natuur
Opinie

Nick Van Hoof: De essentie van de natuur

14.03.2022
door Fokus Online

Iedereen loopt, springt en vlamt van links naar rechts. Auto’s vormen ellenlange files en toeteren, en bestuurders schelden erop los. De ratrace waarin de meeste mensen zich bevinden is onhoudbaar. Back to basics is hier het antwoord op. 

Zelf raak ik snel overprikkeld, zeker in de hectiek van de huidige maatschappij. De natuur is altijd al mijn toevluchtsoord geweest. Het ervaren van stilte is een gevoel dat niet te beschrijven valt, je moet het echt ondervinden om het te snappen. 

Tijdens mijn vorige job als opvoeder stelde ik vast dat de kinderen in mijn groep ervan uitgingen dat groenten werden gemaakt in een fabriek. Het was hierbij duidelijk dat zeer veel kinderen nog amper een band hebben met de natuur. Anderzijds stijgt het aantal burn-outs en workaholics. Deze evolutie kan niet blijven duren, daarom koos ik ervoor om al kokend terug de natuur in te vliegen. Samen met mijn zakenpartner Kevin Kegeleers richtte ik het atypische belevingsrestaurant Zouterover op. Zelf hadden we de nood om terug into the wild te gaan en we merken dat nog veel mensen deze behoefte delen. 

Puurheid. Een levensfilosofie die in veel zaken door te trekken valt. De puurheid van de natuur bijvoorbeeld. Het inademen van frisse lucht, het voelen van natte bladeren of het spotten van een hert zijn maar enkele voorbeelden. Toch hebben ze allemaal iets gemeenschappelijk: ze zijn de essentie. Een essentie die in de huidige maatschappij vaak opzij wordt geschoven of, erger nog, volledig wordt vergeten. 

Het koken op open vuur in de verse buitenlucht, wel een beetje rooklucht, is een ervaring die mensen moet samenbrengen en laten inzien dat we het gerust wat kalmer aan mogen doen.

- Nick Van Hoof, Zouterover

Sinds de pandemie is hier toch verandering in gekomen. Iedereen werd met de voeten op de grond gezet en bijna gedwongen om te herbronnen. Puurheid valt ook terug te vinden in de keuken, zeker in onze keuken. Het gebruiken van seizoensgebonden en lokale producten geeft meteen tegengewicht voor de chaos van de wegwerpcultuur. Ook in voeding valt rust terug te vinden. Door de juiste producten te bereiden op een pure en simpele manier kun je ook smaakbommen creëren zonder je hoofd te breken over krokantjes en crèmepjes. 

De derde en laatste bron van puurheid is de kracht van vuur. Van vuur word je stil. Het is tegelijkertijd machtig en ontspannend om te aanschouwen. Vuur geeft je ook meteen dat oergevoel. Het begin van alles. Wanneer we dit allemaal samen zwieren, creëren we een ervaring waar puurheid zelfs een understatement is. Het koken op open vuur in de verse buitenlucht, wel een beetje rooklucht, is een ervaring die mensen moet samenbrengen en laten inzien dat we het gerust wat kalmer aan mogen doen.

Een volledige ommezwaai maken en de huidige maatschappij de rug toekeren is misschien wel een stap te ver. Anderzijds, het inzien van de essentiële zaken in je leven is dat totaal niet. Omdat we vaak zo verblind zijn door de hectiek is het niet altijd makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Hierbij kunnen deze bomen ons net te hulp schieten. Om je innerlijke vuur te laten branden, moeten we meer terugvallen op de natuur.

Vorig artikel
Volgend artikel