pleasure mapping
Lichaam

Pleasure mapping: Doe jezelf eens een plezier

02.05.2023
door Kim Beerts

Het ‘leven tussen de lakens’ is niet altijd eenvoudig. Zo weten velen onder ons vaak nog niet eens wat ze zélf leuk en opwindend vinden. Gelukkig is er een manier om dat, tja, uit te vogelen: pleasure mapping helpt om jouw triggerpoints te vinden.

De jarennegentighit van Salt-N-Pepa bracht niet veel teweeg: ook vandaag praten we nog steeds niet erg openlijk over seks. En we zijn al helemaal niet nieuwsgierig genoeg naar wat onszelf, in plaats van onze partner, precies opwindt. Zelfkennis is nochtans het begin van alle wijsheid – ook op seksueel vlak. Dat is alvast het motto van de Franse Jüne Plã: “Om te kunnen genieten heb je kennis nodig, maar we kénnen ons lichaam en dat van onze partner niet”, stelt ze in haar boek Climax Club: een cartographie van plezier

Jüne Plã, grafisch ontwerpster van beroep, was het beu om haar partners steeds te moeten uitleggen welke erogene zones waar liggen en besloot er daarom letterlijk ‘een tekeningetje bij te maken’. Deze prenten vormden de aanzet voor haar Instagramaccount Jouissance Club en leidde uiteindelijk tot haar boek. “Het is eigenlijk niets meer of minder dan een lesje anatomie”, stelt Jüne, die in haar boek de vele genotszones in kaart brengt en de handelingen die plezier en genot opwekken netjes opsomt. Al in haar voorwoord roept de Française op om dat overzicht niet zomaar voor waar aan te nemen, maar er vooral zélf mee aan de slag te gaan: “Ik wil mensen aanmoedigen om hun creativiteit aan het werk te zetten, uit hun comfortzone te treden en een seksualiteit te ontdekken die veel rijker en bevredigender is.”

Seksueel genot draait niet alleen om orgasmes.

Dat is waar pleasure mapping op het toneel komt. Deze techniek helpt je – alleen, met twee of met meer – je lichaam te verkennen en je triggerpoints in kaart te brengen. Misschien ken je enkele van die hotspots vandaag al, maar via pleasure mapping ontdek je er ongetwijfeld nieuwe. Zo schrijft ook Jüne in haar boek: “Eigenlijk is heel ons lichaam een erogene zone. Iedereen heeft z’n voorkeuren en iedereen z’n zone. Je kunt die strelen, krabben, kriebelen, beetpakken, knijpen, wrijven… Ik ken alvast geen enkel stukje van het lichaam dat niet gevoelig is voor strelen. Dat maakt van strelen een volwaardig onderdeel van het liefdesspel.”

Het geeft alvast aan hoe jij straks jouw plezier ‘in kaart’ kunt brengen. Raak alle verschillende plekken op je lichaam eens aan, met je handen of tong, maar ook met voorwerpen als veertjes of ijsblokjes. Een blinddoek kan helpen om maximaal te focussen op wat je voelt. Breng tijd door met je lichaam en vraag je af: waar voelde ik iets? Genoot ik ervan? En wat zou mijn lichaam meer willen ervaren? En vooral: neem jezelf niet té serieus en sta jezelf toe om te genieten. 

pleasure mapping

Bij pleasure mapping ligt de focus trouwens niet op de climax, maar – de naam zegt het al – op plezier. Dat is ook wat Jüne Plã in haar boek predikt: “Seksueel genot draait niet alleen om orgasmes. Als je er één kunt hebben is dat de kers op de taart. Maar het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt om de kleine gewaarwordingen te appreciëren. Dat is makkelijk gezegd en moeilijker gedaan… maar het is waarschijnlijk een van de sleutels tot een gelukkig seksleven.” Dus waar wacht je nog op, op schattenjacht!

Vorig artikel
Volgend artikel