keuken
50+

Pierre Wynants: Het belang van een goede familie-osmose

04.10.2020
door Fokus Online

In 2006, toen het tijd was om met pensioen te gaan en ik de keuken van ‘Comme Chez Soi’ aan mijn schoonzoon naliet, veranderde mijn levensstijl onvermijdelijk. Maar sinds deze belangrijke overgang blijf ik vrij actief, buiten die kleine restaurantwereld om.

Passie voor het koken

Het familierestaurant in de gaten houdende, blijf ik mijn passie voor het koken in deze keuken uitoefenen. Dat doe ik in een adviserende rol voor de Royal Leopold Club-brasserie, de omnisportkring van Ukkel. Ik hou er ook van om betrokken te raken bij liefdadigheidsinstellingen. En heb nogal wat familiebijeenkomsten. En te allen tijde zorg ik, net als vele andere leeftijdsgenoten, voor mijn gezondheid, tussen de doktersafspraken en bloedonderzoeken door.

Succes van onze keuken

Als ik terugkijk naar mijn tijd bij ‘Comme Chez Soi’, ben ik er trots op dat ik een derde ster heb gekregen in de Michelingids, en dat we die al 27 jaar lang behouden. Het succes van ons etablissement komt omdat de opvolging sinds ons ontstaan in 1926 altijd soepel is verlopen. Het heeft de meest prestigieuze mensen over de vloer kreeg, van Winston Churchill tot de Rolling Stones, Lewis Hamilton… Ik maak deel uit van de derde generatie, en we zitten nu aan de vierde met Lionel en Laurence, die de zaak hebben overgenomen. En niet te vergeten mijn kleinzoon Loïc, die in de keuken staat en deel uitmaakt van de vijfde generatie.

Deze baan vergt wel heel wat, met periodes waar er soms wel 70 uur per week in de keuken wordt gewerkt. Maar we houden een uitstekende osmose in de familie, wat mij essentieel lijkt. De keuken heeft me ook overal gebracht, met heel wat banketten over de hele wereld. Gedurende mijn leven heb ik de kans gehad om naar 130 landen te reizen. Ik heb maaltijden gedeeld met onze eigen vorsten in België. En zelfs in Tokio met de toekomstige keizer. En vorig jaar vierde ik mijn 80ste verjaardag in Monaco.

De keuze van je levensgezel(lin) blijft een van de meest fundamentele die je kunt maken.

- Pierre Wynants

Doorstaan van moeilijkheden

Sinds ik de zaak achter mij heb gelaten, heeft ze al heel wat moeilijkheden moeten doorstaan: van aanslagen tot de recente gezondheidscrisis. Om nog maar te zwijgen van de eeuwige werken in Brussel. Maar de huidige managers nu houden een goed oogje in het zeil, en behouden zowel de kwaliteit van de keuken als het Brusselse, het toegankelijke en democratische karakter. En het is nog steeds erg populair. Ik geef toe dat het gebrek aan erkenning van de grote Belgische chefs me verdrietig maakt. Ik heb meer titels behaald in Frankrijk – waaronder het Légion d’Honneur – dan in eigen land. We lijken nog steeds moeite te hebben om te beseffen dat onze gastronomie een van de meest gerenommeerde op aarde is.

Comfortabel leven

Soit, aangezien we geen fouten hebben gemaakt in de keuken in de 94 jaar dat ‘Comme Chez Soi’ bestaat, genieten mijn vrouw Marie-Thérèse en ik nu van een vrij comfortabel leven. Naar mijn mening blijft de keuze van je levensgezel(lin) een van de meest fundamentele keuzes die je kunt maken. Ik heb het geluk gehad om een geweldige vrouw te leren kennen. Zonder haar had ik nooit gestaan waar ik nu sta.

Vorig artikel
Volgend artikel