kaasfondue
Agri & Food

Imperfect perfect

15.12.2021
door Fokus Online

Simpel maar toch spectaculair. Dat is de truc om te scoren met je etentjes tijdens de feestdagen. Foodjournalisten Barbara Serulus, Johanna Goyvaerts en lunchbaruitbaatster Tine Lejeune geven je in hun nieuwste kookboek ‘Diner’ tonnen menu-inspiratie.

Alleen kalmte kan je redden

“Belangrijk is om niet te panikeren wanneer het wat minder gaat in de keuken”, zegt Barbara. “Een etentje hoeft niet perfect te zijn. Een iets te donkere taart of een scheve soes zal de feestvreugde niet drukken, zolang jij je er niet druk in maakt.” Met meer dan honderd recepten – van eenvoudig tot ingenieus – geven de auteurs je tonnen inspiratie om simpele maar spectaculaire etentjes te geven. De focus ligt op seizoensgebonden en lokale producten, groenten spelen de hoofdrol, maar ook vlees- en visgerechten komen royaal aan bod.

Seizoensgebonden koken

Met dit boek kook je het jaar rond: de hoofdstukken volgen de seizoenen. Barbara: “Kiezen voor seizoensgebonden en lokale producten is gewoon logisch gezien de vele voordelen: de gerechten zijn smaakvoller want de ingrediënten zijn op hun best én ze zijn duurzamer want met lokale producten spaar je heel wat voedselkilometers uit. Een echte win-win dus!”

Kaasfondue is back

Een etentje is pas geslaagd wanneer iedereen geniet, dus niet alleen je genodigden maar ook jij als gastheer of -vrouw. Kies voor een menu waarbij je zoveel mogelijk op voorhand kunt maken. Barbara: “In dat opzicht is een lekkere kaasfondue met wintergroenten een echte aanrader. Fondue heeft een ware comeback gemaakt want wat is er gezelliger dan met z’n allen rond een pot gesmolten kaas zitten? Kaasfondue is een emulsie die, als je ze perfect wil krijgen, toch best een uitdaging vormt. Serveer naast vers brood een mooi palet seizoensgroenten zoals knapperige rammenas, broccolini, spruitjes, bloemkool… ” Voor de niet-kaasfans raadt Barbara een lekker stuk vis uit de oven aan, vergezeld van een grote schaal romige venkel. “Het knapperige goudbruine korstje van panko en parmezaan maakt dit gerecht hemels!”

kaasfondue

Kaasfondue met wintergroenten

Voor 4 personen

Zwitserse kazen

  • 200 gr gruyère
  • 200 gr alpenzeller
  • en 200 gr Zwitserse emmentaler

of Franse kazen

  • 200 gr comté
  • 200 gr beaufort
  • en 200 gr Franse emmentaler

voor wat extra pit

  • 100 gr gerijpte hervekaas

Voor de fondue

  • 3,5 dl witte wijn*
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl cayennepeper
  • zwarte peper
  • 2 el madeira
  • 1 el maizena
  • 1 tl citroensap
  • * Kies voor een wijn met veel frisse zuren.

Om in de kaas te doppen

  • 1 klein brood
  • 1 kg groenten (wij mixten geblancheerde spruitjes en bloemkool met frisse staafjes daikon en knapperige broccolini)

Ook nodig

  • kaasfondue stel met brander

1. Rasp alle kazen. Snijd de hervekaas in kleine blokjes (met schil). Duw de knoflook door de knoflookpers of snipper heel fijn.

2. Warm de wijn op in de kookpot van je fonduestel. Voeg de knoflook eraan toe. Let op: de wijn mag net niet koken.

3. Voeg handje per handje de geraspte kazen toe aan de pot. Als het ene handje kaas volledig is gesmolten, mag het volgende handje erbij. Herhaal tot alle kaas op is en blijf ondertussen continu roeren. Geduld is hier een schone deugd: dit gaat tergend traag. Voeg als laatste ook de blokjes hervekaas toe.

4. Los de maizena op in de madeira. Voeg dit mengsel samen met de kruiden en het citroensap toe. Roer tot je een mooie emulsie krijgt. Proef en kruid bij indien nodig.

5. Zet de pot op je fonduebrander en val aan.

venkel

Romige venkel uit de oven

Voor 4 personen, als bijgerecht

  • 2 venkels
  • 250 ml room
  • 50 gr panko of vers broodkruim
  • 25 gr parmezaan
  • 1 scheut witte wijnazijn
  • 5 takjes tijm
  • olijfolie
  • zwarte peper en grof zeezout

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de venkel overlangs in dunne plakjes van ½ cm, eventueel met een mandoline. Leg de plakjes venkel in een ovenschaal en kruid met peper en zout. Rasp de parmezaan fijn.

2. Overgiet met de room en besprenkel met witte wijnazijn (wees niet te zuinig, de azijn zorgt voor een zuurtje dat opbokst tegen de room). Verdeel er de tijm over. Meng in een kommetje de parmezaan en panko. Strooi over de venkel en besprenkel royaal met olijfolie.

3. Zet 20 à 25 minuten in de oven, tot de venkel beetgaar is en alles een goudbruin korstje heeft.

Vorig artikel
Volgend artikel