bewegen
Gezondheid

Samen winnen, genieten, bewegen

27.03.2021
door Fokus Online

De meeste sportclubs en -verenigingen kunnen in april weer grotendeels opstarten. Opnieuw samen bewegen, winnen, verliezen en vooral genieten van sociale contacten en het samenhorigheidsgevoel dat sport creëert.

Gezondheid en weerstand

Wanneer het weer kan, moeten we die kans om terug naar buiten te gaan dan ook met beide handen grijpen. Beweging doet je beter in je vel voelen, geeft je gezondheid een boost en zorgt voor een sterkere weerstand. Zowel lichamelijk als mentaal kunnen de endorfines die vrijkomen door sport en beweging je ook in moeilijke tijden een boost geven en je helpen om er het beste van te maken.

Samen

En laten we er vooral samen het beste van maken. Samen naar buiten komen, samen bewegen, samen sporten. Bij G-Sport Vlaanderen en Sport Vlaanderen willen we iedereen zoveel mogelijk kansen bieden om te sporten en te bewegen. We willen drempels wegnemen voor wie sporten niet altijd even makkelijk is omwille van een beperking, onzekerheden of eender welke reden die een uitdaging vormt om de stap te durven zetten. Want sport is een inclusief verhaal. Iedereen wordt er gelukkiger en gezonder van. Het samen beleven zorgt ervoor dat iedereen elkaar motiveert en stimuleert terwijl er grenzen worden verlegd.

#blijfsporten

Om die grenzen te helpen verleggen zijn wij alvast niet blijven stilzitten. Bij Sport Vlaanderen lanceerden we het #blijfsporten-platform met tips en tricks om ook tijdens de periode waarin de maatregelen gelden in beweging te blijven. We zetten een campagne op rond het mentaal welzijn van sporters, organiseerden een bijscholingsmarathon voor trainers, bouwden sportinfrastructuren en openden routestructuren voor peddel-, mountainbike- en skeelerroutes om iedereen letterlijk en figuurlijk de weg te wijzen. Bij G-sport Vlaanderen bleven we actief sporters met een beperking een duidelijke stem geven. Het was voor hen niet altijd makkelijk om te kunnen blijven sporten en bewegen. Voor de meeste G-sporters is het nog steeds lastig, maar nu we bijna terug naar buiten kunnen, zullen er zoveel meer mogelijkheden zijn.

Sport is een inclusief verhaal. Iedereen wordt er gelukkiger en gezonder van.

- Nele Slabbinck, manager G-Sport Vlaanderen

Sterkere en hechtere samenleving

Zeker in groep en door sporters met en zonder beperking elkaar te laten helpen en uitdagen. Zo creëren we een sterkere en hechtere samenleving. Iets wat we na het afgelopen jaar allemaal kunnen gebruiken. Het Multisport Festival 2021 Tri To Change is een mooi voorbeeld van hoe we samen aan dat inclusief sportverhaal kunnen schrijven. Het gaat door in het weekend van 24 en 25 april. Het is een event voor iedereen, van sporters met en zonder beperking die willen bewegen, van beginners tot getrainde atleten, en voor zij die een volle triatlon willen doen of slechts een deel daarvan.

Er wordt hard gewerkt om het sport- en beweegaanbod in Vlaanderen zo kwaliteitsvol, aantrekkelijk en toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, zodat we vanaf april met zijn allen buiten kunnen sporten en bewegen, zonder drempels. Kijken jullie er ook zo naar uit? Klaar? Start!

Artikel door Nele Slabbinck, manager G-Sport Vlaanderen en Philippe Paquay, administrateur-generaal Sport Vlaanderen

Vorig artikel
Volgend artikel