tuin
Outdoor

Van eenvoud tot ecologie

14.03.2022
door Ciara Reid

Net als de stijl van een woning, is een tuinontwerp heel persoonlijk. Naast smaak heeft ook het onderhoud een beslissende impact op het design. Stefan Haerinck, winnaar van De Vlaamse Tuinaannemer 2020-2021, deelt zijn advies voor vier tuintypes. Met de lente in aantocht is het ideale moment immers aangebroken om je tuin onder handen te nemen.

Een gebruiksvriendelijke tuin

Eenvoud siert, is het motto van een gebruiksvriendelijke tuin. Hoewel functionaliteit vooropstaat, hoeft dat geen afbreuk te doen aan de stijl ervan. Mits een geschikt ontwerp en de juiste beplanting kunnen ook mensen zonder groene vingers genieten van een fraai plaatje. Maar ook families, bij wie speelpret centraal staat, zijn gebaat bij een eenvoudig te onderhouden tuin.

  • Ontwerp, aanleg en beplanting

Kies voor een onderhoudsvriendelijk ontwerp waarbij je groen afwisselt met bestrating om een gelijkmatige ruimte te creëren. Door te spelen met biodivers gazon in combinatie met een bloemenweide kun je het maaien beperken. Verder raadt Haerinck aan om vooral vaste planten te gebruiken. Die geven extra kleur aan de tuin en vergen minimaal onderhoud. Zorg zeker voor groenblijvers, die besparen niet alleen veel werk omdat ze hun bladeren behouden, maar zorgen ook jaarrond voor een kleuraccent. Denk daarbij aan wintervaste (haag)planten, bomen of heesters.

  • Onderhoud

Door het beperkte onderhoud kunnen ook drukbezette mensen genieten van een groen paradijsje. Wekelijks maaien is bij dit tuintype niet aan de orde en vaste planten moet je enkel in het voorjaar snoeien. Planten in de bloemenweide vergen een- à tweemaal per jaar onderhoud. 

  • Tip

Door lava of gecomposteerde schors tussen de vaste planten te strooien blijft onkruid weg en houd je de grond langer vochtig bij droog weer.

De stadstuin

Het is niet omdat je in een stad woont dat je geen gezellige buitenruimte kunt scheppen. Door de unieke condities en beperkte ruimte vergt een stadstuin wel een aangepast ontwerp. Om een gestroomlijnd geheel te garanderen, moet het concept ook rekening houden met de stijl van de woning, die idealiter doorgetrokken wordt. Door creatief om te gaan met de beschikbare omvang, kun je een grote meerwaarde creëren. Een stadstuin zorgt niet alleen voor een instant vakantiegevoel, hij biedt ook verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

  • Ontwerp, aanleg en beplanting

Opteer in het design voor een meerstammige boom en vaste planten. Wissel dit af met enkele stapstenen met groene voegen of grind. Deze stenen laten immers water door voor de planten en zorgen voor een natuurlijke buffering van regenwater.

  • Onderhoud

Mits een goed ontwerp is een stadstuin ook heel gebruiksvriendelijk. Bij een optimale plantenkeuze moet je immers maar één keer per jaar je snoeischaar bovenhalen. Enkel in het voorjaar, net voor alles opnieuw begint te groeien en bloeien.

  • Tip 

Een meerstammige boom kan in een stadstuin ook dienen als parasol, dat is niet alleen handig maar ook duurzaam en stijlvol. Bij binnentuinen maken we vaak ook gebruik van substraat.

tuin

De kleurrijke tuin

Wie ooit de tuinen van Monet in Giverny bezocht weet hoe betoverend een tuin werkelijk kan zijn. Hoewel je zou verwachten dat de bloemenpracht beperkt is tot lente en zomer, kun je door te spelen met planten die variëren in hoogte, vorm en bloeitijd het ganse jaar door genieten van een natuurlijk spektakel. Een mooi aangelegde tuin verrast elke dag, ongeacht het seizoen.

  • Ontwerp, aanleg en beplanting

Een groen gazon zorgt meteen voor een vlaag van kleur en is het perfecte canvas om op voort te schilderen. Door op verschillende plaatsen langbloeiende kleurrijke planten te voorzien, heb je het jaar rond verschillende schakeringen in de tuin. Wanneer je winterharde planten afwisselt met voorjaarsbloeiers, vrolijk je ook in de donkere maanden je tuin op. Wil je alle zintuigen verwennen, dan kun je bonte bloemen afwisselen met geurige vaste planten, eventueel in combinatie met siergrassen.

  • Onderhoud

Onderhoudsmatig valt een kleurrijke tuin erg mee. Eigenlijk moet je maar eenmaal per jaar een grondig onderhoud doen, net voor alles terug begint te bloeien. Let wel dat je onkruid geen kans geeft om de pracht en praal te bederven. Dit verwijder je best wekelijks zodat het niet kan overwoekeren.

  • Tip

Wie al vroeger in het jaar bloei in de tuin wil hebben, plant best bloembollen aan. Positioneer ze op verschillende plekken om de vruchten te plukken van de bloemenweelde.

De inheemse tuin

Wie de natuurlijke ecologie wil ondersteunen, kan opteren voor een inheemse tuin waarbij Belgische planten en bomen centraal staan. Een inheemse tuin draagt immers zowel in de stad als op het platteland bij aan de gezondheid van de bodem en het water. Niet alleen mooi, maar dus ook goed om de lokale fauna en flora te ondersteunen.

  • Ontwerp, aanleg en beplanting

Uiteraard is esthetiek belangrijk bij een tuinontwerp. Maar omdat duurzaamheid centraal staat bij een inheemse tuin, nemen we ook de plantenkeuze, de bodem en de belichting in overweging. Zo komen we tot een resultaat aangepast aan de omgeving, waar planten natuurlijk kunnen groeien. Gemengde hagen brengen leven in de tuin omdat ze een ideale speelplaats zijn voor vogels, vlinders en bijen. Daarnaast geven ze op een natuurlijke manier structuur aan de tuin.

  • Onderhoud

Omdat inheemse planten zich al eeuwenlang aanpassen aan de omstandigheden van de omgeving, hebben ze bijgevolg niet veel bemesting en onderhoud nodig. Om ervoor te zorgen dat je hagen sneller een volle structuur krijgen, kun je ze best twee keer per jaar snoeien. Bomen daarentegen hoef je niet ieder jaar te kortwieken, maar om ongevallen te voorkomen schakel je hier wel best een professional voor in.

  • Tip

Hou voor je begint te planten eerst rekening met de bodem, en stem daar vervolgens je inheemse beplanting op af.

Vorig artikel
Volgend artikel