we cadeaus. Probeer jezelf bij alles wat je hebt en krijgt af te vragen: wat past hier en wat moet misschien toch wijken voor iets nieuws? Keuzes maken is een vorm van opruimen”.

Nele Colle moedigt aan die overbodige cadeaus zoveel mogelijk te voorkomen. Voor haar zijn

keuzes maken en ‘nee’ zeggen tegen dingen niet los te koppelen van elkaar. “Ik kan makkelijk nee zeggen tegen overbodige spullen en makkelijker dingen afslaan. Zelf begon ik daarmee tijdens het opruimen en kon ik dat daarna doortrekken op veel andere vlakken in mijn leven. Er komt zoveel op ons af. Je moet durven selecteren.”

Wanneer ik praat met klanten merk ik vaak dat achter dat onopgeruimd huis veel meer schuilt dan alleen maar uitstelgedrag. Soms hebben ze moeite met keuzes maken, wat zich uit in chaos. Durf nee zeggen tegen spullen die je niet meer nodig hebt. Dat kan voor opluchting en meer rust in je huis en je hoofd zorgen”, aldus Nele. “Opruimen gaat over selecteren, organiseren en keuzes maken”, vervolgt Joke. “Dingen zoals verjaardagskaartjes, daar ben je eigenlijk niets mee na een tijdje. Durf ze weg te smijten om efficiënt je huis te organiseren.”

Verdeel en heers

Dat het in de praktijk niet altijd even vlot gaat als in theorie bewijzen de stressvolle opruimsessies die tijdens de feestdagen aan etentjes voorafgaan. “Wanneer je de gastvrouw bent, dan weet je eigenlijk op voorhand al dat je keuken een wanorde kan zijn. Dan zijn er twee opties”, licht Joke toe. “Ofwel doe je alles zelf en laat je de boel de boel. Ofwel verdeel je de taken van het etentje zodat je niet zelf moet koken en tegelijkertijd gastvrouw moet zijn. Zo halveer je de chaos in je huis, in je hoofd en bewaar je het overzicht.”

Meer dan met het opruimen zelf, heeft dat opruimen dus vooral te maken met het durven nemen van keuze. “Je krijgt zoveel meer ja als je nee durft zeggen”, vervolgt Nele. “Er komt al genoeg op ons af. Wie een opgeruimd huis en bijgevolg een opgeruimd hoofd wil, moet keuzes durven maken. Bij uitstelgedrag kan je jezelf proberen te herleiden naar de essentie door jezelf af te vragen: waarom ben ik dit aan het doen? Waarom heb ik dit nodig? De waarom-methode helpt iedereen naar een huis waar hij zich goed in voelt. Durf jezelf die vraag te stellen, en durf het antwoord erop te geven. Dan komt dat helemaal goed.” 

Vorig artikel
Volgend artikel