Home Lifestyle Outdoor Kan technologie ons uit die luie zetel helpen?

Kan technologie ons uit die luie zetel helpen?

‘We shape technology, and then technology shapes us.’ Filosoof Marshall McLuhan wist het al in de jaren 50. Maar hoe etaleert die stelling zich in de praktijk, als we bijvoorbeeld kijken naar voldoende beweging? Kan mobiele technologie ons vaker naar buiten brengen en ons ‘sportief’ gedrag veranderen?

“Toegang tot het internet is een mensenrecht geworden”, stelt Christel De Maeyer, expert in behavior design. “We staan er niet meer bij stil, maar sociale media, apps en games maken fundamenteel deel uit van ons leven.” De Maeyer doet onderzoek naar hoe technologie ons gedrag verandert, onder meer vanuit haar leerstoel bij Arteveldehogeschool Gent. Ze weet met welk principe on- en offline media gedragsverandering triggeren: hoe gemakkelijker het voor mensen is om iets te doen, hoe hoger ook hun motivatie om het te doen. “Kijk naar de campagnes rond recyclage. Na al die jaren weet iedereen eindelijk waarvoor elk kleurtje staat. Voor alles is een bak of zak. Je moet al een weirdo zijn als je nu nog niet sorteert.”

De voordelen van apps

Outdoor-apps hanteren dezelfde strategie om mensen tot beweging aan te zetten. Ze brengen de berg tot bij Mozes. “Maar spijtig genoeg”, lacht De Maeyer, “is de holy grail om iedereen aan het sporten te brengen, nog niet gevonden. Er zijn namelijk een paar randeisen. Zo moet je zelf tijd vrijmaken om te sporten. Dat doet een app niet voor jou, al kan het je wel helpen plannen. Je moet bovendien ook een routine kweken. Een app zal je die niet aanleren, maar kan wel faciliteren. En vooral: je moet het zelf willen. Iemand die in jaren niet gesport heeft, gaat niet plots de Himalaya beklimmen omdat hij of zij daar een leuke app voor heeft gevonden.”

Je moet wel zelf tijd vrijmaken om te sporten. Dat doet een app niet voor jou.
Christel De Maeyer, expert behavior design

Een app kan een personal coach niet vervangen. Duidelijk. Maar het kan je wel structuur geven en je stimuleren om vol te houden. “Ook peer pressure werkt,” vult De Maeyer verder aan. “Deel je een app met vrienden, dan kun je elkaar motiveren. Als jouw kameraad vandaag een kilometer gaat zwemmen, dan wil jij dat morgen misschien ook wel presteren. Apps spelen in op dat soort fysieke uitdagingen. Teken je in, dan ben je met mensen wereldwijd een bepaald doel aan het bereiken. Zo brengen die applicaties mensen samen.”

FokusOutdoor_TECHnologie-in-beweging-2

Apps waarbij mensen elkaar aanmoedigen om te bewegen, daar is ook redactrice Sandra Gyles van outdoormagazine Far Out fan van. “Het werkt echt. En dan komt er de kick, de voldoening en de pret om te ontdekken wat dat met je doet, naar buiten gaan.” Zelf trekt Gyles op dit moment door de Australische outback. “Vroeger moest ik me een goede kaart aanschaffen, een bonk van een reisgids, een fatsoenlijke camera, een goed kompas… Nu heb ik mijn Nokia 7 Plus, 4G, offline beschikbare kaarten en tal van superhandige apps, die vaak nog gratis zijn ook.”

Snufjes en wearables

Welke technologie geeft je het ultieme zetje, volgens deze avonturierster? “Een tool als Instagram of eenvoudige fitnessapps kunnen al helpen om meer op pad te gaan. Met een Fitbithorloge of app meet je je eigen activiteit. Gadgets als drones of GoPro-actiecamera’s zijn prima buitenspeelgoed. High tech verstoppertje spelen, doe je met geocaching.” Speciaal voor kinderen denk Gyles aan natuurapps of beweegapps als Wokamon. “Nog een leuke is Troovie, voor speurtochten. Of voor wie wil wildplukwandelen: Plantsnap of Pl@ntnet, dat is zowat de Shazam voor planten.” Zelf gebruikt de outdoor-redactrice Runkeeper en Strava om te gaan hardlopen en te fietsen. Wie echt van de gebaande paden af wil, heeft baat bij een Garmin InReach. goTenna is dan weer een toestelletje waarmee je via een mesh-netwerk overal connecteert, ook als je geen bereik hebt. “Voor wereldreizigers is er Polarsteps, een tool die helpt om je route te tracken. Je giet je reisverhalen ook meteen in een mooi album. Want ook verhalen kunnen heel inspirerend werken.”

Hoe de toekomst van outdoor tech er dan uitziet? “Ik denk dat we richting nanotechnologie gaan”, zegt De Maeyer. “Minuscule technologie met implants, chips en stickers.” Volgens Gyles wordt slimme kledij helemaal hot. “Trainingsuits met ingewerkte gps-tracker. Kleding met geïnfiltreerde elektronica, die afkoelt als je het te warm hebt. Jasjes die meer licht geven naarmate het donker wordt. Sportbeha’s met ingebouwde hartslagmeter. Een rugzak met zonnepaneeltjes om je smartphone onderweg op te laden…” The sky was never the limit, was it?

MEER

Goed geregeld met een vermogensplanning

vermogensplanning Zaakvoerders zijn doorgaans tijdens hun carrière al bezig met de toekomst van hun bedrijf, de eventuele overname en de opvolging ervan. Maar ook als particulier doe je er goed aan bij leven je erfenis te regelen. “Veel beter trouwens voor de familiale vrede.”

Big data en fast data: van theorie naar praktijk

Jan Ronsse Big data werd lang een hype genoemd, maar die tijd ligt stilaan achter ons. Big data is here to stay. Logisch, gezien de vele opportuniteiten die de gegevens bieden.

‘Een no deal-brexit is een horrorscenario’

Geert BourgeoisOp 29 maart is het zover, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU en is de brexit een feit. Waar staan we nu? Wat moeten onze bedrijven doen? En hoe is het zo ver kunnen komen? Ook voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn er nog veel zaken onzeker en onduidelijk. We zitten in ‘uncharted territory’, dat is ongeveer het enige wat vaststaat.

Zakenreizen als hefboom voor verdere groei

zakenreizenAls beroepsvereniging behartigt de Belgian Travel Organisation de belangen van de grote reiskantoren in België. Haar leden vertegenwoordigen meer dan de helft van alle vliegtuigreizen die in België geboekt worden.

“Ik heb het gevoel dat mijn films de eerlijkste...

Lukas DhondtHet aantal prijzen dat Girl, de eerste langspeelfilm van regisseur Lukas Dhont, heeft binnengehaald, valt zelfs in een aantal lijnen niet op te sommen. Een succesverhaal voor de jonge knaap van 27, maar wat hij vooral wil, is een hart onder de riem steken van iedereen die worstelt met gender en identiteit. 

Regenwater gebruiken, een kleinere rekening later

De droogte voorbij: dat is oktober, de maand waarin de nasleep van de zomer duidelijk wordt. Regenwater hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Meer nog: het biedt tal van voordelen.