reizen
Outdoor

Zeg niet toerist, maar avonturier

14.03.2022
door Sophie Lodewijks

Reizen, wie houdt er niet van? Maar waar de een houdt van een tot in de puntjes geregelde groepsreis, zweert de ander bij een roadtrip op de bonnefooi. We spraken drie doorgewinterde vakantiegangers over hun favoriete manier van reizen.

reizenSoe Nsuki
Presentatrice voor Vlaanderen Vakantieland
Kiest resoluut voor een compleet uitgestippelde reis

Wat was uw favoriete vakantie tot nu toe?

Dat was mijn reis naar New York met een groep van tien comedians zo’n vijf jaar geleden. Daar keken we comedy, aten we in restaurants, kregen we een hiphoptour en bezochten we verschillende musea. Zalig was dat! Alles was op voorhand zo goed afgesproken en gepland dat er, hoewel het een groepsreis was, geen ruzie gemaakt werd. De voorbereiding is vaak al een deel van het plezier en bovendien hoef je ter plekke niets van je (kostbare) tijd te verliezen met nadenken en uitzoeken wie nu eigenlijk wat wil doen. Het is trouwens niet zo dat ik mijn reis helemaal vol plan. Er is altijd ruimte om een boek te lezen, of om iets te laten schieten als je geen zin hebt om actief te zijn.”

Wat staat er nog op uw bucketlist?

Ik wil echt heel graag naar Tokio. Dat is al heel lang een droom. Mijn grootouders bezochten deze Japanse stad ooit en die verhalen klonken zo zalig dat het voor mij echt een mythische stad werd. Vroeger leek zo’n reis onmogelijk. Nu weet ik dat ik daar wel naartoe kan, als ik er even voor spaar. Ik wil er op restaurant genieten van de vis, kledingwinkels gaan bezoeken en gaan kijken naar die prachtige kersenbloesems. Als dit plan werkelijkheid wordt, zal ik mezelf op voorhand nog meer in Tokio verdiepen en ervoor zorgen dat ik goed voorbereid ben, zodat ik er zeker niks hoef te missen.”

Wat is uw ultieme tip voor dit soort reizen? 

Als je met gezelschap reist en je een reis echt van a to z wilt plannen, zou ik aanraden om op voorhand met elkaar samen te zitten om de verwachtingen af te stemmen. Zo vermijd je misverstanden en frustraties ter plekke. Je hoeft natuurlijk niet álles samen te doen, maar je kunt al wel de zaken vastleggen die je zeker wilt doen. In grootsteden zijn bepaalde voorstellingen soms snel uitverkocht, dus die kun je best ook van tevoren boeken. Ik kies de restaurants die ik bezoek het liefst via Eater.com. Locals van over de hele wereld schrijven hier over hun favoriete eet- en drinkplekken. Het is veel accurater dan verdwalen tussen de recensies op pakweg Google of TripAdvisor.”

vakantieNiel Van Herck
Ook bekend als reisblogger Tjoolaard
Legt liefst enkel zijn heen- en terugreis vast

Wat was uw favoriete vakantie tot nu toe?

Marokko was mijn eerste echte solotrip. Na het middelbaar koos ik voor het avontuur met een rondreis door Marokko, en dat enkel met het openbaar vervoer. Ik boekte een vliegticket naar Tanger en mijn eerste overnachting. Daarna trok ik met bussen en via autostop langs de kustlijn naar het zuiden en terug door het binnenland. Een wondermooie ervaring. Het was soms hard, maar vooral onvergetelijk. Je plan trekken en op je eigen tempo je ding kunnen doen, dat was genieten. Marokko is een prachtig land, met ongekende gastvrijheid. Ik werd meermaals bij mensen thuis uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd en een gezellige babbel.”

Wat staat er zeker nog op uw bucketlist? 

