Interview door Bo Bogaert

‘Mijn superpower? Anderen en mezelf blij maken!’

Hou je van lachen, gieren, brullen? Dan ben je bij Jandino Asporaat aan het juiste adres. Deze Rotterdamse acteur en cabaretier – de Nederlandse Philippe Geubels – is een en al positivisme en gekheid. De perfecte remedie in deze donkere dagen.

Jandino Asporaat timmert al 20 jaar hard aan zijn carrière als cabaretier, tv-presentator, schrijver, filmregisseur en -acteur. Laatste wapenfeit: Bon Bini Holland 3, de vierde film in de succesvolle én hilarische reeks over zwendelaar Robertico en kiprestaurant FC Kip. De film zal in de Belgische bioscopen draaien zodra de coronamaatregelen in Nederland en België versoepelen. 

Gefeliciteerd met de film! Best spannend? 

“Ja! De vorige films waren een succes in België, dus we hopen op het beste! Ik denk dat mensen ervan houden omdat de films zeer herkenbaar zijn en niets pretenderen. Gewoon volkse humor, heel eenvoudig. Je ziet hoe het eraan toegaat in een fastfoodrestaurant en herkent de situaties. Het is gewoon de realiteit. Oké, af en toe een beetje uitvergroot; hopelijk slaan de kassiersters in jullie fastfoodketens niet met pannen.” lacht Jandino Asporaat.

Dat eeuwige optimisme van jou, waar komt dat vandaan? 

“Volgens mij hebben we dat allemaal in ons, als kind toch tenminste. Maar wanneer je opgroeit krijg je vaak te horen: doe niet zo kinderachtig! Dat is het moment waarop kinderen hun spontaniteit, optimisme, dromen en geloof beginnen onderdrukken. Bij mij was dat gelukkig niet zo en dat is mijn redding geweest. Ik groeide namelijk heel arm op, maar besefte al jong dat ik met mijn positivisme mensen kon laten lachen, de wereld vrolijker maken en mijn eigen realiteit creëren. Ik noem dat mijn superkracht: mezelf en anderen blij maken. Nog steeds zet ik die kracht bewust aan. Wanneer ik me heel erg down voel – ja, dat gebeurt af en toe – dan kan ik kiezen om in die negativiteit te blijven hangen of me op te trekken aan mooie herinneringen en zaken waarvoor ik dankbaar ben.”

Weten dat ik iets kan betekenen voor iemand anders, is het grootste compliment dat ik kan krijgen.

Op 20 jaar tijd heb je een fantastische carrière uitgebouwd als cabaretier, filmacteur, tv-presentator… Hoe verklaar je je succes?

“Ik ben erg goed in connecteren met mensen. Of ik nu op het podium sta of bezig ben met maatschappelijke projecten in de Antillen… de formule is simpel: contact maken met de andere en tonen hoe belangrijk die is voor mij. Zonder publiek ben ik niets, dat geldt zowel in het theater, de bioscoop als in ons restaurant dat straks de deuren opent. Na een theatershow ben ik nog twee uur in de weer met praatjes maken met het publiek. Ik blijf tot de laatste fan naar huis is. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Mensen hebben een kaartje gekocht, hebben zich opgemaakt voor de avond, dan kan ik toch niet gewoon mijn ding doen en dan – ‘ja, doei!’ – wegwezen? Dat kan, maar het zou een gemiste kans zijn, want na een show heb ik de mooiste gesprekken. Ik merk dat mensen het bijzonder vinden wanneer ik tijd maak voor hen. Vaak vinden ze die twee minuten belangrijker dan de hele show. Weten dat ik iets kan betekenen voor iemand anders, is het grootste compliment dat ik kan krijgen. Dat geeft me energie!” legt Jandino Asporaat uit.

Zou je in België even succesvol kunnen zijn als in Nederland? Of hebben Belgen een andere soort humor?

“De humor is niet anders, de spelregels zijn dat wel. Belgen zijn beleefder, ingetogener dan Nederlanders. Belgen vinden het bijna storend als het publiek in de zaal te hard lacht of door elkaar praat. Ik heb het meegemaakt dat mensen elkaar tot stilte aanmaanden –Ssstttt! Jandino is aan het woord – terwijl ik het juist fijn vind wanneer het publiek uitbundig reageert, roept en meedoet! Het zal wat tijd kosten om de Belgen in die zin op te voeden, maar ik wil ooit voldoende tijd maken om door België te toeren. De keren dat ik hier speelde, had ik het erg naar mijn zin, net als het publiek.”    

Ligt je hart meer bij film of theater?

“Theater! Ik hou van het publiek. Mijn humor is grotendeels gebaseerd op improvisatie. Het liefst stap ik onvoorbereid op het podium. Dan praat ik gewoon met de mensen en van daaruit creëer ik. Als je voor zeshonderd man speelt, dan heb je evenveel meningen en veel ingrediënten om mee te werken. Hoe verrassender de antwoorden, hoe leuker het is. Al weet ik intussen wel wat ik in de machine moet gooien en wat eruit komt. Ik ben als een dirigent die het orkest in toom moet houden. Dat vind ik dus veel spannender en leuker dan films maken, wat veel technischer is.” vertelt Jandino Asporaat.

Jandino Asporaat

En toch heb je je theatertour van dit najaar geannuleerd?

“Inderdaad. Ik heb het lastig met de huidige Nederlandse coronamaatregelen die een bepaalde groep mensen uitsluiten van het theater en meer. Zoveel mensen hebben jarenlang de theaterwereld gesteund met hun geld, ziel en zaligheid. Ook al moet iedereen zich aan de veiligheidsmaatregelen en de wet houden, ik vind niet dat je die mensen zomaar opzij kunt schuiven. Aangezien ik meer wou doen dan enkel luid roepen dat ik het oneens ben met de maatregelen, heb ik als statement mijn shows gecanceld. En ja, daar misloop ik heel veel geld mee, maar geld is niet belangrijk voor mij, het publiek is dat wel. Ik kreeg veel begrip van het publiek en van collega-artiesten die er hetzelfde over denken.” zegt Jandino Asporaat.

Hoe vier jij straks Kerstmis?

“Ik zal tegen dan voor de derde keer vader zijn! Het wordt dus een extra bijzonder feest. Wij vieren Kerstmis altijd heel traditioneel. Beeld je een lange tafel in met daaraan veel vrienden en familie, gevulde kalkoen, veel verschillende gerechten, cadeautjes onder de kerstboom, lichtjes all over the place… Heel erg gezellig allemaal. We geven elkaar geschenken van maximum tien euro, zo moet je echt moeite doen om iets leuks te vinden.” vertelt Jandino Asporaat.

15.12.2021
door Bo Bogaert
Vorig artikel
Volgend artikel