reiziger
Gezondheid

Welk type reiziger ben jij?

18.12.2021
door Fokus Online

Ben je met geen stokken een vliegtuig op te krijgen of kan je niet vaak genoeg boven de wolken hangen? Trek je met plezier je bottines aan voor een fikse natuurwandeling of lig je liever op een luchtmatras te nippen aan een Tequila Sunrise? All fine by us, zolang je maar met een béétje zelfkennis je volgende reis aanvangt. Tenslotte komen wij op vakantie óók liever blijgezinde mensen tegen. 

Het sociale dier 

Je hebt je een lumbago gevloekt op corona en benut nu ieder vrij moment om met vrienden of familie af te spreken? Boek een vakantie waarin je jouw sociale skills als reiziger kan botvieren. Het aanbod aan groepsaccommodaties is tegenwoordig groot: van vakantiehuis met hottub en binnenzwembad tot familieboerderij met speelzolder en minigolf. Een groepsrondreis is dan weer de ideale manier om nieuwe mensen én originele bestemmingen te ontdekken. Ook de single-reiziger mag rekenen op een mooi aanbod aan actieve of comfortabele groepsreizen. Een cruise brengt je van de fjorden tot de Bahama’s. Je kan ofwel 8.000 nieuwe vrienden maken óf behaaglijk opgaan in de massa, omringd door luxe. Genoeg covid-safe-events afgeschuimd in eigen land? Kijk op de internationale festivalkalender en boek een feestreis naar Nevada, Glastonbury, Sziget Hongarije of waarom niet … Werchter.

De avonturier

Je was als kind al tuk op je Zwitsers zakmes en draagt je scoutstotem met fierheid? Met een backpack op de rug ga je als reiziger ongetwijfeld de meest geweldige avonturen tegemoet. Elke tussenstop is een kans om nieuwe vrienden te maken en herinneringen te koesteren. Heb je toch graag iets meer comfort dan een gedeelde douche in een sjofel hostel? Noem jezelf dan liever een flashpacker. De geboren wereldreiziger stippelt de reis van z’n leven liefst zelf uit, al dan niet met advies van een gespecialiseerd reisbureau. Maakt het je niet uit of je op de Maagdeneilanden belandt of in Egmond aan Zee? Dan is een blind break misschien iets voor jou. Je koopt blind een vliegticket en komt er pas op de luchthaven achter wat je bestemming zal zijn.

De natuurliefhebber

Jij bent een reiziger die de wereld graag verkent in bossen, kreken en bergen? Wandelen door de natuur is een geweldige manier om even aan de ratrace te ontsnappen en de ziel van een streek te ontdekken. Wandelreizen heb je in alle soorten: van hut tot hut, of gewoon in een lus rondom je hotelkamer. Het agriturismo ontstond typisch in Italië, maar overal ter wereld kan je het landelijke leven ervaren. Op je eigen tempo, met een glaasje wijn erbij. De hype van de camperreizen zal corona vast overleven. Want kamperen wekt een ongeëvenaard gevoel van vrijheid op. Ecotoeristen reizen met een diep respect voor de natuur, het land en het volk van bestemming. Ze geven bewust geld uit aan lokale producten en diensten, en beperken de eigen voetafdruk zoveel mogelijk.

reiziger

De gezinsmens

Jij vertrekt het liefst op vakantie met de mensen die je élke dag graag ziet? Steek die buggy al maar in de koffer, want familieformules zijn er gelukkig in overvloed. Met kleine kinderen ligt een vakantie in een familiepark voor de hand. Zwembad, binnenspeeltuin, kinderboerderij? Sowieso een schot in de roos. Maar met een peuter of kleuter kan je gerust ook wat verder op reis – als je het een beetje plant. Een tip: boek bij een vliegvakantie altijd een eigen stoel voor je kleintje. Drie uur kunnen anders drie dagen lijken. Een reiziger met oudere kids kunnen het wat avontuurlijker aanpakken, met een familiebungalow in de jungle of een roadtrip door de VS. Er bestaan ook prachtige georganiseerde familierondreizen. Trouwens, een makkelijke zon- of skivakantie met het gezin is ook niet mis.  

De cultuurfanaat

Jij weet dat David Hockney en Amélie Nothomb géén Engelse tennisspeler en Franse popzangeres zijn? Dan haal jij vast je hart op tijdens een culturele citytrip. Al struinend door de straatjes ontdek je de historie van een stad, pikt een museum of rommelmarkt mee, of drinkt een streekwijntje in een lokale bar. De next step? Dat is de educatieve reis, waarbij je met voorbedachten rade naar een bestemming afreist om er iets te leren; een genre waarin prachtige, gevarieerde reizen te vinden zijn. Reis je graag van plek tot plek om de  hoogtepunten van een land (of meerdere) te ontginnen? Dan boek je een fly-drive. Vlucht en huurauto liggen vast en meestal ook de accommodaties, al kan je ook zelf je rondreis uitstippelen.     

De huismus

Jou maken ze nog het meest gelukkig met een zonnestoel op je eigen terras? Het intussen alom bekende concept van de staycation klinkt je vast als muziek in de oren. Budgetvriendelijk, duurzaam, 100 % op maat en zo min mogelijk stresserend. Jij hebt namelijk een broertje dood aan te veel drama en hectiek, zeker op vakantie. Een all-in luxevakantie is daarom wellicht ook een goede keuze voor jou: je weet wat je krijgt en je krijgt het lekker allemáál. Vandaag bestaan er zelfs ultra all-in-formules, waarbij ook supplementen voor een snack, een ijsje of een massage zijn inbegrepen in de prijs. Zelfde categorie: de volledig georganiseerde reizen die jou een zorgeloos verblijf garanderen met een dagplanning die zo goed in elkaar steekt dat je er je bed bij kan opmaken.

Vorig artikel
Volgend artikel