Ik zou heel graag eens een echte go-with-the-flow-reis doen. Mijn deur hier in Gent uitstappen en een random trein nemen, of met iemand meeliften tot aan zijn of haar eindbestemming. Het enige wat wél vastligt, is hoelang ik op reis ga. Maar hoe en waar, dat zien we dan wel. Daarnaast zou ik ook heel graag gaan roadtrippen in het zuiden van de Verenigde Staten of in de Biblebelt. In mijn hoofd is zo’n reis een aaneenschakeling van geflipte ontmoetingen. Ze mogen mij trouwens ook altijd ongepland de ruimte in sturen. Hoor je me, Elon Musk?”

Wat is uw ultieme tip voor dit soort reizen? 

Semi-gepland reizen wil niet zeggen dat er geen spelregels zijn. Ik leg bijna altijd de heen- en terugreis vast. Alles daartussen, zoals tussenvluchten en ander transport, zie ik wel. Daarnaast boek ik ook altijd een slaapplaats voor de eerste nacht. Verder leer ik wat basiswoorden en zinnetjes in de lokale taal, maar evenzeer de beleefdheidsregels en gebruiken. Je wil in Japan niet plots van een trein gegooid worden omdat je je neus snuit. Zoek je snelle oriëntatie en info over een stad? Regel dan een free walking tour. Locals gidsen je door de stad en zitten boordevol extra tips. En durf vooral te praten. De meeste mensen vertellen je met heel veel plezier over hun stad, dorp of land.”

reizenTamar Valkenier
Survival instructeur en auteur van Fulltime Avonturier
Doet niets liever dan reizen afgaand op haar gevoel

Wat was uw favoriete vakantie tot nu toe?

Mijn reis naar Mongolië. De eerste keer dat ik daar kwam, in 2017, trok ik erheen uit interesse voor de nomadencultuur. Ik wilde meeleven met de adelaarjagers in het Altajgebergte, die er leven in harmonie met de natuur. Op hun paarden trekken zowel mannen als vrouwen de bergen in om op vossen en marmotten te jagen, om er jassen van te maken. Ik wilde ook echt een nomade zíjn, dus ik kocht een paard, een kameel en een hond en trok er vijf maanden lang mee door de bergen. Als stadsmeisje, helemaal op mezelf aangewezen, leefde ik volgens de wetten van de natuur en ontdekte ik de connectie met dieren. De balans vinden met de natuur gaf me een enorm voldaan gevoel.”

Wat staat er zeker nog op uw bucketlist? 

Ik heb niet echt een bucketlist, omdat ik al zo ontzettend veel mooie dingen heb mogen zien. Maar als ik echt wat móét kiezen, ben ik nog wel gefascineerd door Paaseiland. Het is voor mij een heel mysterieuze plek. Ik heb zoveel vragen. Hoe zit het met de geschiedenis? Wie was hier eerst? Wat is er gebeurd met de bomen en hoe zit het nu eigenlijk met die standbeelden? Er is nog veel onduidelijk en dat trekt mij wel aan. Verder lijkt Socotra, een eilandje onder Jemen, mij ook nog heel mooi. Het heeft een waanzinnige biodiversiteit met bijzondere flora en fauna die je alleen daar kunt vinden.”

Wat is uw ultieme tip voor dit soort reizen?

De allerbelangrijkste survival skill is het maken van vrienden. Waar je ook bent in de wereld, je komt overal mensen tegen. De taal leren is handig om contact te maken, maar ook zonder taal kun je communiceren. Probeer de mensen die je om je heen hebt te vriend te houden, dan ben je veilig. Als je op reis gaat, denk dan niet alleen aan wat jij eruit kunt halen maar ook eens aan wat jij kunt geven. Al is het maar een lach op je gezicht, aandacht is het mooiste cadeau dat je kunt geven. Bied mensen een kopje thee aan of vraag of je hen kunt helpen met de afwas.”

Vorig artikel
Volgend artikel