Warmste Week
Opinie

‘Kunnen zijn wie je bent’

15.12.2021
door Fokus Online

Als de kans zich voordoet om iemand in nood te helpen, hoe klein die nood ook is, doe dat en help waar je kan. Wat voor jou een kleine moeite is, is voor anderen een enorm groot gebaar.

Rekenen op hulp

Dat is wat mijn vader tijdens onze kinderjaren jarenlang tegen mij en mijn broer zei. Hij stond erop – en nu nog steeds trouwens – dat elk individu zou moeten kunnen rekenen op hulp, of die nu kwam van familieleden, vrienden, buren of zelfs een onbekende weldoener.

Als ambassadeur bij De Warmste Week 2021 heb ik al vaak aan de woorden van mijn vader teruggedacht. Want volgens een studie van de VRT kan 1 op de 5 Vlamingen niet zijn wie ze willen zijn. Die mensen moeten we helpen zodat iedereen zich overal veilig en op hun gemak kan voelen, wat je afkomst ook is, je gender of op wie je verliefd wordt. We moeten elkaar warmte geven, want elk van ons verdient te kunnen zijn wie we zijn, jong en oud.

Daarom is het thema van De Warmste Week dit jaar, kunnen zijn wie je bent, een thema dat mij ook persoonlijk raakt. In mijn studentenjaren heb ik er mijn missie van gemaakt om bewust mijn vrienden uit te kiezen. Nu ben ik omringd door vrienden die me aanvaarden om wie ik ben. Factoren zoals huidskleur, achtergrond of financiële situatie spelen geen rol in hoe zij me zien. Bij mijn vrienden kan ik mezelf zijn zonder voorwaarden. Ik ben heel blij dat ik zo goed omringd ben maar dat is jammer genoeg niet voor iedereen zo. Ik wil ook dat anderen die warmte ervaren. Want dat verdient toch iedereen?

Laat De Warmste Week een golf van solidariteit ontketenen. Daar kan iedereen zich aan verwarmen.

- Stéphan Tanganagba

Verandering

Daarom zijn de projecten die De Warmste Week steunt ook zo belangrijk, zoals kampen voor mensen met een beperking, weerbaarheidscursussen voor wie zich onveilig voelt op straat, activiteiten voor mensen met jongdementie. De Warmste Week wil er voor zorgen dat die projecten in 2022 echt gerealiseerd worden, zodat er verandering komt.

Door corona was dit opnieuw een extra lastig jaar voor ons allemaal. Net in deze lastige tijden vind ik het motto van mijn vader belangrijker dan ooit. Want zo kunnen we troost vinden bij elkaar en het bos door de bomen blijven zien. We kunnen niet enkel onszelf helpen, maar ook iedereen rondom ons. Laat De Warmste Week een golf van solidariteit ontketenen. Daar kan iedereen zich aan verwarmen. De laatste en donkerste weken van het jaar komen eraan, maar het gevoel van samenhorigheid, de gezelligheid en vooral de bereidheid om te helpen maken er ook meteen de warmste weken van. Met een klein gebaar, maak ook jij voor iemand anders misschien wel een wereld van verschil.

De Warmste Week is een project van VRT en wordt gerealiseerd met de warme steun van KBC, dat mee zijn schouders zet onder de solidariteitsactie die heel Vlaanderen meesleept rond het centrale thema: Kunnen zijn wie je bent.

Vorig artikel
Volgend artikel