buitenspelen
Outdoor

Waarom buitenspelen goed is voor jong en oud

14.03.2022
door Sophie Lodewijks

In een stad wonen, een overvolle agenda of de aantrekkingskracht van een beeldscherm, er zijn tal van redenen waarom we tegenwoordig liever met onze kroost binnen zitten. Jammer, want buitenspelen is niet alleen leuk, het is ook goed voor de ontwikkeling.

“Een kind wordt buiten uitgedaagd om zowel de grove als de fijne motoriek te ontwikkelen. Een afgebroken tak kan als sabel dienen om blaadjes mee te prikken of in de grond te tekenen.” Imke Van Herrewegen, psychopedagoge en expert opvoedingsondersteuning bij Kind en Gezin, is ervan overtuigd dat kinderen buitenshuis leren hun fysieke grenzen te verleggen. “Een omgewaaide boom waar je net wel (of misschien net niet) overheen kunt klimmen vraagt om opperste concentratie, evenwicht, plannen en toch improviseren.”

Buiten is ook de plaats waar je anderen tegenkomt, wat de wereld van je kind vergroot. En ook jij kunt ervan leren. Een kind heeft er bovendien baat bij als hij leert omgaan met zijn emoties. “Dat is niet altijd makkelijk. Boos of verdrietig zijn mag, maar hoe doe je dat? Boos zijn kun je oefenen en buiten is de ideale plek daarvoor. Spanningen uit je lijf stampen in de modder, dat lucht op. Ook andere emoties krijgen een plek, zoals het verwonderd zijn door een eekhoorn. In een speeltuin zelf kiezen waar je eerst op gaat geeft een boost voor het zelfvertrouwen.”

Uiteraard willen we allemaal het beste voor ons kind, maar we mogen ook onszelf niet vergeten. Een frisse neus halen is immers goed voor iedereen. “De wind door je haren, de druppels op je gezicht, het geknars van voetstappen in de sneeuw… Het spreekt al onze zintuigen aan en dat maakt dat er buiten meer uitdaging is dan binnen.” Het kijken naar een bos brengt bovendien onze hersenen tot rust, de kleuren die zich herhalen verminderen de prikkels en verminderen zo ook onze stress.

Werkende ouders combineren veel: koken, spelen, opruimen, luisteren, wassen… “Als je binnen zit, blijf je tegen de dingen die nog moeten gebeuren aankijken”, legt de psychopedagoge uit. “Samen naar buiten gaan is even ontsnappen aan die sleur van werk en stress.” Dit soort qualitytime tussen ouder en kind is leuk voor allebei.

En tot slot scheelt het je ook weer een hoop rommel in de woonkamer. “Die grote kinderlijke energie buiten kwijtraken kan een woonkamerontploffing voorkomen.” Al kun je ook hier weer op een speelse manier mee omgaan. “Eerst ‘hop, hop, hop, we ruimen samen op’ en dan naar buiten de kinderen even afmatten.”

In een speeltuin zelf kiezen waar je eerst op gaat geeft een boost aan het zelfvertrouwen.

Gaat je kind niet graag buitenspelen? Hoe enthousiaster je zelf bent, hoe enthousiaster je kinderen zullen zijn. “Hou je verwachtingen laag, bekijk wat je kinderen interesseert en zoek hoe ze dat buiten kunnen doen. Huppelen, rennen, voetballen, turnen, mooie steentjes zoeken… een kinderhand is gauw gevuld.” 

Illustrator van het boek Alle kinderen naar buiten en buitenspeelexpert Jasper de Ruiter geeft alvast een voorzetje met deze 5 ideeën:

Speel pictionary

Maak een tekening in het zand en je vriendjes mogen raden wat je aan het tekenen bent. Wie het als eerste kan raden, mag de volgende tekening maken.

Spaar herinneringen

Zoek een mooie dikke tak. Plaats verschillende elastiekjes om de tak. Mooie, opvallende of bijzondere materialen die je bijvoorbeeld tijdens je vakantie tegenkomt maak je vast aan je tak. Aan het einde van de vakantie heb je een tak vol mooie herinneringen.

Maak een natuurmozaïek

Maak buiten een natuurmozaïek van takjes, blaadjes, dennenappels, steentjes… Leef je uit. Vergeet niet om er een foto van te maken!

Loop blootsvoets

Trek je schoenen uit en loop op blote voeten. Voel het verschil tussen een grindpad, gras, een pad met bladeren en takken. Of loop eens over dennenappels of door de modder. Wist je trouwens dat het heel gezond is om op blote voeten te lopen? Het stimuleert je bloedsomloop en is zelfs goed voor je hersenen. Er zijn zelfs in het hele land speciale blotevoetenpaden aangelegd, waar schoenen verboden zijn. Kijk even op Google waar je zo’n pad in jouw buurt kunt vinden.

Laat je zintuigen prikkelen

Hiervoor heb je een blinddoek nodig. Zoek materialen uit de (school)tuin, zonder dat anderen zien wat je pakt. Die ander moet nu geblinddoekt raden welke voorwerpen hij of zij in handen krijgt. Je kunt hier verschillende varianten op bedenken: met voelzakjes, bloemen op geur herkennen, boomstammen herkennen door eraan te voelen enzovoort.

Surf voor meer inspiratie naar: https://despeurzoekers.nl

Vorig artikel
Volgend artikel