apps
Lifestyle

Kan technologie ons uit die luie zetel helpen?

25.03.2019
door Heleen Driesen

‘We shape technology, and then technology shapes us.’ Filosoof Marshall McLuhan wist het al in de jaren 50. Maar hoe etaleert die stelling zich in de praktijk, als we bijvoorbeeld kijken naar voldoende beweging? Kan mobiele technologie ons vaker naar buiten brengen en ons ‘sportief’ gedrag veranderen?

“Toegang tot het internet is een mensenrecht geworden”, stelt Christel De Maeyer, expert in behavior design. “We staan er niet meer bij stil, maar sociale media, apps en games maken fundamenteel deel uit van ons leven.” De Maeyer doet onderzoek naar hoe technologie ons gedrag verandert, onder meer vanuit haar leerstoel bij Arteveldehogeschool Gent. Ze weet met welk principe on- en offline media gedragsverandering triggeren: hoe gemakkelijker het voor mensen is om iets te doen, hoe hoger ook hun motivatie om het te doen. “Kijk naar de campagnes rond recyclage. Na al die jaren weet iedereen eindelijk waarvoor elk kleurtje staat. Voor alles is een bak of zak. Je moet al een weirdo zijn als je nu nog niet sorteert.”

De voordelen van apps

Outdoor-apps hanteren dezelfde strategie om mensen tot beweging aan te zetten. Ze brengen de berg tot bij Mozes. “Maar spijtig genoeg”, lacht De Maeyer, “is de holy grail om iedereen aan het sporten te brengen, nog niet gevonden. Er zijn namelijk een paar randeisen. Zo moet je zelf tijd vrijmaken om te sporten. Dat doet een app niet voor jou, al kan het je wel helpen plannen. Je moet bovendien ook een routine kweken. Een app zal je die niet aanleren, maar kan wel faciliteren. En vooral: je moet het zelf willen. Iemand die in jaren niet gesport heeft, gaat niet plots de Himalaya beklimmen omdat hij of zij daar een leuke app voor heeft gevonden.”

Je moet wel zelf tijd vrijmaken om te sporten. Dat doet een app niet voor jou.
Christel De Maeyer, expert behavior design

Een app kan een personal coach niet vervangen. Duidelijk. Maar het kan je wel structuur geven en je stimuleren om vol te houden. “Ook peer pressure werkt,” vult De Maeyer verder aan. “Deel je een app met vrienden, dan kun je elkaar motiveren. Als jouw kameraad vandaag een kilometer gaat zwemmen, dan wil jij dat morgen misschien ook wel presteren. Apps spelen in op dat soort fysieke uitdagingen. Teken je in, dan ben je met mensen wereldwijd een bepaald doel aan het bereiken. Zo brengen die applicaties mensen samen.”

Apps waarbij mensen elkaar aanmoedigen om te bewegen, daar is ook redactrice Sandra Gyles van outdoormagazine Far Out fan van. “Het werkt echt. En dan komt er de kick, de voldoening en de pret om te ontdekken wat dat met je doet, naar buiten gaan.” Zelf trekt Gyles op dit moment door de Australische outback. “Vroeger moest ik me een goede kaart aanschaffen, een bonk van een reisgids, een fatsoenlijke camera, een goed kompas… Nu heb ik mijn Nokia 7 Plus, 4G, offline beschikbare kaarten en tal van superhandige apps, die vaak nog gratis zijn ook.”

Snufjes en wearables

Welke technologie geeft je het ultieme zetje, volgens deze avonturierster? “Een tool als Instagram of eenvoudige fitnessapps kunnen al helpen om meer op pad te gaan. Met een Fitbithorloge of app meet je je eigen activiteit. Gadgets als drones of GoPro-actiecamera’s zijn prima buitenspeelgoed. High tech verstoppertje spelen, doe je met geocaching.” Speciaal voor kinderen denk Gyles aan natuurapps of beweegapps als Wokamon.

“Nog een leuke is Troovie, voor speurtochten. Of voor wie wil wildplukwandelen: Plantsnap of Pl@ntnet, dat is zowat de Shazam voor planten.” Zelf gebruikt de outdoor-redactrice Runkeeper en Strava om te gaan hardlopen en te fietsen. Wie echt van de gebaande paden af wil, heeft baat bij een Garmin InReach. goTenna is dan weer een toestelletje waarmee je via een mesh-netwerk overal connecteert, ook als je geen bereik hebt. “Voor wereldreizigers is er Polarsteps, een tool die helpt om je route te tracken. Je giet je reisverhalen ook meteen in een mooi album. Want ook verhalen kunnen heel inspirerend werken.”

Hoe de toekomst van outdoor tech er dan uitziet? “Ik denk dat we richting nanotechnologie gaan”, zegt De Maeyer. “Minuscule technologie met implants, chips en stickers.” Volgens Gyles wordt slimme kledij helemaal hot. “Trainingsuits met ingewerkte gps-tracker. Kleding met geïnfiltreerde elektronica, die afkoelt als je het te warm hebt. Jasjes die meer licht geven naarmate het donker wordt. Sportbeha’s met ingebouwde hartslagmeter. Een rugzak met zonnepaneeltjes om je smartphone onderweg op te laden…” The sky was never the limit, was it?

Vorig artikel
Volgend artikel