Interview door Evelien Jansen

Evy Gruyaert: “Over ploeteren en plannen”

Morgen is het Internationale Vrouwendag. Een dag om sterke powervrouwen te eren of een dag om gevoelige maatschappelijke thema's te belichten? De meningen zijn verdeeld. Daarom gingen wij ten rade bij power woman en creatieve duizendpoot Evy Gruyaert.

Morgen is het Internationale Vrouwendag. Een dag om sterke powervrouwen te eren of een dag om gevoelige maatschappelijke thema’s te belichten? De meningen zijn verdeeld. Daarom gingen wij ten rade bij power woman en creatieve duizendpoot Evy Gruyaert.

Wat vind jij van zo’n dag als Internationale Vrouwendag?

“Ik heb er een dubbel gevoel bij. Het is jammer dat er überhaupt zoiets moet bestaan als een Internationale Vrouwendag. Maar goed, de dag is er, dus use and abuse om een aantal straffe vrouwelijke thema’s in de kijker zetten. Want wie heeft eigenlijk bepaald dat wij inferieure wezens zouden zijn? Zelfs hier in onze Westerse beschaafde wereld zitten we nog altijd met dat glazen plafond en quota die moeten gehaald worden op gebied van vrouwen op de werkvloer. Waarom verdienen wij voor exact dezelfde functie nog steeds minder dan een man? Dat is toch vreemd? Het is goed dat de discussie op tafel blijft liggen. Net zolang tot het niet meer nodig is.” vertelt Evy Gruyaert.

Wat betekent het voor jou om anno 2019 vrouw te zijn?

“Hoewel er in België nog steeds ongelijkheid is op de werkvloer, heb je het hier als vrouw niet slecht. Er zijn regio’s in de wereld waar je als vrouw geen enkel beslissingsrecht hebt, laat staan zeggenschap over je eigen leven. Er zijn plaatsen waar je als vrouw niet mag buitenkomen zonder de begeleiding van een mannelijk familielid, waar je als vrouw geen auto mag besturen en ga zo maar door. Het is bijna te gek voor woorden dat die situaties anno 2019 nog bestaan. Daarom is het goed dat we die thema’s op een dag als Internationale Vrouwendag nog eens extra tegen het licht houden.”

We moeten niet hetzelfde ambiëren als mannen, we moeten wel dezelfde appreciatie krijgen.

Vind je het belangrijk om als vrouw hetzelfde te ambiëren als een man?

“Emancipatie is een mooi iets, maar we hebben er onszelf wel een beetje mee gekloot (lacht). We nemen ondertussen eenzelfde rol als de man op, maar onze oude rol aan de haard is niet weggevallen. We hebben dubbel zoveel werk voor onszelf gecreëerd, maar de appreciatie is niet verdubbeld. Ik zeg niet dat we hetzelfde moeten ambiëren als mannen, we moeten wel dezelfde appreciatie krijgen voor eenzelfde taak. We hebben het altijd over de nieuwe man, maar wat met de nieuwe vrouw? Wij zijn ondertussen ook fulltime gaan werken, houden er een actief sociaal leven op na én doen nog steeds het leeuwendeel van het huishouden. In feite zijn wij het sterke geslacht.” zegt Evy Gruyaert.

 Je bent zelf een creatieve duizendpoot. Hoe hou je dat vol?

“Ploeteren en plannen!We krijgen vandaag de dag enorm veel rollen toebedeeld als vrouw. Mijn grootste geheim, naast een strakke planning, is om af en toe ‘nee’ te durven zeggen en volledig voor mezelf te kiezen. Anders blijft het ploeteren. Constant alles doen en iedereen zijn, gaat niet. Dat kan niemand.Toen ik nog geen kinderen had, ging ik voortdurend over mijn grenzen. Dat is helemaal niet gezond. Het is veel stoerder om af en toe de rem op te trekken. Het is dankzij mijn kinderen dat ik dat vaker doe. Of toch op z’n minst eindelijk zonder schuldgevoel.”

“Vroeger voelde ik me flauw wanneer ik een afspraak cancelde. Nu zijn mijn kinderen het perfecte excuus. Kiezen is niet verliezen, heb ik geleerd. Elke rol vraagt tijd en energie. Het is aan jou om uit te maken hoeveel tijd en energie je hebt en wilt besteden. Kill your darlings en focus op een paar belangrijke dingen in het leven. En de rest? Dat draait wel door, hoor. I can’t be loved by everyone, zolang mijn loved ones mij maar graag zien. Een dag heeft maar 24 uur. Dat besef is misschien wel een van de weinige voordelen van ouder worden. Het wordt met de jaren steeds makkelijker om te berusten. Gelukkig maar.” legt Evy Gruyaert uit.

Een vrouw heeft een heel sterk buikgevoel. Gebruik dat.

Schrappen wat niet past, zeg maar. Nog tips?

“Een vrouw heeft een heel sterk buikgevoel. Gebruik dat. Wanneer je echt luistert naar je buikgevoel, kom je zelden bedrogen uit. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets doet omdat je denkt dat dat van je verwacht wordt, maar eigenlijk schreeuwt je hele lichaam ‘nee’. Luister naar die schreeuw. Vertrouw op je gevoel. Ik ben ook heel hard teruggekomen van multitasken. Ook al is mijn lijstje met ’things I wanted to do today’ vaak niet afgewerkt op het einde van een dag, ik probeer mij op één taak tegelijk te focussen. De dag dat ik dacht dat ik wel eventjes kon koken, op de kinderen letten en ondertussen mails kon beantwoorden, ligt al even achter me. Dat werkt gewoonweg niet. Monotasken is dé manier voor mij. Eigenlijk zouden ze zoiets op school al moeten aanleren. Hoe omgaan met de vele taken die per dag op je pad komen. Ik denk dat het je veel stress in je latere leven zou besparen.” zegt Evy Gruyaert.

Naar welke vrouw(en) kijk/keek je op?

“Ik ben niet het type dat dweept met mensen. Uiteraard zijn er bepaalde straffe madammen waar je niet omheen kunt, zoals een Michelle Obama, maar als ik echt naar iemand opkijk, dan is het mijn moeder. Ik vind het bewonderenswaardig hoe mijn ma haar hele leven in functie van mijn broer en mij heeft gesteld. Ze was kokkin in een sportschool en is bewust vroeg mama geworden. Vanaf het begin heeft ze alles aan de kant geschoven om voor ons te zorgen. Wij zijn nooit naar een crèche gemoeten, ook al werkte ze fulltime. Ze zorgde er samen met mijn vader voor dat ons gezin niks tekort kwam. Van me-time was toen geen sprake. Ik vind dat straf, ik weet niet of ik het zou kunnen. Of willen.”

SMART FACT

Als je geen radiopresentatrice was, dan was je..?

“Ik ben een enorme kaasliefhebber en vroeger gingen we wel eens kaas halen in een klein winkeltje in Roeselare. Die momenten zijn mij altijd bijgebleven. De liefde waarmee die zaakvoerders zowel de kaas als hun klanten behandelden, heeft mijn liefde voor het product alleen maar doen toenemen. Jammer genoeg heeft dat winkeltje ondertussen plaats moeten maken voor een flatgebouw, anders nam ik die zaak met veel plezier over!” lacht Evy Gruyaert.

06.03.2019
door Evelien Jansen
Vorig artikel
Volgend artikel