sport
Gezondheid

De wereld is je sportschool

14.03.2022
door Sophie Lodewijks

Waar sport veertig jaar geleden vooral iets voor atleten was, doen we het nu steeds vaker voor onze gezondheid, of omdat we het gewoon leuk vinden. Bovendien heb je er zelfs geen duur abonnement voor nodig, sporten kun je altijd en overal.

“Sport is toegankelijker dan ooit.” Jeroen Scheerder, professor sportbeleid en sportsociologie aan de KU Leuven, is blij met deze evolutie. “Een halve eeuw geleden was sport vooral een mannending beoefend in clubverband dat draaide om het boeken van resultaten, zoals een tegenstander verslaan of spieren kweken.”

“Vanaf de jaren zeventig werd sporten een trend die loskwam van de traditionele sportclub en werd bijvoorbeeld de New York Marathon georganiseerd.” Hieraan nam je als individu deel en was een licentie van een bond geen vereiste. Dat gaf een vorm van vrijheid.

Vanaf de jaren tachtig gooiden we het traditionele systeem steeds meer overboord en gingen we ook recreatief sporten. Hoewel er soms wel regels zijn, gaat het vooral om ontspanning en sociaal contact. “Sporten werd steeds meer iets wat we deden voor ons plezier.”

Geslacht en leeftijd werden ook minder belangrijk. “Terwijl tot en met de jaren negentig mannen de sportwereld domineerden, zien we dat vrouwen vanaf dan hun plek opeisen.” Ook is sporten niet langer een louter jeugdige aangelegenheid. “Als we nu senioren zien sporten, kijken we daar niet van op. Sterker nog, we vinden dat iedereen fysiek actief zou moeten zijn.”

Sport is dus een gedemocratiseerd goed geworden. “Uit onze recentste, grootschalige bevraging blijkt dat elke sociale groep toegang heeft tot minstens één variant van fitness. Zo blijkt spinning een zogenoemd ‘hoge-statussport’ te zijn, terwijl aerobics en zumba respectievelijk meer door mensen uit de middenklasse en lagere sociale groepen beoefend worden.”

Wie op jeugdige leeftijd niet op regelmatige basis fysiek actief is, haalt dat op latere leeftijd niet makkelijk meer in.

- Jeroen Scheerder, KU Leuven

De vijf populairste sporten in Vlaanderen zijn loopsport, fitness, sportief wandelen, wielertoerisme en sportief fietsen. “Met uitzondering van fitness vinden al deze sporten plaats in de publieke ruimte en dus vaak in openlucht. Bovendien winnen ze nog steeds aan populariteit”, legt Scheerder uit. “We zijn fysiek actief waar en wanneer we dat willen.”

Er is tegelijkertijd een evolutie van ‘ontsporting’ zichtbaar, waarbij steeds meer afgeweken wordt van ‘klassieke’ sportvormen. Zo heb je veel sporten waarin het gaat om de natuur, het avontuur of de adrenaline. “Denk aan trailrunning of hiking, maar ook heel wat winter- en watersporten.” Recenter werd hier sensatiesport aan toegevoegd. “Beats en light bepalen hier hoe en waarom men beweegt. Color en mud runs zijn daar voorbeelden van.”

“De mens is gemaakt om te bewegen”, aldus Scheerder. “Wie op jeugdige leeftijd niet op regelmatige basis fysiek actief is, haalt dat op latere leeftijd niet gemakkelijk meer in.” Beweging is dus een investering in de toekomst.

Let’s go!

Moest je nog niet vertrokken zijn, trek dan als de wiedeweerga je sportschoenen aan! Met deze vijf tips van Maxim Laenen, loopcoach bij onder andere LAB Antwerp (www.lab-antwerp.com), maak je niet alleen een goede start, maar hou je je sportieve voornemen ook vol.

  • Koop een kwalitatief paar sportschoenen. Niet alleen goed voor je voeten, maar ook een stok achter de deur om je beweging te pakken. 
  • Trek die schoenen meteen aan als je thuiskomt. Plof niet eerst neer in de zetel, want dan is de kans groot dat je er niet meer uit geraakt.
  • Stel een haalbaar sportschema op en hou je eraan. Hoe meer het een gewoonte wordt, hoe makkelijker het is.
  • Bepaal op voorhand wat je gaat doen. Via apps zoals Strava kun je looproutes maken die meteen berekenen hoe ver je loopt. Ook de ideale manier om al sportend prachtige plekken te ontdekken.
  • Stel doelen. Je hoeft niet meteen voor een marathon te gaan. Begin met vijf kilometer die je binnen een bepaalde tijd wilt halen. Door jezelf te pushen om je eigen records te verbreken, blijf je steeds gemotiveerd. 
  • Wees niet te streng voor jezelf. Gaat het sporten een dag wat minder, besef dan dat alles beter is dan niets doen. 
Vorig artikel
Volgend artikel